Sud u Strazburu zatražio od Rusije da ne budu izvršene smrtne kazne izrečene dvojici Britanaca

Iz suda dodaju i da su Piner i Aslin britanski državljani koji su u braku sa ukrajinskim državljankama i smatraju Ukrajinu svojim domom

7209 pregleda 5 komentar(a)
Piner, Aslin i Brahim u ruskom pritvoru, Foto: Reuters
Piner, Aslin i Brahim u ruskom pritvoru, Foto: Reuters

Evropski sud za ljudska prava zatražio je od Rusije da osigura da ne budu izvršene smrtne kazne izrečene Britancima Šonu Pineru i Ejdenu Aslinu, koji su osuđeni u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR).

Ta odluka je objavljena na sajtu suda, a objavila je Novaja gazeta Evropa.

Dva britanska državljanina osuđena su kao pripadanici Oružanih snaga Ukrajine, dodaje se u odluci.

Sud u Strazburu je naveo da ruske vlasti moraju da obezbijede da se smrtna kazna izrečena Britancima ne izvrši, kao i da oni moraju da imaju odgovarajuće uslove u pritvoru.

"Potrebno je obezbijditi neophodne ljekove i medicinsku pomoć za njih", napominje ovaj sud.

Evropski sud za ljudska prava ukazao je i Vladi Ukrajine da obezbijedi, u mjeri u kojoj je to moguće, poštovanje prava podnosilaca predstavke iz Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Iz suda dodaju i da su Piner i Aslin britanski državljani koji su u braku sa ukrajinskim državljankama i smatraju Ukrajinu svojim domom. Pridružili su se Oružanim snagama Ukrajine 2018. godine, a zatim su raspoređeni u 36. brigadu marinaca u Marijupolju.

Piner i Aslin, kao i Marokanac Sadun Brahim, osuđeni su 9. juna, a sredinom juna sud u Strazburu je donio sličnu odluku kako bi spriječio smrtnu kaznu protiv Brahima.

Presudu su osudile i Ujedinjene nacije.

"Prema ukrajinskoj komandi, ovi ljudi su bili dio ukrajinskih oružanih snaga, a ako jesu - ne treba ih smatrati plaćenicima", saopštila je Kancelarija UN za ljudska prava.

Bonus video: