Rizik od udara na mete duboko u Rusiji

Američki zvaničnici kažu da Bajdenova administracija čak razmatra da Ukrajinu snabdije raketnim sistemom visoke pokretljivosti, koji u zavisnosti od municije može imati domet od nekoliko stotina kilometara

33534 pregleda 36 komentar(a)
Američki marinci u Kaliforniji utovaraju “haubice M777” namijenjene Ukrajini, Foto: Rojters
Američki marinci u Kaliforniji utovaraju “haubice M777” namijenjene Ukrajini, Foto: Rojters

Dok Sjedinjene Države i njihovi saveznici šalju Ukrajini sve sofisticiranije oružje, Vašington i Kijev razmatraju opasnosti od eskalacije ako ono pogodi mete duboko u Rusiji, izjavili su za agenciju Rojters američki zvaničnici i diplomate.

Rasprave iza kulisa, koje su veoma osjetljive i o kojima se ranije nije izvještavalo, ne postavljaju eksplicitna geografska ograničenja za upotrebu oružja koje se isporučuje ukrajinskim snagama. Ali, cilj razgovora je da se postigne zajedničko razumijevanje rizika od eskalacije, kazala su tri američka zvaničnika i diplomatski izvori.

“Zabrinuti smo zbog eskalacije, a ipak ne želimo da postavljamo geografska ograničenja ili da im previše vezujemo ruke stvarima koje im dajemo”, rekao je jedan od trojice američkih zvaničnika, želeći da ostane anoniman.

Administracija predsjednika Džoa Bajdena i saveznici SAD sve su spremniji da Ukrajini daju oružje većeg dometa, uključujući “haubice M777”, dok se Kijev bori protiv ruskih snaga uspješnije nego što su američki obavještajci predviđali. Pentagon je prošle nedjelje najavio da će Danska poslasti Ukrajini protivbrodske rakete “harpun”, što bi dodatno produžilo domet Kijeva.

Nakon što su prvobitno predviđali da će mnogo veća ruska vojska pregaziti Ukrajinu, američki zvaničnici su nedavno izrazili nadu da ukrajinske snage mogu da pobijede u ratu i žele da ih naoružaju da to ostvare.

Snimak ukrajinske vojske koji navodno prikazuje napad na ruski vojni položaj u Luganskoj oblasti
Snimak ukrajinske vojske koji navodno prikazuje napad na ruski vojni položaj u Luganskoj oblastifoto: Reuters

Američki zvaničnici kažu da Bajdenova administracija čak razmatra da Ukrajinu snabdije raketnim sistemom visoke pokretljivosti M142 (HIMARS), koji u zavisnosti od municije može imati domet od nekoliko stotina kilometara.

Američki obavještajci su takođe upozorili na rastuće rizike, pogotovo imajući u vidu neusklađenost očiglednih ambicija ruskog predsjednika Vladimira Putina i učinka njegove vojske, piše Rojters. Rat bi u narednim mjesecima mogao poći “nepredvidivijim putem, koji bi potencijalno mogao eskalirati”, izjavila je direktorica Nacionalne obavještajne službe Avril Hajns na saslušanju u Senatu ovog mjeseca.

Nakon što su prvobitno predviđali da će mnogo veća ruska vojska pregaziti Ukrajinu, američki zvaničnici su nedavno izrazili nadu da ukrajinske snage mogu da pobijede u ratu i žele da ih naoružaju kako bi uspjele u tome

SAD se ne bore direktno protiv ruskih snaga, ali su komandanti Pentagona u stalnom kontaktu sa ukrajinskim liderima i pružili su kritične obavještajne podatke koji su Ukrajini omogućili da gađa ruske trupe, na kopnu i na moru, rekli su američki zvaničnici.

Drugi američki zvaničnik, takođe pod uslovom da ostane anoniman, rekao je da Vašington i Kijev imaju zajedničko “razumijevanje” povodom upotrebe određenih sistema naoružanja koje je obezbijedio Zapad.

“Zasada smo na istoj strani kada su u pitanju limiti”, rekao je taj zvaničnik.

Ukrajinsko ministarstvo odbrana nije odgovorilo na Rojtersov upit za komentar.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov upozorio je Zapad da je snabdijevanje Ukrajine oružjem koje može pogoditi rusku teritoriju “ozbiljan korak prema neprihvatljivoj eskalaciji”, objavljeno je u četvrtak na veb stranici ruskog ministarstva spoljnih poslova.

Lavrov je za arapski kanal RT-a rekao da se nada da će razumni ljudi na Zapadu to razumjeti, dodajući: “Tamo ih je ostalo još nekoliko”, prenijela je RIA.

Rusija je napala prijestonicu Ukrajine i lokacije daleko od prvih linija fronta. Međutim, Ukrajina nije uzvratila napadima na neki veliki ruski grad niti je izvela napade na mete duboko unutar Rusije, uključujući vojne, poput fabrika oružja ili centara za snabdijevanje koje se nalaze daleko od granice.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov upozorio je Zapad da je snabdijevanje Ukrajine oružjem koje može pogoditi rusku teritoriju "ozbiljan korak prema neprihvatljivoj eskalaciji

Ruski zvaničnici su više puta optužili ukrajinsku vojsku da je izvela prekogranične napade, među kojima i napad na skladište goriva u gradu Belgorod. Kremlj opravdava invaziju dijelom i argumentom da Ukrajina predstavlja prijetnju za Rusiju, što Kijev i Zapad poriču.

Prema navodima jednog diplomatskog izvora, postoji jasna indicija da Kijev shvata koliko je osjetljiva bilo kakva prekogranična akcija. Ukrajina odbija da potvrdi bilo kakvu umiješanost u te navodne incidente. SAD takođe nisu komentarisale.

Rojters piše da je obazrivost SAD postala vidljiva u aprilu, kada je Pentagon naveo upozorenja američkih obavještajnih službi o riziku od vojne eskalacije između Rusije i NATO saveza ako SAD pošalju borbene avione Ukrajini.

Demokratski član Predstavničkog doma Džejson Krou, koji je posjetio Ukrajinu prošlog mjeseca i razgovarao sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, rekao je da nije zabrinut zbog rizika od eskalacije i da će Ukrajina koristiti oružje koje se obezbjeđuje na jugu.

Ruske trupe čuvaju ulaz u hidroelektranu u Hersonskoj oblasti
Ruske trupe čuvaju ulaz u hidroelektranu u Hersonskoj oblastifoto: Beta/AP

Tri mjeseca od početka sukoba, Rusija fokusira svoju kampanju na jug nakon neuspjelog pokušaja da zauzme Kijev.

“Trebalo bi da ponovimo, kao i u svim slučajevima, da ovo oružje treba koristiti odgovorno”, rekao je Krou, član Odbora za oružane snage i Stalnog izabranog odbora Predstavničkog doma za obavještajne poslove u Kongresu.

“Ali manje me brine pitanje eskalacije nego da se osigura da Ukrajinci sada pobijede i potisnu ruske snage”.

Prvi američki zvaničnik je rekao da Ukrajina ima mnogo ciljeva koje može da pogodi unutar Ukrajine, i da je to cilj dobijanja oružja većeg dometa od zapadnih saveznika.

Daglas Lut, bivši američki ambasador pri NATO-u i general-potpukovnik u penziji, saglasan je da Ukrajina ima dovoljno ruskih ciljeva unutar Ukrajine o kojima bi trebalo da brine.

Međutim, on je priznao rizik od eskalacije i političke podjele unutar NATO-a ako Ukrajina pogodi mete duboko u Rusiji.

“To bi izazvalo raspravu unutar alijanse. I, naravno, alijansa to ne želi. A ne želi ni Ukrajina”, rekao je Lut za Rojters.

Jedno preostalo pitanje je da li bi Ukrajina mogla da promijeni strategiju ako rat krene nagore, možda koristeći oružje koje su poslale SAD na načine koji nisu prvobitno planirani.

“Mogli bi doći do scenarija u kojima su Ukrajinci satjerani u takav ćošak da osjete da moraju da eskaliraju dodatno, ali to još nismo vidjeli”, rekao je drugi američki zvaničnik.

Bonus video: