Više ruskih vojnika uhapšeno, jer su odbili da nastave da se bore u Ukrajini

"Oni iskorišćavaju nestručnost boraca", rekao je advokat. "Prvo, kažu da vam se automatski produžava ugovor, a potom da ćete sklopiti novi ugovor, da je to sve po zakonu, da tako treba. Niko ne poznaje zakon"

6391 pregleda 7 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Zbog odbijanja da se bore u ratu protiv Ukrajine jedan broj ruskih vojnika priveden je u istočnom ukrajinskom regionu Lugansku, rekao je njihov advokat.

Kako piše "Njuzvik", Andrej Rinčino, pravni rukovodilac Fondacije Slobodna Burjatija, rekao je za ruski nezavisni medij "MediaZona" da je 17 vojnika koji su sklopili kratkoročne ugovore sa Ministarstvom odbrane Rusije zatvoreni nakon što su odbili da nastave da učestvuju u ratu i nakon što su tražili da raskinu ugovore.

Fondacija se na svom sajtu opisuje kao "antiratni pokret protiv zločinačkog rata u Ukrajini koji je pokrenula Ruska Federacija na čelu sa Vladimirom Putinom", dodaje Njuzvik.

Prema riječima Rinčina, jedan od vojnika je rekao da su prije oko tri sedmice pokušali da raskinu ugovore, jer više nisu željeli da se bore u Putinovom ratu.

"Nakon toga neki od njih su vraćeni u Rusiju, dok je drugima naređeno da sačekaju", istakao je Rinčino.

Sedmicu kasnije, vojnici kojima je naređeno da sačekaju, ponovo su poslati na liniju fronta u Lugansku.

Rinčino je objasnio da se vojnicima, dok su išli na liniju fronta, pokvarilo vozilo i da su ostali pored puta. Poslije toga, navodno su naišli na vojnike iz samoproglašene Luganske Narodne Republike, koji su im dali hranu i pustili ih da se sakriju u podrumu.

"Kako naša brigada nije došla, odlučili smo da se vratimo u Rusiju", rekao je jedan vojnik.

Rinčino je otkrio da je grupa odlučila da autobusom ode za Moskvu i da ih je po dolasku zadržala vojna policija. Vojnicima su navodno oduzeti pasoši i vojne knjižice i poslati su u grad Alčevsk u Lugansku gdje su bili zatvoreni.

Rinčino je istakao da su nekima od pritvorenih ugovori istekli.

"Oni iskorišćavaju nestručnost boraca", rekao je advokat. "Prvo, kažu da vam se automatski produžava ugovor, a potom da ćete sklopiti novi ugovor, da je to sve po zakonu, da tako treba. Niko ne poznaje zakon".

Istakao je da je jedan od vojnika koji se nalazi u pritvoru djelimično izgubio sluh usljed eksplozije, ali da mu i dalje nije dozvoljeno da se vrati kući.

Advokat je rekao da ruski komandanti odbijaju da objasne zašto se vojnici i dalje zadržavaju na silu..

Bonus video: