Putin Dragiju: Riješićemo krizu sa hranom, ali Zapad da ukine sankcije

Rat u Ukrajini - 92. dan

54801 pregleda 34 komentar(a)
Putin, Foto: Reuters
Putin, Foto: Reuters
Završeno
19:01h

Predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao je italijanskom premijeru Mariju Dragiju u telefonskom razgovoru da je Rusija spremna da značajno doprinese rješavanju međunarodne krize sa hranom, ali samo u slučaju da joj Zapad ukine sankcije, saopštio je Kremlj.

Putin je istakao da je Rusija spremna da izveze žitarice i đubrivo kako bi se uhvatila u koštac sa krizom, prenio je Rojters.

Predsjednik Rusije je Dragiju rekao i da je Rusija spremna da nastavi neprekidne isporuke gasa Italiji.

U saopštenju se navodi i da je ruski lider detaljno govorio o koracima preduzetim da bi se obezbijedila bezbjednost plovidbe, uključujući svakodnevno otvaranje humanitarnih koridora za izlazak civilnih brodova iz luka Azovskog i Crnog mora, što je ukrajinska strana navodno ometala.

19:01h

Civilni brodovi mogu bezbjedno da koriste luku Marijupolj u Azovskom moru u Ukrajini pošto je opasnost od mina eliminisana, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

U saopštenju je navedeno da je pomorski humanitarni koridor u Azovskom moru otvoren juče, prenosi Rojters.

Rusija je preuzela punu kontrolu nad Marijupoljom prošle nedjelje kada se više od 2.400 ukrajinskih boraca predalo u opkoljenoj čeličani "Azovstalj", podsjeća britanska agencija.

18:59h

Premijerka Finske Sana Marin sastala se sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim tokom posjete Kijevu.

Finska premijerka je obišla i druge ukrajinske gradove koji su oštećeni tokom rata, prenosi BBC.

Marin je viđena kako nosi pancir, šeta sa ukrajinskim zvaničnicima i vojnicima.

15:01h

Najmanje četiri civila su stradala, a nekoliko je ranjeno u ruskom granatiranju Harkova na sjeveroistoku Ukrajine, rekao je regionalni guverner Oleh Sinehubov, prenosi Rojters.

"Okupatori ponovo granatiraju regionalni centar", napisao je guverner Sinehubov na Telegramu.

On je pozvao stanovnike da idu u skloništa.

Izmjena: 19:00h
13:55h

Kako su izgledali dani u zarobljeništvu mladi ruski vojnik je ispričao za Gardijan.

13:54h

Rusija neće biti ratni pobjednik, a uslove bilo kakvog mirovnog sporazuma ne smije nametati predsjednik Rusije Vladimir Putin, poručio je u četvrtak njemački kancelar Olaf Šolc.

13:15h

Ruske snage su granatirale desetine gradova u Donbasu u istočnoj Ukrajini, i na putu su da opkole dva ključna grada u regionu u kojima je hiljade civila u opasnosti da bude zarobljeno, izvijestila je ukrajinska vojska.

U međuvremenu, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je osudio predloge da Ukrajina učini teritorijalne ustupke Rusiji u cilju okončanja rat, upoređujući tu ideju sa smirivanjem nacističke Njemačke od strane Zapada 1938. godine.

Ruske snage granatirale su 40 gradova u najistočnijem dijelu Donbasa koji je još pod kontrolom Kijeva, saopštila je ukrajinska vojska 26. maja.

Ruske snage napreduju prema ključnim gradovima Sjeverodonjecku i Lisičansku na obalama rijeke Siverskij Donec.

"Ruske trupe napreduju da već (na grad) mogu pucati iz minobacača", rekao je guverner oblasti Lugansk Sergej Gajdaj u izjavi na društvenim mrežama.

Padom ova dva grada cijela oblast Luganska bila bi pod ruskom kontrolom, što je jedan od ciljeva Kremlja u ratu koji vodi u Ukrajini.

Policija u Lisičansku prikuplja tijela nastradalih kako bi ih ukopala u masovne grobnice, rekao je Gajdaj.

Oko 150 ljudi sahranjeno je u masovnoj grobnici u jednom okrugu Lisičanska, kazao je.

Separatisti koje podržava Moskva, a prema navodima ruske novinske agencije TASS, u izjavi 26. maja tvrde da drže oko 8.000 ukrajinskih ratnih zarobljenika, ali ta tvrdnja ne može biti nezavisno potvrđena.

Oleksij Arestovič, savjetnik predsjednika Zelenskog, rekao je da ruska armija "ima određeni taktički uspjeh, koji prijeti da postane operativni u pravcu Lisičanska i Severodonjecka".

12:47h

Postoji li dogovor u okviru NATO: Ukrajini ne isporučivati tenkove zapadne proizvodnje

12:44h

Breton: Putin finansira rat prodajom ugljovodonika, izvoz energije donosi Rusiji 800 miliona eura dnevno

10:01h

Visoki  zvaničnik u istočnoj Ukrajini demantovao je izvještaje da su ruske snage blokirale vitalni put koji povezuje područja pod kontrolom Ukrajine na istoku od ostatka zemlje, prenosi BBC.

"Lugansk nije odsječen", rekao je šef vojne administracije regiona Sergej HGajdaj.

Borbe su stigle do predgrađa velikog grada Sjeverodonjecka, ključne ruske mete. Ako zauzmu put za Bahmut, grad bi mogao biti opkoljen, piše BBC.

Gajdaj je rekao da dok je ruta ka jugozapadu Sjeverodonjecka pod vatrom, humanitarna pomoć još uvijek stiže.

"Stvari su bile daleko mračnije u samom Sjeverodonjecku, koji je granatiran 24 sata dnevno, a ruske snage su dovoljno blizu da koriste minobacačke metke, kao i artiljeriju i bombardovanje iz vazduha", rekao je on za BBC.

Ako Rusija zauzme susjedni grad Lisičansk, onda će cijela Luganska oblast biti u njenim rukama.

09:59h

Ruske snage su bile neuspješne u nekoliko napada tokom noći, a trupe su se povukle sa gubicima iz sela Zolota Niva nakon neuspjelog napada, navodi Generalštab Oružanih snaga Ukrajine u svom najnovijem izvještaju, prenosi BBC.

Rusija je takođe bila neuspješna u napadu na gradove Nikolajevku i Krivij Rih, navodi se, dodajući da su trupe fokusirale svoje napore na preuzimanje pune kontrole nad gradom Lajman u istočnoj Donjeckoj oblasti Ukrajine.

Rusija je tokom noći granatirala civilnu infrastrukturu u južnim gradovima, a trupe su pokušavale da dođu do granica Hersonske oblasti, saopštio je Generalštab, dodajući da Rusija nastavlja ofanzivu na Slavjansk u regionu i poboljšava svoju taktičku situaciju u Izjumu, Sjeverodonjecku i Avdijevki.

Ruske snage koriste elektronski rat u svojim napadima u blizini istočnih gradova Bahmuta i Avdijevke, navodi se i dodaje da su snage tokom noći gađale artiljeriju u blizini grada Zaporožja.

09:57h

Oko 8.000 ukrajinskih ratnih zarobljenika nalazi se u samoproglašenim narodnim republikama Lugansk i Donjeck na istoku Ukrajine koje podržava Rusija, a stotine se svakodnevno dovode, saopštio je zvaničnik prokremljskog separatističkog regiona Lugansk, prenosi BBC.

"Zatvorenika ima mnogo. Naravno, više ih je na teritoriji Donjecke Narodne Republike, ali i mi imamo dovoljno, a sada je ukupan broj negdje oko 8.000", citiranovinska agencija Tass Rodiona Mirošnika , koji je ranije ovog mjeseca imenovan za ambasadora Luganska u Rusiji.

"To je mnogo, a svakodnevno se dovode bukvalno stotine", dodaje on.

Ruske snage su napale više od 40 gradova u istočnoj oblasti Donbasa i Luganska, dok nastavljaju sa svojim naporima da preuzmu punu kontrolu nad Donjeckom i Luganskom.

BBC navodi da nije bio u mogućnosti da nezavisno provjeri ove tvrdnje.

09:23h

Ukrajinska vojska nalazi se pod većim pritiskom nego bilo kad još od prvih očajničkih nedjelja poslije početka ruske invazije.

09:22h

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski optužio je bivšeg američkog državnog sekretara Henrija Kisindžera da je poput onih koji su umirili naciste 1938. godine, nakon što je Kisindžer sugerisao da Ukrajina treba da pusti Rusiji da zadrži Krim, koji je anektirala 2014. godine.

09:18h

Kancelarija glavnog tužioca Ukrajine saopštila je da je do sada u ratu u ovoj zemlji poginulo 240 djece, a povrijeđeno je 436, prenosi Kijev Independent.

Kako se navodi te brojke će biti veće, jer nisu uračunata djeca u područjima u kojima se vode borbe i na okupiranim teritorijama.

08:48h

Južna Koreja planira da isporuči gas maske i filtere u vrijednosti od milion eura u sklopu novog paketa pomoći Ukrajini, saopštilo je danas ministarstvo odbrane u Seulu.

U saopštenju se navodi da će treći paket pomoći uključivati opremu neophodnu za zaštitu od zračenja, hemijsku i biološku zaštitu i da će stići u Ukrajinu sljedećeg mjeseca, prenosi TASS.

Južna Koreja je prethodnim paketima pomoći snabdijela Kijev šljemovima, oklopnim prslucima i ljekovima.

Ukrajina je više puta tražila od Južne Koreje da joj isporuči oružje i oruđe, ali Seul navodi da je taj zahtjev problematičan.

08:32h

Denis Pušilin, lider separatista koje podržava Rusija u otcijepljenoj Donjeckoj oblasti pozvao je Rusiju da ubrza vojnu operaciju u regionu Donbas na istoku Ukrajine, javila je agencija RIA Novosti, a prenosi Rojters.

Pušilin, lider Donjecke Narodne Republike (DNR), rekao je da je Kijev blokirao snabdijevanje vodom ključnih gradova na sjeveru regiona i pozvao na pojačanje vojne akcije, dodaje Rojters.

07:38h

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) planira prikupljanje dodatnih sredstva za obnovu Ukrajine nakon ruske invazije, nakon što je obećala da će potrošiti milijardu eura u toj zemlji u ovoj godini.

Evropska unija (EU) procjenjuje da bi ukupni trošak štete nanesene Ukrajini ratom mogao iznositi između 500 i 600 milijardi eura.

"Očekujemo da ćemo od donatora dobiti sredstva posebna za obnovu, jer je ono što sada radimo vrsta hitnog finansiranja za podršku ukrajinskoj ekonomiji", rekla je predsjednica EBRD-a, Odile Renaud-Basso.

Ona je kazala da donatori razumiju da su potrebna dodatna sredstva, prenosi Hina. Renaud-Basso smatra da je važno da se barem dio sredstava koja Ukrajina treba, a koja bi samo za infrastrukturu mogla iznositi između 70 i 90 milijardi američkih dolara, daje putem bespovratnih sredstava, a ne kredita, kako bi se izbjeglo opterećivanje zemlje dodatnim dugovima.

"EBRD takođe povećava ulaganja u poljoprivredni sektor u raznim zemljama, usmjerivši se na finansiranja za uvoz većih količina žitarica i razvoj skladišnih i proizvodnih kapaciteta", rekla je Renaud-Basso.

Prema njenim riječima, rat, inflacija, pooštravanje monetarne politike i nestašica hrane, povećavaju izglede za globalnu recesiju.

"Zavisiće sve od toga koliko će trajati rat i hoće li se pronaći rješenja za prehrambenu krizu. U cijelosti je to prilično sumorno okruženje", rekla je Renaud-Basso.

Ona je takođe navela da se EBRD nada da će uložiti oko 50 odsto svojih sredstava, oko pet do šest milijardi eura godišnje, u zelena ulaganja.

07:20h

 Ruske snage napale su više od 40 gradova u istočnoj oblasti Donbasa , saopštila je ukrajinska vojska, prenosi BBC.

"Okupatori su pucali na više od 40 gradova u oblasti Donjecka i Luganska, uništivši ili oštetivši 47 civilnih objekata, uključujući 38 kuća i školu. U ovom granatiranju pet civila je poginulo, a 12 je ranjeno2, saopštila je Zajednička operativna grupa Ukrajinskih oružanih snaga na Fejsbuku.

Proteklog mjeseca Rusija je usredsredila svoj fokus na preuzimanje pune kontrole nad regionom Donbasa.

Rusija je poslala hiljade vojnika u region, napadajući sa tri strane u pokušaju da opkoli ukrajinske snage koje se drže u gradovima Sjeverodonjeck i Lisičansk.

Njihov pad ostavio bi cijelu pokrajinu Lugansk pod ruskom kontrolom, što je ključni ratni cilj Kremlja.

Guverner Luganska Sergej Gajdaj optužio je u nedjelju Rusiju da je usvojila "pristup spaljene zemlje" u svojim naporima da zauzme Sjeverodonjeck.

Gajdaj je upozorio da su ruske snage uništile sve osim jednog mosta preko rijeke Donjec i rekao da je grad u opasnosti da bude odsječen.

07:09h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da je spreman za pregovore sa Rusijom, ali samo ako bude direktno razgovarao sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Zelenski
Zelenskifoto: Reuters

Obraćajući se učesnicima Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu putem video linka, Zelenski je rekao da postoji potencijal za pronalazak diplomatskog izlaska iz konflikta, ako Putin "razumije realnost."

Zelenski je dodao da bi prvi korak ka pregovorima bio da se ruske snage povuku iza linija uspostavljenih prije nego što je Rusija izvršila invaziju krajem februara.

Proteklih nedjelja nije bilo naznaka pomaka u diplomatskom rješenju sukoba, a obje strane optužuju jedna drugu da nisu spremne da učestvuju u pregovorima.

Zelenski je tokom obraćanja takođe izrazio saučešće porodicama žrtava masovne pucnjave u američkoj osnovnoj školi u Teksasu.

“Koliko znam, 21 osoba je poginula, uključujući 19 djece. To je strašno, da imate žrtvu pucnjave u mirnodopsko vrijeme", rekao je.

Izmjena: 07:26h

Bonus video: