Odlučni da izbace Džonsona iz Dauning strita

Uprkos ogromnom pritisku da podnese ostavku i brutalnom ispitivanju u parlamentu britanski premijer je riješen da ostane na funkciji tvrdeći da će u suprotnom nastati haos

19964 pregleda 3 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Britanski premijer Boris Džonson juče je kategorično odbacio zahtjeve kolega iz kabineta da podnese ostavku rekavši im da su suočeni sa izborom između ljeta tokom kojeg će u fokusu biti ekonomski rast ili ljeta kojim će dominirati haotični izbor novog rukovodstva - nakon čega bi uslijedio ogroman pritisak uoči parlamentarnih izbora.

Nakon što je BBC sinoć objavio da će grupa ministara reći Džonsonu da podnese ostavku i pošto je broj ostavki unutar vlade porastao na preko 30, pojedini sumnjaju u mudrost Džonsonove odluke da pokuša da se izvuče i iz ove oluje postavljajući pitanje da li je ostao iko ko bi popunio upražnjena mjesta u kabinetu.

Džonson juče u donjem domu britanskog parlamenta
Džonson juče u donjem domu britanskog parlamentafoto: Rojters

Uprkos tome što je skoro fatalno ranjen, Džonson je kazao da je 2019. godine dobio mandat da nastavi sa radom. "Neću napustiti dužnost, a iskreno posljednje što je ovoj zemlji potrebno su novi izbori", kazao je on pred parlamentarnim odborom.

Odgovor je bio brutalan, navodi Rojters. Tokom parlamentarnog saslušanja pojedini poslanici Konzervativne partije su se uzdržavali da se ne smiju dok su drugi ismijavali premijera. Nakon toga on se našao na meti takozvanog odbora za vezu, gdje su ga ugledni političari kritikovali zbog ponašanja u prošlosti i skandala koji su obilježili veći dio njegovog mandata.

Neka vrsta olakšanja za Džonsona bila je odluka Odbora 1922, koji određuje pravila za izglasavanje povjerenja vladi. Odbor je odlučio da neće biti glasanja o povjerenju Džonsonu makar do kraja sljedeće nedjelje. Portparol vlade juče je saopštio da je Džonson uvjeren da će mu i ovog puta biti izglasano povjerenje, ali su mediji prenijeli da je kazao da će ukoliko mu bude izglasano nepovjerenje podnijeti ostavku.

Prilikom dolaska u parlament, Džonson je na pitanje hoće li podnijeti ostavku odgovorio sa "ne, ne, ne". On je pred parlamentarnim odborom kazao da će nastaviti da sprovodi svoj program kojim je pobijedio na izborima 2019. godine, sarkastično komentarišući da ima "sjajnu nedjelju".

"Iskreno, posao premijera u teškim okolnostima kada vam je dat kolosalan mandat jeste da nastavite", kazao je Džonson u parlamentu. "I to je ono što ću uraditi".

Tokom parlamentarnog saslušanja pojedini poslanici Konzervativne partije su se uzdržavali da se ne smiju dok su drugi ismijavali premijera.

Prilikom pojavljivanja pred partijskim odborom i u parlamentu, Džonsonu je jasno stavljeno do znanja koliko su ljuti na njega unutar Konzervativne stranke.

Konzervativni poslanici su ga uporno pitali da li će uraditi pravu stvar, dok su se ministri u parlamentu jedva uzdržavali da se ne smiju kada ga je ismijavao lider opozicioonih laburista. Takva atmosfera je samo naglasila koliko su se stvari promijenile od ubjedljive Džonsonove pobjede 2019. godine do sadašnjeg trenutka kada je očigledno da veliki broj konzervativaca uključujući i ministre želi što prije da se ogradi od premijera.

Iz pozadine parlamenta, bivši ministar zdravlja Sadžid Džavid je detaljno opisivao skandale, greške i gafove koji su do sada obilježili Džonsonov mandat.

"U jednom ternutku morali smo da zaključimo da je dosta. Mislim da je taj trenutak došao", kazao je Džavid u parlamentu dok ga je Džonson slušao bez gestikulacije.

U kasnijim pojavljivanjima pred predsjedavajućim odbora Džonson je odgovarao na pitanja o svom ponašanju i stavovima o etičkim standardima u politici.

U jednom trenutku pitali su ga pati li od gubitka pamćenja kada nije mogao da odgovori na jedno pitanje, aludirajući na njegov izgovor zbog toga što je unaprijedio osobu optuženu za seksualno nedolično ponašanje.

"Djeluje mi kao da ćemo morati silom da ga izvučemo iz Dauning strita dok se bude koprcao i vrištao", kazao je jedan Konzervativni poslanik za Rojters, koji je želio da ostane anoniman. "Međutim ako budemo prinuđeni to ćemo to i učiniti".

Džonson, bivši novinar i gradonačelnik Londona koji je postao zaštitno lice britanskog odlska iz Evropske unije je nakon ubjedljive pobjede 2019. godine zauzeo agresivan i često haotičan pristup upravljanju državom. Njegov mandat obilježili su skandali tokom zadnjih mjeseci, a kažnjen je novčano zbog kršenja zakona koji su bili na snazi tokom pandemije kovida-19 i negativnog izvještaja o ponašanju zvaničnika u njegovoj rezidenciji u Dauning stritu.

Mandat su obilježili i drastični politički preokreti, zalaganje za poslanika koji je kršio lobistička pravila i kritike da nije učinio dovoljno za suzbijanje inflacije, dok se mnogi Britanci bore sa rastom cijena goriva i hrane.

U posljednjem skandalu Džonson je morao da se izvinjava zbog imenovanja poslanika na funkciju koja podrazumijeva brigu o dobrobiti i disciplini unutar partije, čak i pošto je obaviješten da su se na tog političara žalili zbog seksualnog uznemiravanja.

U Dauning stritu su nekoliko puta mijenjali priču o tome koliko je premijer znao o ponašanju tog političara, da bi na kraju portparol kazao da je Džonson znao ali da je zaboravio.

Nakon toga Riši Sunak je podnio ostavku na funkciju ministra finansija - a Džavid na funkciju ministra zdravlja.

Nekoliko zamjenika ministara koji su takođe podnijeli ostavke kao razlog su naveli Džonsonou nesposobnost da kaže istinu i nedostatak skrupula.

Istraživanje agencije YouGov pokazalo je da 69 odsto Britanaca smatra da Džonson treba da podnese ostavku.

Prije mjesec dana, on je preživio glasanje o povjerenju od strane konzervativnih poslanika. Prema sadašnjim partijskim pravilima on se u narednih goduinu dana ne može suočiti sa još jednim takvim izazovom, ali pojedini poslanici pokušavaju da promijene pravila. Ukoliko bi Džonson otišao proces njegove zamjene bi mogao potrajati nekoliko mjeseci.

"Budući da premijer konstantno izbjegava temu, uvijek se trudi da okrivi druge ljude za greške, onda mu ne preostaje ništa osim da preuzme odgovornost i podnese ostavku", kazao je za Rojters Gari Sambruk, poslanik konzervativne partije.

Ukrajinci se nadaju da će Džonsonijuk ostati na vlasti

Dok djeluje da većina u Britaniji želi da Boris Džonson podnese ostavku, Ukrajinci se nadaju da će čovjek kojem tepaju Boris Džonsonijuk ostati na vlasti.

Džonsonov portret u galeriji u Kijevu
Džonsonov portret u galeriji u Kijevu foto: REUTERS

U Kijevu Džonsona slikaju na grafitima, dok kremasta torta sa sladoledom na vrhu koji podsjeća na njegovu kosu nosi njegovo ime, kao i nekoliko ulica u Ukrajini.

"Šteta je jer nam je potrebna sva moguća podrška Ukrajini", kazala je za Rojters 22-godišnja glumica Katerina Čikina. "Potrebni su nam svi uticajni političari u inostranstvu. Ne želimo da ga izgubimo jer nam zaista pomaže. On je presladak".

Umjetnica Tetjana Kropjiva, 24, juče je naslikala Džonsonov lik na buretu koje služi kao sto u bašti jednog lokala u Kijevu. "Kao slikarka mogu reći da ima specifične crte lice. Zanimljivo ga je slikati", kazala je ona za Rojters.

U Muzeju istorije u Kijevu, dva portreta Džonsona u izlogu služe kako bi privukli posjetioce, kazao je Mikola Petričenko.

"To je svojevrsni marketinški potez jer je Boris Džonson izuzetno popularan među Ukrajincima... prolaznici, kada vide njegov portret u izlogu prepoznaju ga i ulaze unutra i raspituju se za izložbu".

Dmitro Usikov, 27, kaže da će Džonson imati besplatno piće u njegovom kafići čak i ako ga smijene sa vlasti. "Za njega je besplatno... jer je zaista pomogao našoj zemlji, i još nam pomaže".

Bonus video: