Premijer Poljske optužio ruske i bjeloruske tajne službe za hakerski napad na državne sisteme

U imejlovima od 2019, koji su u ponedeljak procureli u javnost, Moravjeckog njegov glavni savjetnik Mihal Dvorčik obavještava da je o pojedinim sudskim slučajevima razgovarao sa "predsjednicom" Julijom P. i da su oni obustavljeni

3121 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Premijer Poljske Mateuš Moravjecki optužio je danas ruske i bjeloruske tajne službe za hakerski napad na državne sisteme i objavljivanje izmijenjene elektronske pošte, koja navodno pokazuje veze vlasti i sudstva.

Moravjecki je objavljivanje imejlova nazvao "provokacijom" sa ciljem da se u Poljskoj stvori razdor, zbog podrške koju Varšava pruža Ukrajini u ratu sa Rusijom.

U imejlovima od 2019, koji su u ponedeljak procureli u javnost, Moravjeckog njegov glavni savjetnik Mihal Dvorčik obavještava da je o pojedinim sudskim slučajevima razgovarao sa "predsjednicom" Julijom P. i da su oni obustavljeni.

Spekuliše se da je "predsjednica" zapravo Julija Prilebska, predsjednica Ustavnog suda Poljske. Ona je navela da "nikada ni sa kim nije razgovarala o presudama Ustavnog suda, osim sa drugim sudijama".

Poljska štampa već nekoliko mjeseci piše o navodnoj prepisci Moravjeckog i Dvorčika. Poljska vlada poriče autentičnost prepiske, iako su neki od pomenutih u njoj rekli da je ona vjerodostojna.

Bonus video: