Oštar govor Putina: Zapad želi da porazi Rusiju na bojnom polju u Ukrajini, neka probaju

"Više puta smo čuli da Zapad želi da se bori sa nama do posljednjeg Ukrajinca. To je tragedija za ukrajinski narod. Ali, izgleda da sve ide u tom pravcu", rekao je Putin

22845 pregleda 44 komentar(a)
Putin, Foto: Reuters
Putin, Foto: Reuters

Predsjednik Rusije Vladimir Putin danas je izjavio da Zapad želi da porazi Rusiju na "bojnom polju" u Ukrajini i poručio "neka probaju", ukazujući takođe da Moskva "još nije počela ozbiljne stvari".

"Danas čujemo da hoće da nas pobijede na bojnom polju. Šta reći. Nek probaju", rekao je Putin na sastanku sa šefovima parlamentarnih grupa donjeg doma Parlamenta, koji je prenosila televizija.

"Više puta smo čuli da Zapad želi da se bori sa nama do posljednjeg Ukrajinca. To je tragedija za ukrajinski narod. Ali, izgleda da sve ide u tom pravcu", rekao je Putin.

On je ovo govorio u vrijeme kada su Sjedinjene Američke Države (SAD) i evropske zemlje posljednjih nedjelja ubrzale isporuku oružja za ukrajinsku vojsku, koja pokušava da zaustavi napredovanje ruskih snaga na istoku Ukrajine.

"Svi treba da znaju da još nismo počeli ozbiljne stvari u Ukrajini", rekao je Putin u govoru, jednom od najoštrijih u više nedjelja, prenosi Frans pres.

On ipak nije najavio proširenje vojne operacije ni druge konkretne inicijative.

"Istovremeno ne odbijamo mirovne pregovore. Ali, oni koji ih odbijaju treba da znaju da što ih duže budu odbijali to će im biti teže da pregovaraju sa nama", rekao je ruski predsjednik.

Služeći se retorikom koja podsjeća na retoriku sovjetskih vođa za vrijeme hladnog rata, Putin je takođe osudio zapadni "totalitarni liberalizam" i ocijenio da ofanziva u Ukrajini označava početak tranzicije jednog svijeta obilježenog "egocentričnom američkom globalizacijom ka jednom zaista multipolarnom svijetu".

"U većini zemalja ljudi ne žele takav život ni takvu budućnost. Umorni su od klečanja i ponižavanja pred onima koji se smatraju izuzetnim", rekao je ruski predsjednik.

Bonus video: