Dva Džonsonova ministra podnijela ostavke

Ostavke su uslijedile nakon što se Džonson izvinio, kako je rekao, za grešku, jer nije shvatio da je bivši ministar Kris Pinčer nepodoban za posao u vladi nakon što su protiv njega podnijete optužbe za nedolično seksualno ponašanje

9463 pregleda 3 komentar(a)
Džonson, Foto: Reuters
Džonson, Foto: Reuters

Ministri finansija i zdravlja Sajid Džavid i Riši Sunak podnijeli su ostavke u Vladi Velike Britanije.

Kako piše Rojtres to je nešto što je izgledalo kao konačan udarac za premijera Borisa Džonsona koji je pokušao da se izvini zbog najnovijeg skandala u vezi optužbi za ranije nedolično seksualno ponašanje jednog od njegovih ministara.

Sekretar za zdravstvo Džavid najavio je ostavku u saopštenju, rekavši da "više ne može mirne savjesti da nastavi".

Nekoliko trenutaka kasnije i ministar finansija Sunak takođe je objavio da daje ostavku.

Ostavke su uslijedile nakon što se Džonson izvinio, kako je rekao, za grešku, jer nije shvatio da je bivši ministar Kris Pinčer nepodoban za posao u vladi nakon što su protiv njega podnijete optužbe za nedolično seksualno ponašanje.

"Kada se pogleda unazad, to je bila pogrešna stvar. Izvinjavam se svima na koje je to teško uticalo", rekao je Džonson ranije.

Oba ministra ranije su javno podržavali Džonsona tokom višemjesečnog skandala oko ponašanja njegove administracije i izvještaja o zabavama u njegovoj kancelariji i rezidenciji tokom Kovid-19 karantina.

Lider Laburista: Sada je jasno da se vlada urušava

Lider britanske opozicione Laburističke partije Kir Starmer rekao je da je jasno da se ovim dešavanjima vlada premijera Borisa Džonsona urušava.

"Poslije svih ljigavosti, skandala i neuspjeha, jasno je da se ova Vlada urušava", rekao je Starmer u saopštenju, koje je prenio Rojters.

Bonus video: