Ukrajinska nuklearna agencija: Rusija ucjenjuje cijeli svijet

Sto šezdeset šesti dan rata u Ukrajini

37413 pregleda 16 komentar(a)
Jedan od pripadnika ukrajinskih snaga, Foto: Reuters
Jedan od pripadnika ukrajinskih snaga, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.08.2022. 21:40h
Završeno
19:31h

Rusija je pretrpjela između 70.000 i 80.000 žrtava, bilo ubijenih ili ranjenih, od početka invazije na Ukrajinu, izjavio je u ponedeljak zamjenik ministra odbrane Pentagona za politiku Kolin Kal, prenosi Rojters.

18:02h

Sjedinjene Američke Države će ukrajinskoj vladi obezbijediti dodatnih 4,5 milijardi dolara, čime će njena ukupna budžetska podrška od februarske invazije Rusije dostići 8,5 milijardi dolara, saopštila je u ponedeljak američka agencija za međunarodni razvoj.

Sredstva, koordinirana sa Ministarstvom finansija SAD preko Svjetske banke, ići će vladi Ukrajine u tranšama, počevši od isplate od 3 milijarde dolara u avgustu, saopštio je USAID, Agencija za međunarodni razvoj.

To prati prethodne transfere od 1,7 milijardi dolara u julu i 1,3 milijarde u junu, saopštio je USAID. Vašington je takođe obezbijedio milijarde dolara vojne podrške, a uskoro planira i novi paket oružja vrijedan milijardu dolara.

16:14h

Rusija je u ponedeljak optužila Kijev da pokušava da „uzme Evropu za taoca“ granatiranjem Zaporoške nuklearne elektrane na jugu Ukrajine.

U saopštenju rusko ministarstvo spoljnih poslova navodi da želi da Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) posjeti elektranu, najveće nuklearno postrojenje u Evropi, ali da Kijev blokira potencijalnu posjetu.

Rusija i Ukrajina su se međusobno optuživale za granatiranje elektrane poslednjih dana.

14:41h

Ukrajina je zvanično zatražila novi program od Međunarodnog monetarnog fonda i nada se da će dobiti pomoć u okviru programa od novembra do decembra, rekao je ukrajinski premijer Denis Šmigal.

"Očekujemo da ćemo odgovarajuću pomoć od MMF-a dobiti već u novembru-decembru ove godine“, naveo je on u saopštenju na sajtu vlade, piše Rojters.

12:44h

Ukrajinska nuklearna agencija Enerhoatom saopštila je da Rusi "ucjenjuju cijeli svijet" prijetnjama da će dići u vazduh elektranu u Zaporožju.

Enerhoatom je na Telegramu objavio da je šef ruskih snaga odbrane od radijacije general-major Valerij Vasiljev rekao da će "postojati ili ruska zemlja ili spaljena pustinja", prenosi BBC.

"Mi smo minirali sve važne objekte Zaporoške nuklearne elektrane", rekao je Vasiljev, prenosi Enerhoatom.

BBC nije uspio da potvrdi te tvrdnje.

12:03h

Zamjenik predsjednika Savjeta bezbjednosti Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je danas da je rat Rusije u Ukrajini "postizanje mira pod uslovima Moskve" i da Zapad ima za cilj uništenje Rusije.

"Rusija sprovodi specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini i postiže mir pod našim uslovima", rekao je on, prenosi BBC.

Medvedev tvrdi da su rat u Gruziji 2008. godine, proširenje vojnog saveza NATO-a na zapad i rat u Ukrajini dio pokušaja SAD i njihovih saveznika da unište Rusiju.

"Cilj je isti, uništiti Rusiju", rekao je on.

07:43h

Pregovori sa Ukrajinom ili njenim međunarodnim saveznicima neće biti mogući ukoliko Moskva na teritorijama koje su zauzele ruske snage u Ukrajini nastavi sa referendumima o priključivanju Rusiji, kazao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

"Ukoliko okupator nastavi putem lažnih referenduma, zatvoriće sebi vrata za bilo kakvu vrstu razgovora sa Ukrajinom i slobodnim svijetom, što će ruskoj strani svakako biti potrebno u nekom trenutku", rekao je Zelenski, prenosi Rojters.

Ruski i ukrajinski zvaničnici su održali nekoliko rundi razgovora nakon početka ruskog napada na Ukrajinu, ali nijedan nije održan od marta.

Obje strane se međusobno optužuju za prekid kontakta.

07:42h

Još dva broda sa žitaricama isplovila su iz ukrajinskih luka u Crnom moru, saopštilo je tursko ministarstvo odbrane, kako prenosi Rojters.

"Sakura", brod koji je krenuo iz Južnog, prevozi 11.000 tona soje u Italiju, dok "Arizona", brod koji je napustio Černomorsk, nosi 48.458 tona kukuruza u južnu Tursku.

Izmjena: 07:45h
07:41h

Sto šezdeset šesti dan rata u Ukrajini. Dvije strane međusobno se optužuju za granatiranje Zaporoške nukelarne elektrane, najveće u Evropi.

Na istoku zatišje, na jugu Rusija gomila trupe. Britanska obavještajna služba smatra da rat u Ukrajini ulazi u novu, žešću fazu - borbe se vode na 350 kilometara dugom frontu od Zaporožja do Hersona.

Izmjena: 07:46h

Bonus video: