Ukrajinska vojska se povukla, ruske snage u potpunosti zauzele Sjeverodonjeck

Rat u Ukrajini - 122. dan

67209 pregleda 37 komentar(a)
Sjeverodonjeck, Foto: Reuters
Sjeverodonjeck, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.06.2022. 22:04h
Završeno
22:02h

Rusija će Bjelorusiji u narednih nekoliko mjeseci poslati rakete koje su sposobne da nose nuklearne bojeve glave, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin tokom razgovora sa bjeloruskim liderom Aleksandrom Lukašenkom u Sankt Peterburgu.

20:17h

Da Rusija ima potpunu kontrolu u Sjeverodonjecku saopštilo je i Ministarstvo odbrane te zemlje, javlja agencija Interfaks, a prenosi Rojters.

18:12h

I ukrajinska vojska je saopštila da su se njene trupe povukle iz Sjeverodonjecka, prenosi Rojters.

"Nakon povlačenja naših vojnih jedinica, neprijatelj konsoliduje položaje u Sjeverodonjecku", navodi se u saopštenju.

18:12h

Gradonačelnici nekoliko evropskih prijestonica bili su sigurni da putem video poziva razgovaraju da prvim čovjekom Kijeva Vitalijem Kličkom, ali su ubrzo shvatili da su prevareni.

Osoba koja zvuči i izgleda kao Kličko uspjela je da obavi razgovore sa gradonačelnicima Berlina, Madrida i Beča...

16:54h

Gradonačelnik Sjeverodonjecka Oleksandar Strjuk rekao je da su ruske snage u potpunosti zauzele ovaj strateški grad na liniji fronta u istočnoj Ukrajini, javio je Rojters.

Rusija je Sjeverodonjeck zauzela nakon sedmica borbi i bombardovanja.

"Grad je sada pod potpunom okupacijom Rusije. Oni pokušavaju da uspostave svoj poredak, koliko znam, postavili su neku vrstu komandanta", rekao je Strjuk na nacionalnoj televiziji.

13:32h

Gradonačelnik ukrajinskog Sjeverodonjecka rekao je da su ukrajinske trupe "skoro napustile" strateški grad na liniji fronta nakon što su se nedjeljama držale protiv napredujućih ruskih snaga.

Gradonačelnik Oleksandr Stjuk nije potvrdio da li je u toku potpuno povlačenje, prenosi Rojters. U petak su regionalne vlasti saopštile da je Ukrajina spremna da povuče svoje trupe tamo.

"Nažalost, oni su skoro napustili grad", rekao je Stjuk na nacionalnoj televiziji.

Izmjena: 15:19h
12:20h

Ukrajina stoji uz Moldaviju na obnovljene prijetnje iz Rusije, izjavio je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba.

Moskva je ranije upozorila na negativne posljedice zbog toga što su dvije zemlje postanle kandidati za članstvo u EU.

"Stojimo uz narod i vladu prijateljske Moldavije usred ponovnih prijetnji koje dolaze iz Moskve. Sve što je Rusiji ostalo je da izbacuje prijetnje drugim državama poslije decenija neuspješne politike zasnovane na agresiji, prinudi i nepoštovanju", naveo je Kuleba na Tviteru.

08:25h

Britansko ministarstvo odbrane saopštilo je da je Rusija vjerovatno ovog mjeseca povukla nekoliko generala sa ključnih komandnih uloga u sukobu u Ukrajini.

"Od početka juna, ruska vrhovna komanda je vrlo vjerovatno uklonila nekoliko generala sa ključnih operativnih komandnih uloga u ratu u Ukrajini", navodi se u objavi ministarstva na Tviteru.

Ukrajinskim snagama je naređeno da se povuku sa bojišta grada Sijerodonjecka nakon višenedjeljnih žestokih uličnih borbi, kako bi se pregrupisali.

08:23h

U ruskom udaru na vojni objekat Javoriv na zapadu Ukrajine ranjene su četiri osobe, rekao je guverner Lavova Maksim Kozicki.

Kozicki je rekao da je šest projektila ispaljeno iz Crnog mora, od kojih su četiri pogodile bazu, a dva su presretnute i uništena.

U napadu na vojni objekat za obuku u blizini Javoriva u martu poginulo je 35 ljudi, a ranjeno najmanje 130, saopštili su ukrajinski zvaničnici.

Bonus video: