DW: Europol ima indicije da se oružje iz Ukrajine krijumčari u EU, bojazan da bi mogle doći u ruke kriminalaca

Evropske vlasti pretpostavljaju da se duž ukrajinske granice sa EU nalaze skladišta oružja kako bi se organizovao šverc. Kriminalci koji deluju iz Ukrajine tako mogu da se vrate preko zvaničnih graničnih prelaza kako bi donijeli oružje na evropsku stranu

9997 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Europol ima indicije da se iz Ukrajine u EU krijumčari oružje. Postoji bojazan da bi veće količine oružja i municije mogle pasti u ruke kriminalnih bandi. Političari pozivaju na efikasno praćenje oružja.

Samo je bilo pitanje vremena kada će se pojaviti prve vijesti poput ove. Evropski policijski organ Europol ima indicije o organizovanom švercu oružja iz Ukrajine - prijavljeno je više slučajeva.

„Države članice EU i operativni partneri prijavili su slučajeve kriminalnih mreža koje djeluju u regionu, uključujući krijumčarenje značajnih količina vatrenog oružja i municije, uključujući vojno oružje" - stoji u pismu Europola Savjetu Evropske unije u kojem se sagledava uticaj rata u Ukrajini i terorističkoj opasnosti za EU. Taj dokument je dostupan javnom servisu SWR.

Evropske vlasti pretpostavljaju da se duž ukrajinske granice sa EU nalaze skladišta oružja kako bi se organizovao šverc. Kriminalci koji deluju iz Ukrajine tako mogu da se vrate preko zvaničnih graničnih prelaza kako bi donijeli oružje na evropsku stranu.

Oružje za samoodbranu i prodaju

Drugi problem, prema Europolu, jeste to što su zemlje koje su primile veliki broj izbjeglica izrazile zabrinutost da neke ukrajinske izbjeglice nose vatreno oružje za samoodbranu. Prije prelaska u EU ostavili su oružje i municiju u pograničnom području. Prema navodima nadležnih, takva skladišta municije su već otkrivena. Postoji rizik da bi i ovo oružje moglo dospjeti u ruke kriminalnih grupa.

U dokumentu se takođe navodi da se neke ukrajinske izbjeglice sumnjiče da su sakriveno oružje prenosile preko granice kako bi ga prodale u EU.

Sumnja se da su izbjeglice oružje htjele da zamijene za robu i usluge. U nekim slučajevima, prema policiji, vožnje taksijem su navodno već plaćene vatrenim oružjem.

Prema rečima portparola Jana Op Gena Orta, na Darknetu su se pojavile ponude za prodaju protivoklopnih projektila američke proizvodnje Javelin.

Istovremeno, međutim, ističe se da ove ponude treba pažljivo provjeriti i potvrditi da li su to stvarne ponude ili ruska propaganda.

„Ovi oglasi bi mogli da budu dio ruske propagande za stvaranje negativnog raspoloženja prema zapadnim isporukama oružja Ukrajini", rekao je portparol.

Učiti iz iskustva iz prošlih ratova

Njemački mediji ukazuju da je i tokom i nakon rata na području bivše Jugoslavije, zabilježeno krijumčarenje vojnog naoružanja.

Konstatin fon Noc, potpredsjednik poslaničke grupe Zelenih i član Odbora za unutrašnje poslove u Bundestagu, rekao je za SWR da se mora učiti iz iskustava prošlih ratova:

„Znamo iz teških iskustava rata na Kosovu 1990-ih da je ratno oružje postalo relevantan bezbjednosni rizik: oružje iz kriznih i ratnih zona često se širi u oblasti ekstremizma i organizovanog kriminala."

Von Noc odmah poziva na međunarodno koordinisane koncepte i efikasne kontrole boravišta kako bi se suzbio rizik od krijumčarenja oružja.

Evropski poslanik Ezlem Demirel (Ljevica) vidi opasnost da bi oružje koje je isporučio Bundesver takođe moglo da uđe u EU ilegalno i samim tim se nađe na crnom tržištu.

„Još su njemačke jurišne puške koje je Fon der Lajen kao ministarka odbrane u to vrijeme isporučila Pešmergama ubrzo bile na iračkim pijacama", rekao je Demirel za SWR.

Bonus video: