Energoatom: Oštećeni senzori radijacije u elektrani Zaporožje, situacija se pogoršava

Ruska invazija na Ukrajinu - 169. dan

45895 pregleda 27 komentar(a)
Nuklearna elektrana u Zaporožju, Foto: Reuters
Nuklearna elektrana u Zaporožju, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.08.2022. 22:11h
Završeno
19:41h

Američke vlasti pozvale su danas Rusiju da prekine vojne operacije oko nuklearne elektrane u Zaporožju u Ukrajini i dodale da podržavaju zahtjev Kijeva za stvaranje demilitarizovane zone na tom području.

"Borbe u blizini nuklearne elektrane su opasne i neodgovorne", izjavio je neimenovani portparol Stejt departmenta i dodao da SAD nastavljaju da pozivaju Rusiju da prekine sve vojne operacije oko nuklearnih centrala i da vrati potpunu kontrolu Ukrajini.

Portparol je dodao da SAD "podržavaju ukrajinske pozive za stvaranje demilitarizovane zone oko nuklearne elektrane".

To područje ponovo je danas bombardovano, a Rusija i Ukrajina se međusobno optužuju za te napade.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš upozorio je na opasnost od nuklearne katastrofe, prije hitnog sastanka Savjeta bezbjednosti UN na tu temu, na zahtjev Rusije.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je na uspostavljanje demilitarizovane zone u Zaporožju, koju su ruske snage preuzele 4. marta, ubrzo poslije početka invazije na Ukrajinu 24. februara.

18:29h

Nekoliko senzora radijacije je danas oštećeno poslije novog ruskog bombardovanja područja u blizini nuklearnog reaktora elektrane Zaporožja, saopštio je ukrajinski operater Energoatom.

"Situacija se pogoršava, radioaktivne supstance se nalaze u blizini i nekoliko senzora za zračenje je oštećeno", napisao je Energoatom na Telegramu.

S druge strane, proruski zvaničnik izjavio je ranije danas da je područje oko nuklearne centrale Zaporožje ponovo bilo meta artiljerskih napada, optužujući ukrajinske snage za napad.

Centrala je već bila meta vazdušnih napada prošle nedjelje, što je izazvalo zabrinutost međunarodne zajednice.

Savjet bezbjednosti UN održaće večeras hitan sastanak na kojem će razgovarati o situaciji u ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporožje, dok se Kijev i Moskva međusobno optužuju za bombardovanje te lokacije.

U nedavnim vazdušnim napadima u blizini nuklearne elektrane Zaporožje koju su preuzele ruske snage, poginulo je najmanje 14 ljudi.

16:47h

Grupa od 26 zemalja obećala je više od 1,5 milijardi eura pomoći za jačanje vojnih kapaciteta Ukrajine u ratu protiv Rusije.

To je rekao danski ministar odbrane Morten Bodskov na konferenciji za novinare, a prenosi Rojters.

15:36h

Ukrajina je danas drugi put granatirala nuklearnu elektranu u Zaporožju, javila je ruska državna novinska agencija TASS, pozivajući se na lokalnu administraciju koju je instalirala Rusija, prenosi Rojters.

Rojters navodi da nije mogao nezavisno da provjeri izvještaj.

Ukrajinska nuklearna energetska kompanija Energoatom je saopštila da je Rusija ponovo granatirala nuklearnu elektranu u Zaporožju, prenio je takođe Rojters.

Energoatom je saopštio da je područje elektrane pogođeno pet puta, uključujući i lokaciju na kojoj se čuvaju radioaktivni materijali, ali da niko nije povrijeđen i da je situacija u elektrani i dalje pod kontrolom.

Izmjena: 15:56h
12:20h

Rusija je u četvrtak osudila potez letonskog parlamenta da proglasi Rusiju državnim sponzorom terorizma, prenosi Rojters.

Portparolka ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je u Telegramu nazvala tu odluku „ksenofobičnom“.

11:26h

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u četvrtak da Švajcarska ne može da zastupa ukrajinske interese u Rusiji i interese Moskve u Ukrajini jer više nije neutralna zemlja.

„Švajcarska je prestala da bude neutralna država i pridružila se sankcijama (protiv Rusije)“, rekao je zvaničnik ruskog ministarstva spoljnih poslova Ivan Nečajev, prenosi Rojters.

11:24h

Danska će povećati svoju finansijsku pomoć Ukrajini za 110 miliona eura na međunarodnoj donatorskoj konferenciji održanoj u Kopenhagenu, izjavila je u četvrtak premijerka Mete Frederiksen, prenosi Rojters.

Sa druge strane, Velika Britanija će snabdijeti Ukrajinu više višestrukih raketnih sistema koji mogu da pogode ciljeve udaljene do 80 kilometara (50 milja).

Ministar odbrane Ben Volas rekao je da će snabdijevanje oružjem pomoći Ukrajini da se odbrani od ruske teške artiljerije.

„Ova najnovija tranša vojne podrške omogućiće Oružanim snagama Ukrajine da nastave odbranu od ruske agresije i neselektivne upotrebe artiljerije velikog dometa“, naveo je Volas u saopštenju.

„Naša stalna podrška šalje vrlo jasnu poruku, VB i međunarodna zajednica se i dalje protive ovom ilegalnom ratu i stajaće rame uz rame, pružajući odbrambenu vojnu pomoć Ukrajini kako bi joj pomogli da se odbrani od Putinove invazije."

10:04h

Ruski protivvazdušni odbrambeni sistemi osujetili su ukrajinske napade na okupirani ukrajinski grad Enerhodar i obližnju nuklearnu elektranu Zaporožje, javile su u četvrtak državne novinske agencije TASS i RIA, pozivajući se na ruske vlasti u regionu Zaporožja, prenosi Rojters.

Rojters nije mogao nezavisno da provjeri tu tvrdnju.

09:56h

Kijev će odgovoriti na rusko granatiranje grada Marganec i razmotriće sve načine kako bi Rusiji nanio što više štete i tako brzo okončao rat, kazao je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

Zelenski
Zelenskifoto: Reuters

Prema tvrdnjama ukrajinske strane, 13 osoba je poginulo, dok je deset ranjeno u srijedu, kada su ruske snage ispalile rakete na Marganec sa teritorije nuklearne elektrane u regionu Dnjepropetrovska koju su prethodno osvojile.

“Oružane snage Ukrajine, naše obavještajne i bezbjednosne agencije, neće ostaviti rusko granatiranje regiona Dnjepropetrovska bez odgovora”, poručio je Zelenski, prenosi Al džazira Balkans.

On je ponovio da je neophodno da Zapad Ukrajini dostavi moćnije oružje kako bi se suprotstavila ruskim snagama.

Izmjena: 15:38h

Bonus video: