Požar u Sloveniji prijeti kućama, mještani sa vatrogascima pokušavaju da spasu "što se spasiti da"

Na gašenju najvećeg požara u istoriji Slovenije angažovani su vatrogasci iz većeg dijela države, a Italija, Hrvatska, Austrija i Slovačka poslale su u pomoć helikoptere i kanadere

9502 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Reuters/Crt Piksi
Foto: Reuters/Crt Piksi

Veliki požar na slovenačkom Krasu uz granicu sa Italijom ne smiruje se, o čemu svjedoče dramatične priče mještana koji stanje opisuju kao "očajno" dok zajedno sa vatrogascima pokušavaju da spasu "što se spasiti da".

Požari na zapadu Slovenije traju već peti dan, a najrazorniji koji se prije dva dana proširio iz Italije uništio je do sad više od dvije hiljade hektara, prenosi agencija Hina.

Na gašenju najvećeg požara u istoriji Slovenije angažovani su vatrogasci iz većeg dijela države, a Italija, Hrvatska, Austrija i Slovačka poslale su u pomoć helikoptere i kanadere.

Tadej Rogelja jedan je od 230 stanovnika sela Vojščica od kojih je većina evekuisana. Zajedno sa još desetak mještana ne želi da napusti mjesto i pokušava da spasi kuće od kojih je požar udaljen nekoliko stotina metara.

"Trenutno stanje je očajno, plameni jezici tri puta su viši od borova, sve je u dimu i vrlo blizu kuća", rekao je Rogelja u telefonskom razgovoru za TV Slovenia.

pSl
foto: Reuters/Crt Piksi

Odlučio je da ostane jer je član civilne zaštite, kao i još nekoliko mještana.

"Ostali smo da u krajnjem slučaju pokušamo da zaštitimo ono što se zaštititi da", rekao je, dodajući da vatrogascima donose hranu i piće i da sijeku stabla kako bi se zaustavila nadiruća vatra.

Komandir civilne zaštite Srečko Šestan je rekao da jak vjetar otežava napore vatrogascima koji pokušavaju da zaustave vatrenu stihiju svim raspoloživim snagama iz vazduha i sa zemlje.

pSl
foto: Reuters/Crt Piksi

Ali, požar je nepredvidljiv, vatra brzo preskače sa jednog dijela na drugi, kazao je Šestan.

Na terenu je više od 1.100 ljudi, a pomoć iz vazduha je zbog smanjene vidljivosti nedovoljno efikasna.

Po njegovim riječima dva su veća požara, jedan kod Vojščice koji je donekle pod kontrolom i drugi kod Trstelja gdje je puno šume, pa ga je teže ugasiti.

Gašenje uz to otežava snažna bura i teren na kojem je još dosta zaostalih neekspolodiranih mina iz vremena Prvog svjetskog rata.

Evropski komesar za upravljanje krizama, Slovenac Janez Lenarčič je u utorak zahvalio susjednim zemljama koje su poslale helikoptere i kanadere, ali je upozorio i na ograničenost takve pomoći u vrijeme kada veliki požari istovremeno bukte u više mediteranskih zemalja.

Mediji u Sloveniji navode da je više hiljada građana potpisalo peticiju kojom od vlade traže da kupi kanader.

Da će Slovenija, koja inače ima odlično organizovane vatrogsne službe za iduće ljeto biti spremnija i za borbu sa požarima iz vazduha, rekao je u srijedu prilikom posjeta opožarenom podruju premijer Robert Golob.

Povezani članci

21. Jul 2022.

Šumski požari bjesne širom Evrope

Bonus video: