Ukrajina traži od MMF-a kredit do 20 milijardi dolara

Time bi se mogao osigurati povratak predratnim uslovima, kao što su fleksibilan kurs, nepostojanje ograničenja na valutnom tržištu, smanjenje loših kredita u bankarskom sektoru i uravnotežena fiskalna politika

3795 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ukrajina želi da do kraja godine postigne dogovor s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) o kreditnom programu, vrijednom 15 do 20 milijardi američkih dolara, kojim bi podržala ratom uništenu ekonomiju, saopštio je ukrajinski guverner Kirilo Ševčenko.

Ukrajina se, pogođena ruskom invazijom započetom 24. februara, suočava s padom ekonomije od 35 do 45 odsto u ovoj godini i mjesečnim fiskalnim manjkom od pet milijardi dolara, te se uveliko oslanja na strano finansiranje svojih zapadnih partnera.

Govoreći tokom posjete Londonu, Ševčenko je takođe izrazio nadu u postizanje dogovora „kroz nekoliko sedmica” o swap liniji s Bank of England, no nije precizirao iznos, prenosi SEEbiz.

"Kijev je već podnio zahtjev MMF-u i sada je u konsultacijama s Fondom oko novog finansiranja, koje bi trebalo da osiguraju čak 20 milijardi dolara tokom dvije ili tri godine u obliku stand-by aranžmana ili proširenog fonda", rekao je Ševčenko.

To je prvi put da je Ukrajina iznijela iznos novog finansiranja koji joj je potreban od MMF-a.

Program vrijedan 20 milijardi dolara bio bi drugi najveći trenutno aktivni kredit MMF-a, nakon onog Argentini.

"MMF je uvijek bio partner Ukrajine tokom rata. Nadam se pokretanju programa ove godine", kazao je Ševčenko Reutersu.

On je objasnio da bi novi program trebalo da omogući mjere koje će pomoći stabilizaciji ekonomije.

Time bi se mogao osigurati povratak predratnim uslovima, kao što su fleksibilan kurs, nepostojanje ograničenja na valutnom tržištu, smanjenje loših kredita u bankarskom sektoru i uravnotežena fiskalna politika.

Najnoviji MMF-ov kredit Ukrajini iznosio je 1,4 milijarde dolara hitne finansijske podrške koja je dogovorena u martu, što odgovara polovini ukrajinske kvote u MMF-u.

Odvojeno, Kijev sada vodi razgovore sa svojim međunarodnim kreditorima o zamrzavanju oplate duga kako bi se ublažila kriza likvidnosti.

Ukrajinska energetska firma Naftogaz u utorak je postala prvo državno preduzeće od početka ruske invazije koje nije u mogućnost da ispunjava svoje obaveze.

Ukrajinska centralna banka već ima liniju od milijardu dolara s poljskom vrhovnom monetarnom institucijom.

Određeno olakšanje za devizne prihode i likvidnosti takođe će proizaći iz sporazuma dogovorenog prošle sedmice između Moskve i Kijeva, kako bi se omogućio siguran prolaz za pošiljke žitarica prema ukrajinskim lukama i iz njih koje je Rusija blokirala nakon invazije.

"Međutim, ti prihodi i pošiljke ozbiljno bi se povećali tek naredne godine kada bi, prema 'konzervativnim' procjenama centralne banke, izvoz mogao dostići pet miliona tona mjesečno i generisati približno pet milijardi dolara u narednoj godini", rekao je Ševčenko.

Govoreći o intervenciji centralne banke na valutnim tržištima, kao i o programu kupovine obveznica, Ševčenko je kazao kako će se obje aktivnosti nastaviti za sada, iako će program otkupa obveznica ugasiti čim rat završi.

"Osigurati monetarno finansiranje bila je najbolnija odluka u mom životu, ali smo shvatili da je to potrebno tokom rata", rekao je Ševčenko.

Bonus video: