Ofanziva Rusije na Donbas dok je poljski predsjednik u Kijevu

Duda je rekao da Ukrajini, da bi okončala sukob, nije potrebno da se povinuje uslovima koje je postavio ruski predsjednik Vladimir Putin

10868 pregleda 14 komentar(a)
Duda i Zelenski, Foto: Reuters
Duda i Zelenski, Foto: Reuters

Rusija je danas izvršila ofanzivu na istoku Ukrajine dok je poljski predsjednik Andžej Duda otputovao u Kijev da podrži ukrajinske aspiracije prema Evropskoj uniji,a održao je i govor u Parlamentu.

Duda je rekao i da Ukrajini, da bi okončala sukob, nije potrebno da se povinuje uslovima koje je postavio ruski predsjednik Vladimir Putin.

"Nažalost, u Evropi se u posljednje vrijeme čuju mišljenja da Ukrajina treba popusti pred Putinovim zahtjevima. Samo Ukrajina ima pravo da odlučuje o svojoj budućnosti", rekao je on.

Dudina druga posjeta Kijevu se podudarila s novima borbama ruske i ukrajinske armije na liniji fronta dugoj 551 kilometar u istočnom industrijskom srcu zemlje.

v
foto: Reuters

Pošto je proglasila potpunu kontrolu nad čeličanom Azovstalj, Rusija je pokrenula artiljerijske i raketne napade na Donbas kako bi proširla teritoriju koju od 2014. godine drže separatisti koje podržava Moskva.

Da bi ojačao odbranu, ukrajinski parlament je danas izglasao produženje vanrednog stanja i mobilizacije oružanih snaga po treći put, do 23. avgusta.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski naglasio je da bi zbog invazije EU trebalo da ubrza zahtjev njegove zemlje za pridruživanje što je prije moguće.

Francuski ministar za evropska pitanja Kleman Bon rekao je danas da će proći "mnogo vremena" pre no što Ukrajina dobije članstvo u EU, procjenjujući da bi za to mogle biti potrebne i dvije decenije.

"Moramo biti iskreni. Ako kažete da će Ukrajina ući u EU za šest mjeseci, godinu ili dvije - lažete", rekao je on.

Poljska pokušava da pridobije članice EU koje oklijevaju oko prihvatanja Ukrajine u blok.

"Uprkos velikom razaranju, uprkos strašnom zločinu i velikom stradanju koje ukrajinski narod svakodnevno trpi, ruski osvajači vas nisu slomili. Nisu uspjeli u tome. I duboko vjerujem da nikada neće", rekao je Duda.

Duda je SAD i predsjedniku Džozefu Bajdenu pripisao zasluge za ujedinjenje Zapada u podršci Ukrajini i uvođenju sankcija Moskvi.

"Iz Kijeva se jasno vidi da nam je potrebno više Amerike u Evropi, kako u vojnoj tako i u ovoj ekonomskoj dimenziji", rekao je Duda.

Na bojnom polju čini se da je Rusija posljednjih dana polako napredovala u Donbasu, saopštila je ukrajinska vojska.

Bonus video: