Putin: SAD razvlači sukob u Ukrajini, posjeta Pelosi Tajvanu temeljno isplanirana provokacija

Ruska invazija na Ukrajinu - 174. dani

39367 pregleda 14 komentar(a)
Putin, Foto: Reuters
Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.08.2022. 22:02h
Završeno
22:00h

Ukrajinska državna nuklearna kompanija Energoatom saopštila je da su ruski hakeri pokrenuli veliki tročasovni napad na njenu veb stranicu, ali da nisu izazvali značajne probleme, objavio je Rojters.

"Ruska grupa 'Narodna sajber armija' izvela je najjači hakerski napad od početka ruske invazije, ali to nije značajno uticalo na rad sajta", navodi se u saopštenju Energoatoma.

18:41h

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš ove sedmice će posjetiti Ukrajinu, javlja Rojters.

On će se u Lavovu sastati sa predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim i turskim predsjednikom Tajipom Erdoganom u četvrtak, a zatim će u petak posjetiti ukrajinsku crnomorsku luku Odesu, rekao je portparol UN.

18:33h

Prvi brod sa žitom koji je iz isplovio iz Ukrajine prema dogovoru o nastavku izvoza žitarica iz te zemlje stigao je danas u sirijski lučki grad Tartus, a ne u Liban kako je prvobitno bilo planirano.

15:53h

Bivši generalni sekretar UN Ban Ki Mun pozvao je svijet da oda počast civilima ubijenim u Buči kada je ruska vojska pokušala da napadne Kijev i potom se povukla, izvjestio je Asošiejted pres (AP), a prenosi N1.

On je posjetio je Buču, grad nadomak ukrajinske prijestonice, u kojem su tijela stotine mrtvih civila pronađena nakon ruskog povlačenja krajem marta.

"Teško je izraziti osjećanja. To je užasan zločin. To je zločin protiv čovječnosti i odgovorni treba da odgovaraju", rekao je Ban Ki Mun.

12:41h

Oblaci crnog dima viđeni su u utorak u ruskoj vojnoj bazi u blizini naselja Gvardejskoje u centru Krima koji kontroliše Rusija, piše ruski list Komersant.

Ranije u utorak, rusko ministarstvo odbrane odvojeno je okrivilo seriju eksplozija oko Džankoja na sjevernom Krimu za „sabotažu“, izvijestila je državna novinska agencija RIA.

Ukrajina nije ni potvrdila ni demantovala svoju umiješanost u nedavnu seriju eksplozija na Krimu, koji je Rusija anektirala 2014. godine.

12:40h

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je u utorak da je vojno skladište u blizini grada Džankoja na sjeveru Krima oštećeno sabotažom, javila je ruska državna novinska agencija RIA, prenosi Rojters.

Ranije u utorak, krimski zvaničnici su saopštili da je došlo do velikog požara u skladištu municije u toj oblasti. Državna novinska agencija TASS citirala je Ministarstvo odbrane da je civilna infrastruktura, uključujući stanicu za snabdijevanje električnom energijom, oštećena kao rezultat "sabotaže".

09:35h

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je tokom govora na moskovskoj međunarodnoj bezbjednosnoj konferenciji da Rusija nema potrebe da koristi nuklearno oružje u Ukrajini.

Šojgu je takođe naveo da ukrajinske vojne operacije planiraju Sjedinjene Države i Britanija i da je NATO "više puta" povećao raspoređivanje svojih trupa u istočnoj i centralnoj Evropi.

 Šojgu je rekao da AUKUS (blok Australije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država) ima potencijal da se razvije u „političko-vojni savez“.

Izmjena: 09:48h
09:16h

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u utorak da zapadne zemlje nastoje da prošire „sistem sličan NATO-u” na azijsko-pacifički region, prenosi Rojters.

Obraćajući se na moskovskoj međunarodnoj bezbjednosnoj konferenciji, Putin je rekao da Sjedinjene Američke Države pokušavaju da „razvlače“ sukob u Ukrajini i da je posjeta predsjednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu ranije ovog mjeseca bila „temeljno isplanirana provokacija“.

08:21h

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je u utorak da nema ozbiljnih žrtava u eksploziji u skladištu municije u gradu Majskoje na Krimu pod ruskom kontrolom ranije u utorak, javila je državna novinska agencija RIA, prenosi Rojters

Interfaks je citirao ministarstvo odbrane da je izbio požar u privremenom skladištu municije.

08:20h

Ukrajina može da izveze 3 miliona tona žita iz svojih luka u septembru, a u budućnosti bi mogla da izvozi iz njih 4 miliona tona mjesečno, izjavio je u utorak zamjenik ministra za infrastrukturu Jurij Vaskov.

On je rekao da je Ukrajina primila molbe za 30 brodova da dođu u Ukrajinu u naredne dvije nedelje radi izvoza žita.

Ukrajinski izvoz žitarica je opao otkako je Rusija izvršila invaziju 24. februara i blokirala ukrajinske crnomorske luke, ali su tri crnomorske luke odblokirane prošlog mjeseca u skladu sa sporazumom između Moskve i Kijeva koji je omogućio slanje stotina hiljada tona ukrajinskog žita u kupaca.

07:59h

Skladište municije eksplodiralo je na sjeveru Krima, javila je u utorak ruska agencija TASS, pozivajući se na administraciju naselja Majskoje, prenosi Rojters.

Ranije u utorak RIA Novosti je izvjestila o požaru na trafostanici u blizini grada Džankoja na Krimu.

07:59h

Velika Britanija je u utorak saopštila da se ruska Crnomorska flota trenutno bori da ostvari efikasnu kontrolu na moru, a patrole su uglavnom ograničene na vode u blizini obale Krima.

Kako javlja Rojters, crnomorska flota nastavlja da koristi krstareće rakete dugog dometa za podršku kopnenoj ofanzivi, ali zadržava odbrambeni stav, saopštilo je britansko ministarstvo odbrane u svom dnevnom obavještajnom biltenu na Tviteru.

Trenutno ograničena efikasnost Crne flote podriva ukupnu strategiju invazije Rusije, djelimično zato što je amfibijska pretnja Odesi sada u velikoj mjeri neutralisana, dodaje se u obavještajnom ažuriranju.

07:45h

Bilo kakva misija koju je preduzela nuklearna agencija Ujedinjenih nacija (UN) radi inspekcije ukrajinske elektrane u Zaporožju ne može da prođe kroz prijestonicu Kijev jer je previše opasna, rekao je u utorak ruski zamjenik šefa odeljenja za nuklearno širenje i kontrolu naoružanja pri ministarstvu spoljnih poslova Igor Višnjevecki, prenijele su ruske novinske agencije.

„Zamislite šta znači proći kroz Kijev -- to znači da do nuklearne elektrane dolaze preko prve linije“, rekao je novinarima Višnjevecki, citirala je novinska agencija RIA.

„Ovo je ogroman rizik, s obzirom na to da ukrajinske oružane snage nisu sve sastavljene na isti način.

Portparol UN Stefan Dužarik rekao je u ponedeljak u Njujorku da je sekretar UN ocijenio da ima logistički i bezbjednosni kapacitet da može da podrži bilo koju misiju IAEA u fabrici u Zaporožju koju kontroliše Rusija iz Kijeva.

Novinska agencija Tass citirala je Višnjeveckog da nijedna takva misija nije imala mandat da se bavi „demilitarizacijom“ elektrane koju je zahtijevao Kijev, jer se može baviti samo „ispunjavanjem garancija IAEA“.

07:44h

Još pet brodova napustilo je ukrajinske luke prevozeći kukuruz i pšenicu, tri iz Černomorska i dva iz Pivdenog, u okviru sporazuma o izvozu žitarica uz posredovanje Ujedinjenih nacija (UN), saopštilo je u utorak tursko ministarstvo odbrane, javlja Rojters.

Dodaje se da će još četiri broda koji putuju za Ukrajinu u utorak pregledati zajednički koordinacioni centar koji su u Istanbulu uspostavile Rusija, Turska, Ukrajina i Ujedinjene nacije.

Jedan od brodova koji je krenuo u utorak bio je Brave Commander, koji je prevozio prvi teret humanitarne pomoći u hrani za Afriku iz Ukrajine od ruske invazije, pokazuju podaci Refinitiv Eikon-a.

Bonus video: