"proces koji je u toku"

Šolc: Bezbjednosne garancije za Ukrajinu neće biti iste kao za članice NATO-a

Šolc, koji je preuzeo dužnost u decembru, suočio se sa optužbama u zemlji i inostranstvu da nije pokazao liderstvo u ukrajinskoj krizi i da nema osjećaja prema građanima koji se bore sa rastućom inflacijom koju je kriza podstakla

4534 pregleda 0 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Njemačka sa svojim saveznicima razgovara o bezbjednosnim garancijama za Ukrajinu u pripremama za vrijeme nakon rata, ali one neće biti iste kao za članicu transatlantske alijanse, rekao je danas njemački kancelar Olaf Šolc za emiter ARD.

"Sa bliskim prijateljima razgovaramo o pitanju bezbjednosnih garancija koje možemo da damo. Ovo je proces koji je u toku. Jasno je da to neće biti isto kao da je neko član NATO-a", rekao je Šolc. Šolc, koji je preuzeo dužnost u decembru, suočio se sa optužbama u zemlji i inostranstvu da nije pokazao liderstvo u ukrajinskoj krizi i da nema osjećaja prema građanima koji se bore sa rastućom inflacijom koju je kriza podstakla.

Ali kancelar socijaldemokrata, rekao je da ne želi da bude jedan od "političara koji svake nedelje daju obećanje, ali onda ne ispune 90 odsto njih". "Pogotovo u ovako teškim vremenima, nije vreme za ljude koji stalno nešto govore, već za ljude koji brinu da se donose osnovne odluke", rekao je on.

Šolc je rekao da je "veoma zabrinut" zbog uticaja rastuće energetske inflacije, ali da vlada treba da procijeni uticaj svog najnovijeg paketa pomoći vrijednog više milijardi eura pre nego što razmotri novi.

"Sljedeća godina će biti najveći izazov! Za ovu godinu, skoro svi koji su uradili kalkulacije kažu da ćemo nadoknaditi oko 90 odsto povećanja cijena za domaćinstva sa nižim i srednjim prihodima kroz mjere koje su već donijete", rekao je on.