Prvi brod koji će prevoziti žitarice za Afriku stigao u ukrajinsku luku

Ruska invazija na Ukrajinu - 170. dan

42619 pregleda 17 komentar(a)
Detalj iz Donjecke oblasti, Foto: Reuters
Detalj iz Donjecke oblasti, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.08.2022. 22:44h
Završeno
22:43h

Ukrajinski ministar infrastrukture Oleksandr Kubrakov rekao je da je stigao prvi brod od početka rata koji će preuzeti žitarice namijenjene nekoj afričkoj državi.

Kako je naveo na Tviteru, brod "Hrabri komandant" pristao u je u luku Pivdenji.

"Vrlo brzo žito će biti isporučeno Etiopiji", dodaje se Kubrakovljevoj objavi.

15:56h

Ukrajinske bezbjednosne agencije u zajedničkom saopštenju pozvale su Ujedinjene nacije i Međunarodni komitet Crvenog krsta da pošalju predstavnika na lokacijama gdje Rusija drži ukrajinske ratne zarobljenike.

Zahtjev je uslijedio nakon ranijih tvrdnji Kijeva da su ruske snage su mučile i pogubile zatvorenike, uključujući i eksploziju u zatvoru u Olenivki, piše Rojters.

Moskva tvrdi da je ukrajinska vojska granatirala objekat, pri čemu je poginulo više od 50 zarobljenika.

15:12h

U Ukrajinu je stigla nova isporuka naoružanja iz Velike Britanije, saopštio je ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov.

"Više višecjevnih raketnih lansera M270 stiglo je u Ukrajinu", kazao je Reznikov, prenijele su agencije.

On se zahvalio ministru odbrane Benu Volasu i britanskim građanima na donaciji koja je ranije obećana.

"Vaša podrška je toliko važna za Ukrajinu. Naša vojska će spretno koristiti ovu "zamjenu" na bojnom polju", rekao je Reznikov.

12:25h

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je vojska te zemlje u Donjeckoj oblasti u Ukrajini uništila radarski sistem "AN/MPQ-64" američke proizvodnje, prenosi Rojters.

U dnevnom brifingu Ministarstvo je takođe saopštilo da je srušilo i dvije rakete HIMARS, takođe američke proizvodnje.

07:31h

Prema tvrdnjama Generalštaba ukrajinske vojske, ruske snage su tokom posljednja 24 sata nastavile ofanzivu na istoku i jugu Ukrajine, ali i naišle na efikasan otpor, piše BBC, ali dodaje da nije u mogućnosti da nezavisno provjeri ove tvrdnje.

Ruske snage usmjerile su ofanzivu na Donjecku, Hersonsku, Harkovsku, Zaporošku i Mikolajivsku (Nikolajevsku) oblast, dodaje se u saopštenju ukrajinske vojne komande.

07:18h

Još dva broda sa žitom isplovila su jutros iz ukrajinskih crnomorskih luka, saopštilo je Ministarstvo odbrane Turske, a prenosi Rojtres.

Tako je ukupan broj brodova koji su isplovili iz zemlje prema dogovoru uz posredovanje Ujedinjenih nacija popeo na 14.

"Sormovski", koji plovi pod zastavom Belizea, napustio je ukrajinsku luku Čornomorsk, noseći 3.050 tona pšenice u tursku sjeverozapadnu provinciju Tekirdag, navodi se u saopštenju.

Takođe, "Star Laura" pod zastavom Maršalskih ostrva isplovila je iz luke Pivdenij i uputila se ka Iranu, noseći 60.000 tona kukuruza.

07:17h

Počeo je 170. ruske invazije na Ukrajinu - šta se dešavalo juče na istoku Evrope pročitajte OVDJE

Bonus video: