Kirilenko: Šest osoba stradalo u ruskim napadima na Bahmut, oštećeno 12 zgrada

Ruska invazija na Ukrajinu - 168. dan

30997 pregleda 6 komentar(a)
Nakon jednog od prethodnih napada na Bahmut, Foto: Reuters
Nakon jednog od prethodnih napada na Bahmut, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.08.2022. 22:07h
Završeno
21:31h

Najmanje šest osoba je poginulo i tri su povrijeđene danas u ruskim vazdušnim napadima na grad Bahmut, koji se nalazi u blizini linije fronta na istoku Ukrajine, saopštio je regionalni guverner.

"Rusi su granatirali grad iz višecjevnih raketnih bacača, pogodivši stambeni dio. Prema prvim informacijama, oštećeno je 12 stambenih zgrada, a četiri su u plamenu", napisao je u Telegramu guverner Donjecke oblasti Pavlo Kirilenko.

Pored poruke, Kirilenko je prenio fotografije na kojima se vide vatrogasci koji pokušavaju da gase požare.

19:48h

 Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov odbio je danas tokom posjete Danskoj da komentariše da li je njegova vojska umiješana u eksplozije u skladištu municije na Krimu, rekavši da je do njih došlo zbog loše ugašenih cigareta.

Detalj sa Krima
Detalj sa Krimafoto: Reuters

"Mislim da su ruski vojnici na aerodromu zaboravili jedno vrlo jednostavno pravilo, a to je da se ne puši na opasnim mjestima. I to je to", rekao je ironično Reznikov novinarima u Danskoj gdje se nalazi zbog donatorske konferencije za Ukrajinu.

Reznikov
Reznikovfoto: Reuters

Jedna osoba je poginula i jedna je ranjena u utorak u eksploziji u skladištu municije na vojnom aerodromu na crnomorskom poluostrvu Krim, koje je pripojila Rusija 2014. godine.

Ruska vojska saopštila je da razmjena vatre ili bombardovanje nisu uzroci eksplozija kako su prvo prijavile vlasti na Krimu.

Izmjena: 21:37h
19:20h

Marina Ovsjanikova, ruska novinarka koja je u martu prekinula dnevnik na državnoj televiziji noseći transparent protiv rata u Ukrajini, uhapšena je zbog "diskreditovanja" vojske, saopštio je njen advokat.

18:34h

Brod "Jaohar Ranim" sa više od 6.000 tona pšenice iz Ukrajine stigao je danas u luku Drač u Albaniji.

Povezani članci

10. Avgust 2022.

Prvi brod sa pšenicom iz Ukrajine stigao u Albaniju

11:28h

Slovačka rafinerija nafte Slovnaft saopštila je u srijedu da očekuje da će se tokovi ruske nafte kroz Ukrajinu nastaviti u narednim danima nakon što je izvršila plaćanje tranzita kroz Ukrajinu kako bi uklonila prepreku koja je zaustavila protok kroz južni krak naftovoda Druzhba ranije ovog mjeseca, prenosi Rojters.

„Slovnaft je već izvršio uplatu na račun (ukrajinske tranzitne) kompanije“, navodi se u saopštenju Slovnafta.

„Na osnovu toga, Slovnaft očekuje nastavak isporuke nafte u narednim danima. Sa ovim rješenjem se složila i ruska strana."

11:28h

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je u srijedu da su ruske snage uništile protivvazdušni sistem Gepard koji je isporučila Njemačka u regionu Nikolajeva, prenosi Rojters.

U svom dnevnom brifingu, ministarstvo odbrane je takođe saopštilo da je oborilo tri ukrajinska ratna aviona u regionu Mikolajeva, kao i sedam projektila HIMARS u susjednoj oblasti Herson.

Rojters nije bio u mogućnosti da nezavisno provjeri izvještaje.

08:45h

Rat u Ukrajini počeo je s Krimom i mora završiti njegovim oslobađanjem, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

On je ovo kazao nekoliko sati nakon što je niz eksplozija pogodio tamošnju rusku vazdušnu bazu, ubivši jednu osobu, prenosi Slobodna Evropa.

Zelenski nije spomenuo eksplozije, ali je svoje noćno obraćanje posvetio poluostrvu, rekavši da je "Krim ukrajinski i mi ga se nikada nećemo odreći".

Krim je službeno dio Ukrajine, ali ga je Rusija pripojila 2014. nakon referenduma koji međunarodna zajednica smatra nelegitimnim. Mnogi Ukrajinci to vide kao početak rata s Rusijom.

07:42h

Rusija je "gotovo sigurno" uspostavila veliku novu formaciju kopnenih snaga za podršku svojim operacijama u Ukrajini, saopštila je Velika Britanija u utorak.

Ova jedinica, nazvana 3. armijski korpus, bazirana je u gradu Mulino, istočno od ruske prijestonice Moskve, objavilo je britansko ministarstvo odbrane u svom dnevnom obavještajnom biltenu na Tviteru.

U ažuriranju se takođe dodaje da su ruski komandanti nastavili da se suočavaju sa „konkurentnim operativnim prioritetima“ jačanja svoje ofanzive u istočnom regionu Donbasa, kao i jačanja odbrane od ukrajinskih kontranapada na jugu.

Moskva invaziju na Ukrajinu naziva „specijalnom vojnom operacijom“.

07:26h

Ukrajina ne preuzima odgovornost za eksplozije u ruskoj vazdušnoj bazi na Krimu u utorak, rekao je savjetnik predsjednika Vladimira Zelenskog.

Na pitanje onlajn televizijskog kanala Dožd da li Kijev preuzima odgovornost, Mihail Podoljak je odgovorio: „Naravno da nije. Šta mi imamo sa ovim?“

07:25h

U ruskom granatiranju tokom noći je ubijeno najmanje 13 osoba u ukrajinskom centralnom Dnjepropetrovskom regionu, izjavio je u srijedu guverner Valentin Reznjičenko, prenosi Rojters.

Jedanaest ljudi je ubijeno u okrugu Nikopolj i 10 u gradu Marganec, rekao je on u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Izmjena: 08:51h

Bonus video: