Zelenski: Učiniti sve da se pravdi predaju svi ruski ratni zločinci

Invazija Rusije na Ukrajinu - 131. dan

42272 pregleda 41 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ažurirano: 04.07.2022. 22:17h
Završeno
22:15h

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski, nakon sastanka sa premijerkom Švedske Magdalenom Anderson, apelovao je "da se sve učini da se pravdi predaju svi ruski ratni zločinci".

Govoreći o svjetskoj krizi izazvanoj blokadom oko 22 miliona tona ukrajinskih žitarica u lukama zemlje zbog rata rekao je da je u pregovorima sa Turskom i UN da se osigura bezbjedan izlazak te robe.

"Važno je da neko može da garantuje bezbjednost stranih brodova" koji bi dolazili u Ukrajinu da prevezu poljoprivredne proizvode, rekao je Zelenski i optužio Rusiju da krade ukrajinske žitarice.

Rekao je da očekuje žetvu od oko 60 miliona tona žitarica na jesen.

22:11h

U posjeti Kijevu i njegovom predgrađu danas švedska premijerka Magdalena Anderson pozvala je na jačanje evropske podrške Ukrajini i uvođenje novih sankcija Rusiji, čija vojska napreduje na istoku Ukrajine.

"Ne treba da dozvolimo Rusiji da ostvari napredak zahvaljujući kršenju međunarodnog prava i drugih osnovnih principa", rekla je Anderson na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Ona je rekla da je najbolji način da se dobije taj rat jačanje podrške Ukrajini i povećanje pritiska na Rusiju putem novih sankcija.

"Naši napori treba da se nastave koliko god bude potrebno", rekla je ona ocjenjujući da Ukrajina brani zajedničke evropske vrijednosti.

Ona je rekla poslije posjete razorenih mjesta u predgrađu Kijeva da osuđuje "bezumnu i svirepu rusku agresiju, ubijanje civila, među kojima su brojna djeca".

Švedska premijerka je takođe obećala da će učestvovati u budućoj rekonstrukciji Ukrajine.

22:08h

Moskva bi mogla da uzvrati cijeloj Evropskoj uniji (EU) zbog bugarskog protjerivanja 70 ruskih diplomata, upozorila je danas portarolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

"Politizovana odluka Sofije da smanji na neopravdan način naše diplomatsko osoblje u Bugarsoj svakako neće ostati bez bilateralnog odgovora", rekla je Marija Zaharova u saopštenju ministarstva.

Ocjenjujući da bugarsko protjerivanje ide daleko dalje od diplomatske prakse, ona je pozvala Sofiju i EU da "razmisle o principu reciprociteta koji je u osnovi diplomatskih odnosa".

Evropska diplomatija "treba da shvati da nepromišljena podrška antiruskih akcija različitih zemalja članica, nameće EU preuzimanje odgovornosti za posljedice, uključujući i kada je riječ o uzvratnim mjerama sa naše strane", rekla je Zaharova.

Ruska ambasadorka u Sofiji je u petak predvidjela zatvaranje svoje ambasade u zemlji poslije odbijanja Rusije da promijeni odluku o protjerivanju 70 ruskih diplomata.

Riječ je o broju protjeranih bez presedana koje je izrekla Bugarska, članica EU i NATO ali tradicionalno bliska Rusiji.

EU je izrazila žaljenje zbog "neopravdane prijetnje Rusije o prekidu dipomatskih veza sa Bugarskom".

18:47h

Velika Britanija je dodala imena šest pojedinaca i jedne kompanije na svoju listu ljudi i preduzeća koji su podložni zamrzavanju imovine nakon ruske invazije na Ukrajinu, prenosi Rojters.

Te mjere omogućavaju „zamrzavanje sredstava i ekonomskih resursa određenih osoba, entiteta ili tijela uključenih u destabilizaciju Ukrajine... ili dobijanje koristi od ili podrške Vladi Rusije“, saopštilo je britansko ministarstvo finansija.

18:12h

Vlada Kosova uvela je na današnjoj sjednici nove sankcije Ruskoj Federaciji zbog agresije na Ukrajinu, a kako je saopšteno "donošenje ovakvih odluka će doprinijeti kontinuitetu bliske saradnje sa Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskom unijom", prenosi N1.

Ove sankcije uključuju restriktivne izvozne mjere koje se odnose na robu i tehnologiju dvostruke namjene, kao i na robu i tehnologiju koji mogu doprinijeti tehnološkom unapređenju ruskog odbrambenog i bezbjednosnog sektora kao i restriktivne mjere koje zabranjuju nova ulaganja u ruski energetski sektor.

Kosovo se pridružilo Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskoj uniji, uvodeći sankcije Rusiji i tokom februara.

16:15h

Velika Britanija je saopštila da će u utorak uvesti nove ekonomske, trgovinske i transportne sankcije Bjelorusiji zbog podrške te zemlje invaziji Rusije na Ukrajinu.

Kako javlja Rojters, novi paket će uključivati zabrane uvoza i izvoza robe u vrijednosti od oko 60 miliona funti, uključujući izvoz proizvoda za preradu nafte, komponenti napredne tehnologije i luksuzne robe, kao i uvoz bjeloruskog gvožđa i čelika.

VB će takođe zabraniti više bjeloruskih kompanija da izdaju dugove i hartije od vrijednosti u Londonu.

16:15h

Ukrajini je potrebno 750 milijardi dolara za plan oporavka nakon ruske invazije, izjavio je u ponedeljak ukrajinski premijer Denis Šmihal, prenosi Rojters.

Šmihal je takođe rekao na konferenciji o oporavku Ukrajine čiji je domaćin bila Švajcarska da je infrastruktura od ruske invazije nanijela preko stotinu milijardi dolara direktne štete.

14:43h

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je danas svojim snagama da nastave ofanzivu na istoku Ukrajine poslije zauzimanja cijelog regiona Lugansk.

13:54h

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da će Moskva odgovoriti istom mjerom na bugarsko protjerivanje 70 ruskih diplomata, prenosi Rojters.

Ruska ambasadorka u Bugarskoj, državi članici EU i NATO-a i nekada bliskom savezniku Rusije, rekla je prošle nedjelje da će zatražiti od Moskve da zatvori svoju ambasadu u Sofiji zbog protjerivanja.

13:30h

Ukrajinska zastava ponovo je podignuta na Zmijskom ostrvu u Crnom moru, rekao je portparol ukrajinske vojske, nakon što su se ruske trupe prošle nedjelje povukle sa strateške ispostave, piše Rojters.

„Teritorija (Zmijsko ostrvo) je vraćena pod jurisdikciju Ukrajine“, rekla je na konferenciji za novinare Natalija Humenjuk, portparol južne vojne komande Ukrajine.

13:28h

Predsjednik Vladimir Putin čestitao je ruskim trupama na „oslobađanju“ istočnog ukrajinskog regiona Luganska, što je značajna prekretnica za Moskvu u njenoj vojnoj kampanji u Ukrajini, prenosi Rojters.

Na televizijskom sastanku sa ministrom odbrane Sergejem Šojguom, Putin je rekao da trupe uključene u operaciju zauzimanja oblasti Luganska treba da se odmore, ali da druge vojne jedinice treba da nastave borbu.

12:09h

Turska je zaustavila teretni brod pod ruskom zastavom kod svoje obale Crnog mora i istražuje ukrajinsku tvrdnju da je prevozio ukradeno žito, rekao je visoki turski zvaničnik.

Ambasador Ukrajine u Turskoj rekao je u nedjelju da su turske carinske vlasti zadržale brod Žibek Žoli. Ukrajina je ranije zatražila od Turske da zadrži brod, prema zvaničniku i dokumentima koje je pregledao Rojters.

12:08h

Sastanak njemačke ministarke spoljnih poslova Analene Berbok i njenog ruskog kolege Sergeja Lavrova, dok je u Indoneziji zbog G20, nije za diskusiju zbog rata u Ukrajini, rekao je u ponedjeljak portparol njemačkog ministarstva spoljnih poslova.

Berbok će prisustvovati sastanku G20 u četvrtak i petak, rekao je portparol ministarstva. Očekuje se da će prisustvovati Lavrov.

10:16h

Rusija će se u nastavku rata u Ukrajini usresrediti na pokušaje da zauzme čitav region Donjecka nakon zauzimanja susjednog Luganska, rekao je guverner Luganske oblasti.

Guverner Sergej Gajdaj rekao je Rojtersu u intervjuu da očekuje da će grad Slavjansk i grad Bahmut posebno biti napadnuti jer Rusija pokušava da preuzme potpunu kontrolu nad Donbasom u istočnoj Ukrajini.

09:45h

Ministarstvo odbrane Velike Britanije saopštilo je da ruska invazija na Ukrajinu nastavlja da ima razoran uticaj na ukrajinski poljoprivredni sektor i da će izvoz žitarica iz te zemlje opasti za dvije trećine

U saopštenju se navodi da je rat uticao na lance snabdijevanja sjemenom i đubrivom koja su potrebna ukrajinskim poljoprivrednicima, prenosi Dojče vele (DW).

Ministarstvo je takođe saopštilo da ruska blokada Odese sprječava izvoz hrane i da je malo vjerovatno da će ukrajinski izvoz žitarica u 2022. biti veći od 35 odsto u odnosu na prošlogodišnji.

U međuvremenu, nakon što je posljednji preostali veliki centar u regionu Luganska, Lisičansk pao pod rusku kontrolu, britansko ministarstvo je saopštilo da će se fokus Rusije vjerovatno prebaciti na Donjeck, piše DW.

"Borba za Donbas je oštra i iscrpljujuća i malo je vjerovatno da će se to promijeniti u narednim nedjeljama", saopštilo je to ministarstvo.

07:36h

Evropska unija (EU) planira da izdvoji 500 milijardi eura finansijske pomoći Ukrajini, kako bi oživjela njenu ekonomiju, objavio je Bloomberg pozivajući se na neimenovane izvore.

Prema izvorima Bloomberga, Evropska komisija (EK) traži mogućnosti finansiranja, poput bespovratnih sredstava i zajmova, prenosi SEEbiz.

Plan oživljavanja ukrajinske privrede biće predstavljen na konferenciji u švajcarskom gradu Luganu, koja će se održati danas i sjutra.

Bloomberg javlja da plan na više od dvije hiljade stranica uključuje programe infrastrukture, sigurnosti, klime, energije i digitalizacije.

07:21h

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski saopštio je u nedjelju da su se ukrajinske snage povukle iz Lisičanska u Donbasu, ali je obećao da će vratiti kontrolu nad tim područjem zahvaljujući taktici vojske i izgledima za novo, poboljšano naoružanje.

"Ako komandanti naše vojske povlače ljude sa određenih tačaka na frontu, gdje neprijatelj ima najveću prednost u vatrenoj moći, a to se odnosi i na Lisičansk, to znači samo jedno", rekao je Zelenski u svom noćnom video obraćanju, prenosi Rojters.

"Da ćemo se vratiti zahvaljujući našoj taktici, zahvaljujući povećanju snabdijevanja savremenim naoružanjem"

Bonus video: