Ukrajinska ratna mornarica tvrdi da je pogodila ruski brod u Crnom moru

U saopštenju objavljenom preko društvenih mreža, mornarica je navela da se brod "Vasilij Bek" koristi za prevoz municije, oružja i ljudstva na Zmijsko ostrvo, vitalno za zaštitu pomorskih puteva koji vode iz ključne luke Odese

6704 pregleda 3 komentar(a)
Ukrajinska mornarica (Ilustracija), Foto: Shutterstock
Ukrajinska mornarica (Ilustracija), Foto: Shutterstock

Ukrajinska ratna mornarica saopštila je danas da je pogodila ruski brod koji prevozi odbrambene sisteme do strateškog ostrva u Crnom moru.

U saopštenju objavljenom preko društvenih mreža, mornarica je navela da se brod "Vasilij Bek" koristi za prevoz municije, oružja i ljudstva na Zmijsko ostrvo, vitalno za zaštitu pomorskih puteva koji vode iz ključne luke Odese. Nije navedeno koliko je štete nanijeto brodu u udaru.

Zmijsko ostrvo koje se nalazi oko 35 kilometara od obale bilo je primijećeno na početku rata kada su se ukrajinski graničari koji su tamo stacionirani suprostavili ruskim naređenjima da se predaju, koristeći živopisan jezik koji je kasnije postao simbol poziva na okupljanje.

Glavni brod ruske Crne flote "Moskva", upotrijebljen za zauzimanje Zmijskog ostrva potonuo je pod udarom ukrajisnkih snaga u aprilu, što je bio veliki podvig za njih.

Ukrajinska mornarica navela je danas da je poslije potapanja broda "Moskva" Rusija počela da postavlja protivvazdušne raketne sisteme TOR na palube svojih brodova, ali je dodala da to nije dovoljno da spriječi ukrajinske pomorske snage da "demilitarizuju ruske okupatore."

Za sada nema reakcije od ruskih vlasti na ovu ukrajinsku tvrdnju. Uprkos ovom uspjehu, Ukrajina je pozvala svoje saveznike da što brže pošalju dodatno i bolje oružje zemlji, navodeći da ne može da odbije ruske jače snage bez veće podrške.

Zapadno oružje je bilo ključno u iznenadjujućem uspehu zemlje u ratu do sada, navodi AP.

Bonus video: