Troje civila nastradalo u raketiranju Donjecka, Zelenski smijenio tri šefa bezbjednosnih službi

Sto sedamdeset treći je dan rata u Ukrajini

37885 pregleda 20 komentar(a)
Detalj iz Kramatorska, Foto: Reuters
Detalj iz Kramatorska, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.08.2022. 22:26h
Završeno
21:26h

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je u ponedeljak da je britanski izviđački avion narušio rusku vazdušnu granicu u blizini rta Svjatoj Nos, koji se nalazi između Barencovog i Bijelog mora.

Kako prenosi Rojters, ruski borbeni avion je prisilio britansku letjelicu iz ruskog vazdušnog prostora, dodaje se u saopštenju ministarstva.

21:25h

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu telefonom je razgovarao sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterešom kako bi razgovarao o uslovima za bezbjedno funkcionisanje ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje, saopštilo je ministarstvo u ponedeljak, prenosi Rojters.

Tokom razgovora, Šojgu i Gutereš su takođe razgovarali o inicijativama za ublažavanje uslova za izvoz ruskih prehrambenih proizvoda i đubriva, dodaje se u saopštenju ruskog ministarstva.

19:07h

Ujedinjene nacije imaju logistički i bezbjednosni kapacitet da podrže posjetu inspektora Međunarodne agencije za atomsku energiju ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporožje, ako se i Rusija i Ukrajina slože, rekao je u ponedjeljak portparol UN Stefan Dižarik.

19:06h

Separatistički sud u Donjecku na istoku Ukrajine, koji podržava Rusija, optužio je u ponedeljak pet stranih državljana koji su zarobljeni u borbi sa ukrajinskim snagama da su plaćenici, rekavši da bi trojica mogla biti osuđena na smrtnu kaznu, javili su ruski mediji, prenosi Rojters.

Državljanin Velike Britanije Džon Harding, Hrvat Vjekoslav Prebeg i švedski državljanin Matijas Gustafson, koji su zarobljeni u lučkom gradu Mariupolju i njegovoj okolini, suočavaju se sa mogućom smrtnom kaznom, javila je ruska državna novinska agencija TASS.

TASS je naveo da je sudija rekao da će se suđenje nastaviti početkom oktobra.

17:47h

Ukrajinski parlament, Vrhovna rada, produžio je ratno stanje i opštu mobilizaciju u zemlji za još 90 dana.

15:44h

Najmanje troje civila poginulo je, a oko 20 je ranjeno u posljednjim artiljerijskim udarima ruske vojske u Donjecku, saopštili su ukrajinski zvaničnici.

U raketiranju je oštećeno više desetina stambenih zgrada i objekata civilne infrastrukture.

Gradonačelnik Harkova Ihor Terekov izjavio je da je jutros u napadu na grad povrijeđeno pet ukrajinskih civila.

Ruska vojska raketama je gađala još nekoliko drugih regiona Ukrajine.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski je razriješio dužnosti šefove tri regionalna ogranka najviše bezbjednosne agencije Ukrajine SBU u Kijevskoj, Lavovskoj i Tarnopoljskoj oblasti.

Kancelarija Zelenskog nije objasnila razloge za taj potez.

Prošlog mjeseca je razriješio dužnosti šefa SBU Ivana Bakanova i glavnog tužioca, rekavši da njihova odjeljenja imaju previše ljudi koji su optuženi za saradnju sa Rusima.

14:58h

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u ponedeljak da Moskva cijeni svoje veze sa zemljama Južne Amerike, Azije i Afrike i da je spremna da ponudi moderno oružje svojim saveznicima, prenosi Rojters.

"(Mi) smo spremni da ponudimo našim saveznicima najsavremenije vrste naoružanja, od malokalibarskog oružja do oklopnih vozila i artiljerije do borbene avijacije i bespilotnih letjelica“, rekao je Putin na svečanom otvaranju foruma „Vojska-2022“ u blizini Moskve.

11:50h

Odbrana američke košarkašice Britni Grajner, osuđene na devet godina zatvora u Rusiji, uložila je žalbu na sudsku presudu, izjavila je za Rojters advokatica Marija Blagovolina.

Ruski sud osudio je 4. avgusta Britni Grajner na devet godina zatvora, proglasivši je krivom za posjedovanje i šverc droge.

Sud je naložio i da plati novčanu kaznu u iznosu od milion rubalja odnosno 16.000 dolara.

Vašington tvrdi da je Grajnerova nepravedno privedena, te je ponudio da bude razmijenjena za Viktora Buta, ruskog trgovca oružjem koji služi 25-godišnju zatvorsku kaznu u SAD.

07:15h

Sto sedamdeset treći je dan rata u Ukrajini, u Donbasu se vode žestoke borbe.

Zamjenik ministra informisanja samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Danil Bezsonov izjavio je da su snage DNR uz podršku ruske vojske probile odbranu Ukrajine i napredovale ka Ugledaru, javlja ruska agencija TASS.

"Vojnici Šahterske divizije vojske DNR uz podršku ruskih snaga probili su odbranu ukrajinske vojske i značajno napredovali ka Ugledaru. Ukrajinska vojska je pretrpjela ozbiljne gubitke u ljudstvu i oružju", objavio je Bezsonov na društvenoj mreži Telegram.

Šef DNR Denis Pušilin izjavio je juče da snage DNR napreduju u četiri pravca, uključujući i ka Ugledaru.

Bonus video: