"Borbe stigle do periferije Sjeverodonjecka, ruske trupe neprestano gađaju grad"

Rat u Ukrajini - 91. dan

54900 pregleda 36 komentar(a)
Borbe u Luganskoj oblasti se nastavljaju, Foto: Reuters
Borbe u Luganskoj oblasti se nastavljaju, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.05.2022. 22:51h
Završeno
19:00h

Ruski predsjednik Vladimir Putin obišao je danas ruske vojnike ranjene u Ukrajini, prvi put od početka ofanzve na tu susjednu zemlju prije tri meseca i nazvao ih "herojima".

17:00h

Borbe sa ruskim snagama stigle su do periferije Sjeverodonjecka, na istoku Ukrajine gdje je situacija "jako teška", rekao je danas guverner tog regiona Sergij Gaijdaj preko Telegrama dodajući da je "u toku jednostavno uništenje grada".

"Ruske trupe napredovale su i toliko su blizu da mogu da gađaju minobacačima", rekao je Gajdaj.

Optužio je rusku vojsku da "neprestano" gađa grad, čak i višecjevnim bacačima raketa Smerč i Tornado.

Po njemu, gađa se i fabrika Azot gdje su se civili sklonili proiv vazdušnih napada.

"Situacija u gradu je jako teška. Juče je već bilo borbi na periferiji Sjeverodonjecka", rekao je Gajdaj i ocijenio da će "iduća nedjelja biti odlučujuća".

Sjeverodonjeck, grad sa oko 100.000 stanovnika, već nedjeljama je pod pritiskom ruskih trupa i proruskih separatista.

Gradonačelnik Oleksadar Strijuk je 6. maja već objavio da je grad "takoreći opkoljen".

Destine civila poginulo je u bombardovanjima posljednjih nedjelja. Sjeverodonjeck je jedan od važnih gradova u tom regionu koji je još pod kontrolom Ukrajinaca, kao i njegov sestrinski grad Lisičank.

Ti gradovi nalaze se na više od 80 kilometara istočno od Kramatorska koji je postao administrativni centar ukrajinskog dijela Donbasa od kada su separatisti uz podršku Moskve preuzeli istočni dio tog velikog basena 2014. godine.

15:02h

Ukrajina se bori da zadrži kontrolu nad ključnim autoputem koji vodi do grada Sjeverodonjecka na liniji fronta, saopštilo je u Ministarstvo odbrane ove zemlje.

Portparol Oleksandr Motuzjanik rekao je da postoje alternativni putevi za snabdijevanje ukrajinskih jedinica u Sjeverodonjecku, koji je sa tri strane okružen ruskim snagama.

Motuzjanik je rekao da je cilj Rusije bio da u potpunosti opkoli ukrajinske jedinice u gradu, kao iu obližnjem Lisičansku.

10:52h

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je u srijedu da luka Mariupolj, ukrajinski grad koji je Rusija zauzela nakon tromjesečne opsade, radi normalno.

Ranije u srijedu zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Andrej Rudenko rekao je da je Rusija u kontaktu sa Ujedinjenim nacijama i da Moskva „ne isključuje mogućnost globalnih pregovora o deblokadi ukrajinskih luka“.

Izmjena: 11:10h
09:26h

Rusija je spremna da obezbijedi humanitarni koridor za brodove koji prevoze hranu da napuste Ukrajinu, rekao je u srijedu zamjenik ruskog ministra inostranih poslova Andrej Rudenko, prenosi Rojters navode Interfaksa.

Rusija će razgovarati o mogućnosti razmjene zarobljenika sa Ukrajinom kada zatvorenici koji su se predali budu osuđeni, rekao je Rudenko.

Ruski i separatistički zvaničnici rekli su da bi nekima od onih koji su se predali trebalo suditi za ratne zločine.

On je dodao da je preuranjeno uspostavljanje ruske vojne baze u oblasti ukrajinske Hersonske oblasti pod kontrolom Rusije.

08:47h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nazvao je situaciju u Donbasu "ekstremno teškom" i ukazao da je redovno snabdijevanje Ukrajine oružjem najbolja strategija da se očuva globalna stabilnost.

Zelenski je tokom obraćanja kazao da je "sva snaga ruske vojske usredsređena na napad u Donbasu".

08:44h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u sredu da je voljan da razgovara samo direktno sa Vladimirom Putinom, a ne preko posrednika.

On je dodao da ukoliko ruski predsjednik „razumije realnost” postoji mogućnost da se nađe diplomatski izlaz iz sukoba.

Zelenski je, govoreći publici na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, takođe rekao da će se Ukrajina boriti dok ne povrati svu svoju teritoriju.

Ukrajinski predsjednik je rekao da bi Moskva trebalo da povuče svoje trupe nazad na linije.

„To bi mogao biti prvi korak ka pregovorima“, rekao je on, dodajući da Rusija igra na vrijeme u razgovorima sa Ukrajinom.

Bonus video: