Kuleba: Stiže nam još teškog naoružanja iz SAD

Rat u Ukrajini - 93. dan

31378 pregleda 20 komentar(a)
Pripadnici proruskih trupa u Popasni, Foto: Reuters
Pripadnici proruskih trupa u Popasni, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.05.2022. 21:29h
Završeno
21:29h

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba saopštio je nakon telefonskog razgovora sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom da u Ukrajinu stiže još teškog naoružanja.

"Teško naoružanje je u vrhu agende Kijeva i stiže nam još isporuka", napisao je Kuleba na Tviteru.

20:31h

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je danas u razgovoru sa austrijskim kancelarom Karlom Nehamerom da Ukrajina treba da ukloni mine iz oblasti u blizini svojih luka, kako bi omogućila bezbjedno otpremanje hrane, saopštio je Kremlj.

U saopštenju se navodi su Putin i Nehamer imali detaljnu razmjenu mišljenja o pitanjima u vezi sa sigurnošću hrane i da je Putin odbacio tvrdnje Zapada da je ruska akcija pogoršala globalnu krizu sa životnim namirnicama.

Kremlj je napomenuo da je Putin naglasio da su pokušaji da se Rusija okrivi za teškoće oko isporuke poljoprivrednih proizvoda na svjetska tržišta neosnovani, prenosi TASS.

Ruski lider je dao detaljno objašnjenje pravih korijena tih problema koji su se pojavili, posebno zbog sankcija SAD i EU protiv Rusije.

SAD i drugi zapadni saveznici odbacili su ruski zahtjev za ukidanjem sankcija i optužili Moskvu da blokira isporuku žita iz Ukrajine na globalna tržišta, što je Kremlj negirao.

20:13h

Lider ruske južne pokrajine Čečenije Ramzan Kadirov koju podržava Kremlj objavio je snimak u kojem upozorava da bi Poljska mogla biti sledeća nakon Ukrajine.

18:48h

Ukrajinska vlada je podržala zahtjev državne naftne i gasne kompanije "Naftogas" da aplicira za kredit od 300 miliona eura od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za kupovinu prirodnog gasa kako bi obezbijedila snabdijevanje zemlje, saopštio je premijer Denis Šmihalj.

Vlada je dala podršku za predloženi zajam, napisao je Šmihalj na društvenoj mreži za razmjenu poruka Telegram, kako prenosi Rojters.

18:47h

Italijanski premijer Mario Dragi i predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski, razgovarali su o deblokadi izvoza pšenice iz Ukrajine kako bi se riješio problem krize hrane koja prijeti najsiromašnijim zemljama svijeta, saopštila je kancelarija italijanskog premijera.

Ruska blokada ukrajinskih luka spriječila je isporuke žitarica, kojih su obje zemlje glavni izvoznici.

Rusija optužuje Ukrajinu za miniranje luka, a Ukrajina rusku poziciju kao ucjenu, podsjeća Rojters.

U telefonskom razgovoru, Dragi je uvjerio Ukrajinu u podršku italijanske vlade i ostalih zemalja Evropske unije.

18:40h

Zapad je objavio potpuni rat Rusiji i ruskom svijetu, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

"Zapad je objavio totalni rat nama, ruskom svijetu. Niko to više ni ne krije", rekao je Lavrov na sastanku Savjeta šefova konstitutivnih teritorija Rusije u Ministarstvu spoljnih poslova.

Lavrov je upozorio da će zapadna politika "otkazivanja" svega što je rusko biti nastavljena još dugo, prenosi TASS.

"Kultura ukidanja Rusije i svega što je vezano za našu zemlju došla je do tačke apsurda. Zabrane su nametnute klasicima kao što su Čajkovski, Dostojevski, Tolstoj i Puškin", rekao je on.

Lavrov je dodao da je u toku progon ruskih kulturnih i umjetničkih radnika i da će takva situacija sigurno potrajati.

"To je razotkrilo pravi stav Zapada prema prelijepim parolama koje su iznesene prije 30 godina nakon završetka Hladnog rata, pozivima na univerzalne humanitarne vrijednosti, na izgradnju zajedničkog evropskog doma od Atlantika do Pacifika. Sada možemo da vidimo pravu vrijednost ovih lijepih riječi", rekao je Lavrov.

On je naglasio da Rusija sigurno neće to da trpi.

"U ovoj situaciji postoji velika potražnja za konkretnom raspravom o tome kako razvijamo našu saradnju, saradnju našeg ministarstva i civilnog društva", dodao je on.

16:12h

Ukrajinske trupe bore se da zadrže kontrolu nad sjeverozapadnim i jugoistočnim dijelovima grada Liman, saopštilo je u petak Ministarstvo odbrane te zemlje, dok ruska ofanziva na istoku Ukrajine postaje sve jača, javlja Rojters.

Ukrajinske trupe su se "suprotstavljaju pokušajima" Rusije da izgura svoju ofanzivu ka ključnom ukrajinskom gradu Slavjansku, rekao je portparol ministarstva odbrane Oleksandr Motuzjanik.

16:10h

Rusiji će biti potrebna ogromna finansijska sredstva za "vojnu operaciju" u Ukrajini, izjavio je u ministar finansija Anton Siluanov, a prenosi Rojters.

14:02h

Ruske snage jačaju odbrambene položaje u ukrajinskoj Hersonskoj oblasti, koja se nalazi sjeverno od Krima, dok svakodnevno granatiraju područja pod kontrolom Ukrajine, rekao je ukrajinski guverner Genadij Laguta na brifingu za medije, javlja Rojters.

On je rekao da je humanitarna situacija u pojedinim dijelovima regiona kritična i da je ljudima gotovo nemoguće da napuste okupiranu teritoriju, sa izuzetkom konvoja od 200 automobila koji je krenuo u srijedu.

12:37h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da Ukrajina ne želi da razgovara sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, ali da mora da se suoči sa realnošću da će to vjerovatno biti neophodno za okončanje rata.

12:19h

Kremlj je saopštio da krivi Ukrajinu za to što su mirovni pregovori između dvije zemlje zamrznuti, rekavši da je nejasno šta Kijev želi.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je u razgovoru sa novinarima rekao: „Ukrajinsko rukovodstvo stalno daje kontradiktorne izjave. To nam ne omogućava da u potpunosti razumijemo šta ukrajinska strana želi.

10:21h

Proruski separatisti iz samoproglašene Donjecke Narodne Republike saopštili su da su uspostavili potpunu kontrolu nad strateškim gradom Lajman na istoku Ukrajine.

Ukrajinske i ruske snage su se nekoliko dana borile za grad u regionu Donbasa.

Rojters nije mogao odmah da potvrdi tu informaciju.

09:50h

Lider proruskih separatista u istočnoj Ukrajini rekao je da se više od 5.000 ukrajinskih ratnih zarobljenika nalazi u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici, prenio je TASS.

Rojters nije mogao odmah da provjeri izvještaj.

09:03h

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da je spreman da pomogne u rješanju "krize sa hranom", pod uslovom da se ukinu zapadne sankcije Moskvi.

Kako je saopštio Kremlj, Putin je spremnost Rusije da pomogne izrazio juče, u telefonskom razgovoru sa italijanskim premijerom Marijom Dragijem.

Rusija je "spremna da značajno doprinese prevazilaženju prehrambene krize kroz izvoz žitarica i đubriva, uz ukidanje politički motivisanih ograničenja od strane Zapada", rekao je Putin, navodi se u saopštenju.

Prema saopštenju Kremlja, poziv na razgovor uputio je Dragi.

07:54h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio je Rusiju za "genocid u Donbasu", na istoku Ukrajine.

Rusija sprovodi "deportaciju i masovno ubijanje civila u Donbasu", rekao je Zelenski sinoć.

"Sve ovo (...) je očigledna politika genocida koju sprovodi Rusija", rekao je ukrajinski predsjednik.

Bonus video: