Pritvor ruskom opozicionaru Jašinu, on poručio: "Nemojte se plašiti ovih ništarija"

Širenje lažnih vijesti o ruskoj vojsci je novo krivično djelo, uvedeno poslije početka rata u Ukrajini, za koje može da se dobije 15 godine zatvora

4782 pregleda 2 komentar(a)
Jašin, Foto: Reuters
Jašin, Foto: Reuters

Sud u Moskvi odredio je u srijedu, 13. jula, pritvor opozicionaru Ilji Jašinu koji je optužen za kritikovanje ruske ofanzive u Ukrajini, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Tridesetdevetogodišnji Jašin, odbornik u gradskom parlamentu u Moskvi i jedan od posljednjih poznatih kritičra Kremlja koji se još nalazi u Rusiji – nakon represije nad simpatizerima uhapšenog opozicionara Alekseja Navaljnog – ostaće u zatvoru namanje do 12. septembra, objavio je sud odgovarajući na zahtjev tužilaštva.

On je optužen za "širenje lažnih informacija" o vojsci, i prijeti mu visoka zatvorska kazna.

Širenje lažnih vijesti o ruskoj vojsci je novo krivično djelo, uvedeno poslije početka rata u Ukrajini, za koje može da se dobije 15 godine zatvora.

"Nemojte se plašiti ovih ništarija, Rusija će biti slobodna", uzviknuo je opozicionar u sudu poslije objave o određivanju pritvora.

On je na Fejsbuku napisao da je "apsurdna" tvrdnja da je svojim izjavama "naštetio interesima Rusije".

Jašin ističe da je branio Rusiju, "a njenim interesima nanosi štetu ruski predsjednik Vladimir Putin, koji je uvukao moju Rusiju u rat (sa Ukrajinom), stvorio diktaturu lopova i zastrašuje sve koji se s njim ne slažu".

Desetak ljudi bilo je okupljeno oko suda da mu pruže podršku.

Jašinov advokat juče je javio da je ruski istražni komitet otvorio istragu protiv opozicionara zbog "širenja lažnih vijesti" o ruskoj vojsci, što je bilo dan prije nego što je Jašin trebalo da izađe posle odsluženja 15-odnevne zatvorske kazne.

Jašin je osuđen 28. juna na 15 dana zatvora zbog "neposlušnosti prema policiji", što je on nazvao namještenim, i trebalo je po tom osnovu da u srijedu izađe iz zatvora.

Krivična istraga protiv njega, zbog koje mu je određen pritvor, pokrenuta je zato što je 7. aprila govorio na Jutjubu o "ubistvu civila u Buči" u Ukrajini.

Još jedan poznati opozicionar Vladimir Kara-Murza je u pritvoru od aprila zbog sličnih optužbi kao one upućene Jašinu.

Moskovski gradski odbornik Aleksej Gorinov osuđen je 8. jula na sedam godina zatvora zbog osude ruskog napada na Ukrajinu.

Bonus video: