Ukrajinske snage prinuđene da se povuku iz Lisičanska

Invazija Rusije na Ukrajinu - 130. dan

49684 pregleda 49 komentar(a)
Vojničko groblje u Harkovu, Foto: Reuters
Vojničko groblje u Harkovu, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.07.2022. 21:56h
Završeno
20:29h

Australija će Ukrajini obezbijediti 34 dodatna oklopna vozila i zabraniti uvoz ruskog zlata, rekao je australijski premijer Entoni Albaneze u Kijevu.

Govoreći na konferenciji za novinare u glavnom gradu Ukrajine, zajedno sa predsjednikom Volodimirom Zelenskim, Albanez je rekao da će Australija uvesti sankcije i zabranu putovanja za još 16 ruskih ministara i oligarha, čime će ukupan broj ruskih pojedinaca koje je Australija sankcionisala povećati na 843.

Albanese je rekao da će Australija dati Ukrajini još 14 oklopnih transportera i 20 vozila Bushmaster, piše Rojters.

20:27h

Ukrajinske snage prinuđene su da se povuku iz istočnog grada Lisičanska, posljednjeg uporišta Kijeva u oblasti Luganska, saopštila je ukrajinska vojna komanda, a prenosi Rojters.

„Nastavak odbrane grada doveo bi do fatalnih posljedica. U cilju očuvanja života ukrajinskih branilaca donijeta je odluka o povlačenju“, navodi se u saopštenju na društvenim mrežama.

17:38h

Povezani članci

03. Jul 2022.

Bugarska protjerala 70 ruskih diplomata

16:05h

Turske carinske vlasti zadržale su ruski teretni brod koji je prevozio žito za koje Ukrajina kaže da je ukradeno, izjavio je u nedelju ukrajinski ambasador u Turskoj Vasil Bodnar, prenosi Rojters.

"Imamo punu saradnju. Brod trenutno stoji na ulazu u luku, zadržan je od strane carinskih organa Turske", rekao je Bodnar na ukrajinskoj nacionalnoj televiziji.

Bodnar je rekao da će o sudbini broda odlučiti sastanak istražitelja u ponedeljak.

14:44h

Grad Slavjansk na istoku Ukrajine pogođen je snažnim granatiranjem iz višecjevnih raketnih bacača i mnogo ljudi je poginulo i ranjeno, rekao je gradonačelnik grada Vadim Ljah.

"Ima 15 požara. Mnogo poginulih i ranjenih", napisao je on na Telegramu.

12:50h

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu obavijestio je predsjednika države Vladimira Putina da je ukrajinska oblast Lugansk "oslobođena" od strane ruskih i separatističkih snaga, prenosi Rojters.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je Šojgu obavijestio Putina o uspostavljanju pune kontrole nad gradom Lisičanskom.

11:23h

Ruske snage jačaju položaje u pokušaju da zauzmu posljednje uporište otrpora u istočnoj ukrajinskoj provinciji Lugansk, rekao je danas guverner te provincije Sergij Hajdaj.

Ukrajinski borci nedjeljama pokušavaju da odbrane grad Lisičansk i da spriječe da on padne u ruske ruke, kao susjedni Sjeverodonjeck prije nedjelju dana.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika ocjenjuje da je pitanje dana kada će se odlučiti sudbina Lisičanska.

"Okupatori su angažovali sve svoje snage na Lisičansk. Napali su grad sa neshvatljivo svirepom taktikom", rekao je guverner Luganska Sergij Hajdaj preko Telegrama.

On je rekao da ruske snage trpe "znatne gubitke" ali da "tvrdoglavo napreduju" i da zauzimaju položaje u gradu.

Lisičansk je odvojen od Sjeverodonjecka. Savjetnik ukrajinskog predsjednika Oleksij Arestovič rekao je u onlajn intervjuu kasno sinoć da su ruske snage prvi put uspjele da pređu rijeku sa sjevera i time stvorile "prijeteću" situaciju".

On je rekao da Rusi nisu stigli do centra Lisičanska, ali da tok borbi ukazuje da će borba za Lisičansk biti odlučena do ponedjeljka.

Zauzimanje Lisičanska dovelo bi Moskvu bliže njenom objavljenom cilju da zauzme cijelu industrijsku oblast Donbas, koja obuhvata dvije provincije Lugansk i Donjeck. Rusi su usmjerili svoju ofanzivu na tu oblast od kada su se proljetos povukli iz sjeverne Ukrajine i oko glavnog grada Kijeva.

Proruski separatisti drže pod svojom kontrolom djelove obje te istočne provincije od 2014. godine, a Moskva je priznala Lugansk i Donjeck kao suverene republike.

Sirijska vlada u srijedu je saopštila da će i ona priznati nezavisnost i suverenitet te dvije oblasti.

11:20h

Ruske trupe opkolile su grad Lisičansk na istoku Ukrajine, posljednje veliko uporište Ukrajine u regionu Luganska, prenosi novinska agencija TASS navode ruskog ministarstva odbrane.

Rusija je fokusirana na izbacivanje ukrajinskih snaga iz provincija Lugansk i Donjeck u Donbasu, gdje se separatisti koje podržava Moskva bore protiv Kijeva od prve ruske vojne intervencije u Ukrajini 2014. godine, prenosi Rojters.

09:19h

Najmanje tri osobe su poginule, a desetine stambenih zgrada oštećeno je u ruskom gradu Belgorodu u blizini ukrajinske granice, rekao je regionalni guverner, nakon izvještaja o nekoliko eksplozija u gradu.

Najmanje 11 stambenih zgrada i 39 privatnih kuća je oštećeno, uključujući pet koje su uništene, rekao je guverner Vjačeslav Gladkov, prenosi Rojters.

Britanska agencija napominje da nisu mogli nezavisno provjeriti te navode. Iz Ukrajine nije bilo neposredne reakcije na tu vijest.

09:02h

Nema žrtava u udarima ukrajinskih snaga na Melitopolj, napisao je lokalni zvaničnik kojeg je postavila Moskva u ukrajinskom regionu Zaporožja.

"Granate su pale na teritoriju aerodroma. Žrtava nije bilo", napisao je Evgenij Balicki, šef savjeta koji je postavila Rusija u regionu Zaporožja.

On je dodao da je oštećeno nekoliko privatnih stambenih kuća u blizini aerodroma.

Rojters nije bio u mogućnosti da nezavisno provjeri izvještaje.

08:49h

Ukrajinske snage pogodile su rusku bazu uz preko 30 udara u gradu Melitopolju na jugu koji je okupiran od strane Rusije, rekao je ukrajinski gradonačelnik u egzilu.

Ruska novinska agencija RIA javila je da je Ukrajina pogodila oblast Melitopolja gdje se nalazi gradski aerodrom, ali nije precizirala šta je pogođeno.

Agencija Rojters nije mogla da provjeri izvještaje.

08:36h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je, nakon četiri mjeseca ruske invazije, na međunarodnu pomoć u obnovi njegove razorene zemlje nakon što se rat završi.

„Potrebno je ne samo popraviti sve što su okupatori uništili, nego i stvoriti nove temelje za naše živote: sigurne, moderne, udobne, dostupne“, rekao je u govoru kasno u subotu.

To bi zahtijevalo „kolosalna ulaganja, milijarde, nove tehnologije, najbolje prakse, nove institucije i, naravno, reforme“, rekao je.

„Bez obzira na to koliko nam je teško danas, moramo zapamtiti da će biti sjutra“, rekao je Zelenski, kako prenosi Hina.

U ponedjeljak bi se u švajcarskom Luganu trebalo da održi sastanak četrdesetak potencijalnih zemalja donatora na kojem ukrajinska vlada prvi put namjerava da predstavi svoje prioritete za obnovu ratom razorene zemlje.

Zelenski je takođe video obraćanjem podsjetio Ukrajince da je rat daleko od kraja.

“Njegova okrutnost na nekim mjestima raste i to se ne može zaboraviti”, rekao je, apelujući na svoje sunarodnike da pruže pomoć žrtvama brutalnog sukoba.

Izmjena: 09:21h

Bonus video: