Mađarska vlada proglasila vanredno stanje zbog rata u Ukrajini

Kao odgovor, rekao je, "ratno stanje opasnosti" stupa na snagu počevši od srijede, 25. maja što će vladi omogućiti da "odmah reaguje i zaštiti Mađarsku i mađarske porodice na svaki mogući način"

13866 pregleda 5 komentar(a)
Orban, Foto: Reuters
Orban, Foto: Reuters

Mađarska je proglasila zakonsko "vanredno stanje" kao odgovor na ruski rat u susjednoj Ukrajini, objavio je premijer Viktor Orban u utorak, 24. maja. Ova odluka dopušta desničarskoj nacionalističkoj vladi da preduzme posebne mjere bez učešća zakonodavnih tijela.

U videu objavljenom na društvenim mrežama, premijer Viktor Orban rekao je da rat u Ukrajini predstavlja "stalnu prijetnju Mađarskoj" koja "dovodi našu fizičku sigurnost u opasnost i ugrožava energetsku i finansijsku sigurnost naše ekonomije i porodice".

Kao odgovor, rekao je, "ratno stanje opasnosti" stupa na snagu počevši od srijede, 25. maja što će vladi omogućiti da "odmah reaguje i zaštiti Mađarsku i mađarske porodice na svaki mogući način".

Taj je potez uslijedio nakon što je Orbanova vladajuća stranka u utorak 24. maj usvojila ustavni amandman kojim se dopušta proglašavanje pravnih stanja opasnosti kada se u susjednim zemljama odvijaju oružani sukobi, ratovi ili humanitarne katastrofe.

Poseban pravni poredak dopušta vladi da donosi zakone dekretima bez parlamentarnog nadzora, te dopušta privremenu suspenziju i odstupanje od postojećih zakona.

Mađarska vlada poduzela je slične mjere kao odgovor na pandemiju COVID-19 uz negodovanje kritičara i pravnih posmatrača, koji su tvrdili da su vladi dali ovlasti da vlada dekretom. Taj poseban zakonski poredak trebao je da prestane 1. juna.

Orbanova vlada optužena je za narušavanje demokratskih sloboda u Mađarskoj od preuzimanja vlasti 2010. i za korištenje državnih resursa da učvrsti svoju moć.

Vladajuća stranka Fides odnijela je četvrtu uzastopnu izbornu pobjedu 3. aprila, čime je Orban, lider s najdugovječnijim stažem u Evropskoj uniji (EU), dobio dodatni četverogodišnji mandat.

U izjavi od utorka, Emese Pastor iz Mađarske unije za građanske slobode napisao je da mađarska vlada "još jednom prilagođava pravila igre vlastitim potrebama".

"Uvijek dopuštajući mogućnost uvođenja posebnog pravnog poretka u budućnosti, izgubiće svoj poseban karakter. To će postati nova normalnost, koja će ugroziti temeljna prava svih nas, a vladavina dekretima dodatno će umanjiti važnost parlamenta", napisao je Pastor.

Vladine uredbe izdane vanrednim postupkom vrijede 15 dana osim ako ih mađarski parlament ne produži. Orbanova stranka Fides ima dvotrećinsku većinu u parlamentu od 2010. godine.

Bonus video: