Ruske snage se povukle sa Zmijskog ostrva; Putin kaže da Moskva ne blokira ukrajinski poljoprivredni izvoz

Invazija Rusije na Ukrajinu - 127. dan

62672 pregleda 23 komentar(a)
Detalj sa Zmijskog ostrva, Foto: Reuters
Detalj sa Zmijskog ostrva, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.06.2022. 22:02h
Završeno
19:41h

Ukrajina je od Svjetske banke dobila kredit od 446,8 miliona eura, od čega 424,6 miliona garantuje Velika Britanija, javio je Rojters.

"Prikupljena sredstva će obezbijediti finansiranje zaposlenih u javnom sektoru. Zahvalni smo Vladi Ujedinjenog Kraljevstva i timu Svjetske banke što su podržali Ukrajinu u ovom teškom periodu naše istorije", rekao je ministar finansija Ukrajine Sergij Marčenko..

19:41h

Evropski sud za ljudska prava zatražio je od Rusije da osigura da ne budu izvršene smrtne kazne izrečene Britancima Šonu Pineru i Ejdenu Aslinu, koji su osuđeni u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR).

18:09h

Estonija i Letonija dogovorile su zajedničku kupovinu sistema protivvazdušne odbrane srednjeg dometa.

17:36h

Ambasada Rusije u Bugarskoj zatražila je od Sofije da poništi odluku o protjerivanju 70 ruskih diplomata, javlja Rojters.

Navodi se i da će Moskva razmotriti potpuno zatvaranje ambasade u Bugarskoj ako ove odluke budu sprovedene.

16:00h

Predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao je da će njegova zemlja nastojati da ostane najveći svjetski izvoznik pšenice i odbacio je tvrdnje da Moskva blokira ukrajinski poljoprivredni izvoz, javlja Rojters.

Putin je ponovio rusku tvrdnju da su za probleme na globalnom tržištu hrane i rast cijena krive sankcije Zapada.

15:25h

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden rekao je da će Vašington u narednim danima odobriti 800 miliona dolara dodatne pomoći u oružju za Ukrajinu, javlja Rojters.

"Podržavaćemo Ukrajinu koliko god bude potrebno", rekao je Bajden na konferenciji za novinare na marginama samita NATO u Madridu.

14:20h

Njemačka jača svoje vojne kapacitete najbrže što može i ove nedelje će započeti proces ratifikacije NATO-a za Švedsku i Finsku, rekao je njemački kancelar Olaf Šolc.

„Za Njemačku to znači da ćemo nastaviti da širimo svoj doprinos na kopnu, na moru i u vazduhu“, rekao je Šolc novinarima na samitu NATO-a u Madridu.

Njemačka će trajno zadržati regionalni marinski komandos u Baltičkom moru, tenkovsku diviziju sa 15.000 vojnika i 20 mornaričkih jedinica, rekao je Šolc.

Kancelarka je dodala da ne želi da spekuliše o tome koliko će Ukrajini biti potrebna podrška u ratu niti o tome šta će biti potrebno da bi ruski predsjednik Vladimir Putin prekinuo rat.

14:10h

Ukrajina ima moć da odbije Rusiju i pobijedi u ratu koji je počeo prije četiri mjeseca, izjavio je u četvrtak britanski premijer Boris Džonson, prenosi Rojters.

„Mislimo da oni (Ukrajinci) zaista imaju u svojoj moći da odbiju Ruse i da ih vrate na poziciju pre 24. februara“, rekao je Džonson novinarima na samitu NATO-a u Madridu.

14:09h

Aleksij Hromov, brigadni general ukrajinskih oružanih snaga, rekao je u četvrtak da je Rusija pojačala raketne udare u drugoj polovini juna.

Hromov je na konferenciji za novinare rekao da je više od polovine raketa iz sovjetskih rezervi i manje preciznih, dodajući da je zbog toga Rusija gađala stambene zgrade, prenosi Rojters.

Rusija je poricala da je ciljala civile od invazije na Ukrajinu krajem februara. Rojters nije odmah mogao da provjeri Hromovljeve primjedbe.

13:48h

Britanski premijer Boris Džonson izjavio je u četvrtak da je odluka Rusije da napusti strateško crnomorsko istureno mjesto Zmijsko ostrvo dokaz sposobnosti Ukrajine da uzvrati.

„Ako ste željeli dokaze nevjerovatne sposobnosti Ukrajinaca da se bore da savladaju nevolje i odbiju Ruse, pogledajte šta se dogodilo upravo danas na Zmijskom ostrvu, gde je Rusija ponovo morala da ustupi teren“, rekao je Džonson na konferenciji za novinare na samitu NATO-a u Madridu, prenosi Rojters.

„Na kraju će se pokazati nemogućim za Putina da zadrži zemlju koja neće prihvatiti njegovu vlast."

13:41h

Grčka je voljna da obezbijedi brodove za izvoz žitarica iz ukrajinskih crnomorskih luka koje je blokirala Rusija, izjavio je u četvrtak generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

„Grčka je objavila da je spremna da stavi na raspolaganje brodove za izvlačenje žitarica iz Ukrajine“, rekao je on novinarima trećeg i posljednjeg dana samita NATO-a u Madridu.

13:35h

Francuski predsjednik Emanuel Makron rekao je na samitu NATO-a u Španiji da će Francuska uskoro isporučiti još šest CESAR topova kako bi pomogla Ukrajini u njenoj borbi protiv Rusije.

Ranije ove nedelje, američki predsjednik Džo Bajden obećao je više američkih trupa, ratnih aviona i ratnih brodova za Evropu pošto je NATO pristao na najveće jačanje svojih sredstava odvraćanja od Hladnog rata kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu.

13:34h

Kremlj je u četvrtak saopštio da još nije odlučio da li će predsjednik Vladimir Putin prisustvovati novembarskom samitu G20 u Indoneziji, prenosi Rojters.

U razgovoru sa novinarima, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Rusija ima poziv da prisustvuje i da će odlučiti „u potrebno vrijeme“ da li će Putin ići lično.

Zapadni lideri vagaju kako da pristupe samitu ako Putin ode, a britanski premijer Boris Džonson pozvao je lidere da ne bojkotuju ako ruski predsjednik ipak odluči da prisustvuje.

13:03h

Dejstva kijevskog režima u Donbasu mogu se kvalifikovati samo kao zločin protiv čovječnosti, izjavio je danas predsjednik Rusije Vladimir Putin u obraćanju učesnicima sanktpeterburškog međunarodnog pravnog foruma.

"Ne postoji druga definicija za djelovanje kijevskog režima, osim kao zločin protiv čovječnosti", rekao je šef ruske države, prenosi TASS.

11:33h

Velika Britanija će poslati podršku Ukrajini u vrijednosti od milijardu funti (1,1 milijardu eura), čime njena ukupna vojna i ekonomska podrška od početka rata iznosi 3,8 milijardi funti (4,4 milijardi eura), saopštila je danas vlada.

Novac je namijenjen za opremu među kojom su sistemi protivvazdušne odbrane, bespilotne letjelice i oprema za elektronsko ratovanje.

Premijer Boris Džonson pozvao je saveznike na samitu NATO-a u Madridu da se duboko posvete podršci Ukrajini.

Britanija je drugi najveći davalac vojne podrške Ukrajini, odmah poslije Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Takođe je jedna od samo devet od 30 članica NATO koje ispunjavaju cilj Alijanse da države troše dva odsto BDP na odbranu.

11:17h

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da su njihove snage uništile ukrajinski vojni kontrolni centar u blizini grada Dnjepra u raketnom napadu u utorak, prenosi Rojters.

Pored ostalih regiona Ukrajine, centralni grad Dnjepar i okolna Dnjepropetrovska oblast posljednjih dana bilježe porast ruskog granatiranja.

11:15h

Ruske snage povukle su se sa Zmijskog ostrva kod ukrajinske obale u Crnom moru kao "gest dobre volje", saopštilo je u četvrtak Ministarstvo odbrane Rusije i kancelarija predsjednika Ukrajine, prenosi Rojters.

Ministarstvo je saopštilo da je taj potez pokazao da Rusija ne ometa napore Ujedinjenih nacija da organizuju humanitarni koridor za izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine.

Zmijsko ostrvo, koje je Rusija zauzela prvog dana svoje invazije, steklo je svjetsku slavu kada su ukrajinski graničari koji su tamo stacionirani odbili zahtev ruskog ratnog broda za njihovu predaju, navodi Rojters.

„KABUM! Nema više ruskih trupa na Zmijskom ostrvu. Naše oružane snage su uradile odličan posao“, napisao je na Tviteru Andrij Jermak, šef kabineta ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Južna vojna komanda Ukrajine napisala je na Fejsbuku da su se nakon uspješne operacije u kojoj su učestvovale raketne i artiljerijske jedinice, ruske snage evakuisale sa Zmijskog ostrva u dva čamca.

Rojters navodi da nije mogao odmah da provjeri ukrajinske i ruske navode.

Izmjena: 11:38h
10:16h

Evropski sud za ljudska prava saopštio je u četvrtak da je izdao privremene mjere kako bi naložio Rusiji da obezbijedi da smrtna kazna za dvojicu Britanaca koji su zarobljeni nakon što su se borili za Ukrajinu nije izvršena, prenosi Rojters.

„Sud je posebno ukazao Vladi Ruske Federacije, prema pravilu 39 (privremene mjere) Poslovnika Suda, da treba da osigura da smrtna kazna izrečena podnosiocima predstavke ne bude izvršena“.

09:48h

Kalinjingrad odsječen od Rusije: Može li ovaj grad biti naredno žarište proširenog rata u Ukrajini?

Bonus video: