Habek: Embargo na rusku naftu moguć za nekoliko dana, iako za sad nema jednoglasnosti Unije po tom pitanju

"Ostalo je samo nekoliko zemalja, prije svega Mađarska, koje su ukazale na probleme", rekao je sinoć Habek za javnu televiziju ZDF

4834 pregleda 1 komentar(a)
Habek, Foto: Reuters
Habek, Foto: Reuters

Evropski embargo na rusku naftu moguć je "za nekoliko dana", ocijenio je njemački ministar ekonomije Robert Habek, mada za sada nema potrebne jednoglasnosti u okviru Unije po tom pitanju.

"Ostalo je samo nekoliko zemalja, prije svega Mađarska, koje su ukazale na probleme", rekao je sinoć Habek za javnu televiziju ZDF, ali je dodao da se "pregovori nastavljaju" i da misli da će "uspjeti da postignu prodor za nekoliko dana".

EU je već najavila prekid uvoza ruskog uglja od avgusta, ali još se raspravlja o uvođenju embarga na rusku naftu do kraja godine. Za odluku je potrebno jednoglasno odobrenje evropske 27-orice.

"Embargo je na domak ruke", rekao je Habek.

Brisel je predviđao prekid uvoza ruske nafte u narednih šest mjeseci i obrađenih proizvoda do kraja 2022. godine, ali za sada Mađarska odbija da prihvati ovaj šesti paket sankcija koji je predložila predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, zbog toga što nema garancija o održavanju snabdijevanja.

Mađarski premijer Viktor Orban, koji je do sada odobrio sve evropske sankcije uprkos svom bliskom odnosu sa Vladimirom Putinom, takođe strahuje da bi to dovelo do velikog porasta cijena.

Mađarska koja nema izlaz na more zavisi od nafte koja dolazi iz Rusije preko naftovoda Družba. Budimpešta prema tome traži izuzeće i nastavak snabdijevanja tim putem, koji predstavlja 0,7 do 2,8 miliona barela dnevno, što je mali dio evropske nabavke.

Dvogodišnje odlaganje predloženo Mađarskoj, Slovačkoj i Češkoj, Mađarska vlada smatra nedovoljnim. Mađarska traži najmanje četiri godine i gotovo 800 miliona eura evropskog finansiranja radi prilagođavanja svojih rafinerija i povećanja kapaciteta naftovoda Adria koji dolazi iz Hrvatske.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu, EU takođe nastoji brzo da smanji svoju zavisnost od ruskog gasa.

Bonus video: