Tri osobe poginule u Harkovu, jedna u Kramatorsku; Ukrajinska zastava na Zmijskom ostrvu

Rat u Ukrajini - 134. dan

49315 pregleda 22 komentar(a)
Detalj iz Harkova, Foto: Reuters
Detalj iz Harkova, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.07.2022. 22:21h
Završeno
22:21h

Oštar govor Putina: Zapad želi da porazi Rusiju na bojnom polju u Ukrajini, neka probaju

19:29h

Tri osobe su poginule, a petoro je ranjeno danas nakon što su ruske snage ispalile rakete na okrug u gradu Harkovu na sjeveroistoku Ukrajine, rekao je regionalni guverner, prenosi Rojters.

"Tri civila su poginula, a pet je ranjeno u posljedicama granatiranja okruga Nemišljan", napisao je Oleh Sinegubov, guverner u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Izmjena: 19:52h
18:06h

Ukrajina očekuje da će se podrška Britanije nastaviti uprkos ostavci premijera Borisa Džonsona, saopštio je kabinet ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, zahvalivši Džonsonu što je branio interese Ukrajine nakon ruske invazije.

„Svi smo sa tugom čuli ovu vijest (o Džonsonovoj ostavci). Ne samo ja, već i cijelo ukrajinsko društvo, koje se saosjeća sa vama“, navodi se u saopštenju kabineta Zelenskog nakon telefonskog razgovora dvojice lidera, prenio je Rojters.

"Ne sumnjamo da će podrška Velike Britanije biti sačuvana, ali vaše lično vođstvo i harizma su je učinili posebnim".

16:47h

Najmanje jedna osoba je poginula, a šest je ranjeno u današnjem ruskom raketnom udaru na grad Kramatorsk na istoku Ukrajine, rekao je visoki regionalni zvaničnik, prenosi Rojters.

Pavlo Kirilenko, guverner Donjecke oblasti, rekao je da je projektil oštetio šest zgrada, uključujući hotel i stambeni blok u velikom industrijskom centru.

"Ruska raketa je pogodila centar Kramatorska. Pouzdano se zna da je jedna osoba poginula, a šest ranjeno, ali ove brojke se mogu promijeniti", rekao je on.

"Ovo je namjeran napad na civile... Ovo će se nastaviti dok ih ne istjeramo", poručio je on.

Rojters navodi da je njihov izvještač u Kramatorsku vidio krater dubok nekoliko metara gdje je pala raketa, u dvorištu između stambenih zgrada.

Drveće je bilo počupano, a nekoliko automobila prevrnuto i teško oštećeno.

Uništeni su svi prozori na okolnim kućama. Stanari, neki sa zavojima preko svježih rana, sakupljali su šut iz svojih stanova i bacali ga u dvorište.

Jedan vojnik je pročešljao krater u potrazi za ostacima projektila. Pod vatrom se našao i obližnji grad Slavjansk, takođe u Donjeckoj oblasti.

Gradonačelnik Vadim Ljah rekao je da ima žrtava, ali nije dao više detalja.

15:36h

Ukrajinske snage podigle su u četvrtak svoju nacionalnu zastavu na ponovo zauzetom crnomorskom ostrvu - Zmijskom ostrvu, u prkosnom činu protiv Moskve, ali je Kijev izgubio glavnu međunarodnu podršku nakon što je britanski premijer Boris Džonson rekao da će se povući, prenosi Rojters.

Ukrajinska zastava na Zmijskom ostrvu
Ukrajinska zastava na Zmijskom ostrvufoto: Reuters

Rojters navodi da je Moskva  brzo odgovorila na prkosnu ceremoniju podizanja zastave Ukrajine na Zmijskom ostrvu, koje se nalazi oko 140 km (90 milja) južno od ukrajinske luke Odesa.

Njeni ratni avioni su nedugo zatim udarili na strateško ostrvo i uništili dio ukrajinskog odreda, navodi se u saopštenju.

Rusija je napustila Zmijsko ostrvo krajem juna, kako je rekla, kao gest dobre volje.

Rojters navodi da je to pobjeda Ukrajine za koju se Kijev nadao da bi mogla da olabavi moskovsku blokadu ukrajinskih luka.

Na slikama koje je Ukrajina objavila u četvrtak vide se tri ukrajinska vojnika kako podižu plavo-žutu nacionalnu zastavu na komadu zemlje pored ostataka sravnjene zgrade.

Andrij Jermak, šef kabineta ukrajinskog predsjednika, sugerisao je da je trenutak koji će se ponoviti širom Ukrajine u narednim mjesecima.

"Zastava Ukrajine je na Zmijskom ostrvu. Pred nama je još mnogo takvih snimaka iz ukrajinskih gradova koji su trenutno pod privremenom okupacijom", napisao je on na Telegramu.

Ruski raketni udar na nove stanovnike ostrva nanio je značajnu štetu njegovom doku, izjavio je portparol regionalne administracije Odese Sergej Bračuk, prenosi Rojters.

U Moskvi je rusko ministarstvo odbrane saopštilo da se nekoliko ukrajinskih vojnika iskrcalo na ostrvo prije zore.

"Avion Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije odmah je izvršio udar visokopreciznim projektilima“, rekao je portparol ministarstva Igor Konašenkov.

Izmjena: 19:32h
14:10h

Ruske snage ispalile su rakete na centar Kramatorska na istoku Ukrajine, a bilo je i žrtava, rekao je gradonačelnik Oleksandar Gončarenko, a prenosi Rojters.

"Izvršen je vazdušni udar raketama na centralne djelove Kramatorska, ima žrtava“, napisao je Gončarenko na Fejsbuku, ne navodeći detalje o žrtvama.

Pozvao je stanovnike da ostanu u skloništima.

13:08h

Finski parlament usvojio je zakon kojim se omogućava podizanje prepreka na granici sa Rusijom, kao i zatvaranje 1.300 kilometara duge granice za azilante, u slučaju izuzetnih okolnosti.

11:20h

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je ratni avion te zemlje preko noći gađao ukrajinsko Zmijsko ostrvo u Crnom moru, ubrzo nakon što su ukrajinske trupe objavile da su podigle svoju zastavu na ostrvu, prenosi Rojters.

Andrij Jermak, šef kabineta ukrajinskog predsjednika, objavio je snimak na kome tri vojnika na ostrvu podižu veliku ukrajinsku zastavu.

Ruske snage u junu se povukle sa ovog ostrva.

08:52h

Strateški i simbolički važno Zmijsko ostrvo navodno je rano jutros pogođeno sa dvije rakete.

Portparol vojne administracije Odese Sergij Bračuk rekao je da su dvije rakete "značajno oštetile" pristanište na ostrvu, prenosi Gardijam.

Bračuk je dodao da je i Odesa takođe napadnuta u zoru.

"Pogođena su dva poljoprivredna kombajna, uništeno je 35 tona žita", rekao je.

08:50h

Invazija Rusije na Ukrajinu ušla je u 134. dan - šta se dešavalo juče na istoku Evrope pogledajte OVDJE.

Bonus video: