Hjuman Rajts Voč navodi da Bugarska pušta policijske pse na izbjeglice sa Bliskog istoka

"Bugarske vlasti brutalno i po kratkom postupku protjeruju migrante i tražitelje azila preko kopnene granice sa Turskom", rekla je službenica HRW-a zadužena za izbjeglice i prava migranata

5099 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Bugarske vlasti na izbjeglice sa Bliskog istoka puštaju policijske pse i koriste druge nasilne metode kako bi ih nelegalno protjerali iz zemlje nazad u Tursku, izvijestila je nevladina organizacija Human Rights Watch (HRW).

Migranti su prijavljivali, navodi HRW, da ih je policija tukla, pljačkala i skidala odjeću.

"Bugarske vlasti brutalno i po kratkom postupku protjeruju migrante i tražitelje azila preko kopnene granice sa Turskom", rekla je službenica HRW-a zadužena za izbjeglice i prava migranata Mišel Randava.

Istakla je da Evropska unija treba osigurati da Bugarska odmah zaustavi nelegalna i nehumana protjerivanja na svojim granicama i omogući tražiteljima azila pristup fer procedurama za dobijanje azila.

Bugarska vlada nije reagirala na izvještaj HRW-a, ali dužnosnici su ranije negirali maltretiranje migranata.

HRW je intervjuirao 15 Afganistanaca od novembra do aprila koji su naveli da su "žrtve 19 protjerivanja bugarskih vlasti iz Bugarske u Tursku".

Bugarsko Ministarstvo odbrane je u novembru saopćilo da je rasporedilo vojsku i vojna vozila duž granice s Turskom kako bi pomogla policiji da se izbori s velikim brojem izbjeglica koje pokušavaju ući u zemlju.

Bugarska se nalazi na "balkanskoj ruti" koju izbjeglice s Bliskog istoka i Afganistana koriste kako bi došle do Evrope.

Mali broj njih želi ostati u toj, najsiromašnijoj državi Evropske unije, a Bugarsku zapravo koriste za tranzit ka zapadu, prenosi AP.

Bonus video: