Ruska uprava u Hersonu: Bez referenduma o pripajanju Rusiji dok traju borbe

"Naš prvi zadatak je da ponovo uspostavimo red i organizujemo sistem uprave u regionu Hersona", rekao je Stremusov

9686 pregleda 7 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Zamjenik šefa novopostavljene ruske uprave u okupiranom Hersonu Kiril Stremusov rekao je da taj region neće raspisati referendum o formalnom priključenju Rusiji sve dok borbe ne prestanu u Hersonu i obližnjim regionima Odese i Mikolajeva.

Stremusov je za Rojters naveo da se trenutno ne priča o referendumu.

„Kasnije ćemo objaviti kada će se održati neka vrsta glasanja ili plebiscita, ali to neće biti danas, i neće biti sjutra, jer je naš prvi zadatak da ponovo uspostavimo red i organizujemo sistem uprave u regionu Hersona“, naveo je Stremusov, kako prenosi N1.

Ukrajinski zvaničnici prethodno su upozorili da su ruske snage i novouspostavljena uprava spremni da lažiraju referendum koji bi odražavao slične napore Rusije za stvaranje separatističkih republika u Donbasu 2014. godine.

Region na jugu Ukrajine je pod ruskom kontrolom od početka invazije krajem februara. Više od deset ljudi govorilo je za CNN ranije ovog mjeseca o svojim zastrašujućim putovanjima iz okupiranog regiona, dajući živu sliku kulture straha koja tamo sada postoji.

Iako se čini da planovi za referendum nisu aktuelni, Stremousov je nedavno rekao da promoskovske vlasti u Hersonu namjeravaju da uspostave rusku vojnu bazu. On je takođe rekao da ruska administracija nastavlja sa planovima za uspostavljanje novog „bankarskog sistema“ koji će biti „potpuno integrisan“ u ruski sistem.

Bonus video: