"Ova situacija ne može trajati"

Breton: Putin finansira rat prodajom ugljovodonika, izvoz energije donosi Rusiji 800 miliona eura dnevno

"Cilj je da smanjimo iznos koji ćemo svakodnevno plaćati Vladimiru Putinu ali uzimajući u obzir interese jedni drugih", rekao je Breton

3881 pregleda 2 komentar(a)
Breton, Foto: Shutterstock
Breton, Foto: Shutterstock

Vladimir Putin finansira svoj rat posebno prodajom ugljovodonika, a izvoz energije donosi Rusiji 800 miliona eura dnevno, izjavio je danas evropski komesar za unutrašnja tržišta Tijeri Breton za francuski TV kanal LCI.

"Ova situacija ne može trajati. Zbog toga veoma brzo smanjujemo zavisnost od Rusije u pogledu gasa i nafte. To je dio izuzetnog kontinuiteta u smislu sankcija i evropskog jedinstva", izjavio je Breton.

On je dodao da sve države EU nemaju isti nivo zavisnosti i da je uloga Unije da obezbijedi povećanje sankcija Rusiji ali da to ne znači da 27 država mora da ima istovjetno ponašanje. Cilj je, kako je naveo, sagledavanje situacije onakvom kakva jeste i da što se što je brže moguće smanji ukupna zavisnost od Rusije.

"Cilj je da smanjimo iznos koji ćemo svakodnevno plaćati Vladimiru Putinu ali uzimajući u obzir interese jedni drugih", rekao je Breton.