U granatiranju Harkova poginulo šest osoba, Zelenski poručio da će se Ukrajina osvetiti

Ruska invazija na Ukrajinu - 175. dan

31125 pregleda 13 komentar(a)
Detalj iz Harkova (arhiva), Foto: Reuters
Detalj iz Harkova (arhiva), Foto: Reuters
Ažurirano: 17.08.2022. 22:18h
Završeno
22:12h

U ruskom granatiranju stambenog okruga u ukrajinskom gradu Harkovu poginulo je šest ljudi, a povrijeđeno 16, rekao je regionalni guverner Oleg Sinehubov, a prenosi Rojters.

"Nažalost, broj mrtvih i ranjenih u granatiranju okruga Saltivka porastao je na šest mrtvih i 16 povrijeđenih", rekao je Sinehubov na Telegramu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski osudio je napad.

"Ovo je podmukao i ciničan udar na civile bez opravdanja, koji pokazuje nemoć agresora. Ne možemo da oprostimo. Osvjetićemo se", rekao je Zelenski na Telegramu.

19:48h

Crnomorski državni univerzitet Petar Mogila u Mikolajivu (Nikolajev) uništen je u jutrošnjem granatiranju.

17:53h

Kanada je isplatila Ukrajini 450 miliona kanadskih dolara (348,1 milion američkih dolara) kao zajam za podršku kupovine neophodnog goriva za grijjanje prije zime, izjavila je ministarka finansija Kristija Frilend, a prenosi Rojters.

Taj iznos je dio kredita od 1,95 milijardi kanadskih dolara koje je Kanada namijenila Ukrajini za podršku Kijevu tokom ruske invazije.

"Sa današnjom isplatom zajmova od 450 miliona kanadskih dolara sada smo isplatili sve kredite Ukrajini koji su do sada obavezani", rekla je Frilend.

15:45h

Ruska crnomorska flota sa sjedištem na aneksiranom Krimu imenovala je Viktora Sokolova za novog komandanta, javila je novinska agencija RIA, prenosi Rojters.

Imenovanje je uslijedilo nakon eksplozija u ruskim vojnim bazama na Krimu prošle nedjelje i u utorak.

14:20h

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine tvrdi da je Rusija od početka sukoba izgubila oko 44.100 vojnika.

Ukrajinski generalštab u objavi na Facebooku navodi da je Rusija izgubila 1.886 tenkova, 4.162 oklopna borbena vozila, 993 artiljerijska sistema, 136 sistema PVO, 233 aviona, 196 helikoptera, 190 krstarećih raketa i 15 brodova, prenosi Interfaks Ukrajina.

Prema navodima Generlaštaba Ukrajine, gubici Rusije su najveći na pravcu Harkova i Donjecka.

14:10h

Ukrajina očekuje da će pet brodova stići u crnomorsku luku u srijedu radi utovara sa više od 70.000 tona poljoprivrednih proizvoda, što je najveći konvoj do sada u okviru sporazuma o izvozu žitarica uz posredovanje Ujedinjenih nacija (UN).

Uprava ukrajinskih morskih luka je u saopštenju navela da će novi tereti uključivati pšenicu, kukuruz i ulje od sjemena.

Zahvaljujući okvirnom sporazumu koji su posredovali Turska i Ujedinjene nacije, Ukrajina je početkom avgusta uspjela da obnovi izvoz iz svojih crnomorskih luka, koji je bio u zastoju pet mjeseci zbog ruske invazije 24. februara.

11:50h

Direktni kontakti sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom su veoma važni, izjavio je njemački kancelar Olaf Šolc.

„Ma kako bilo teško, direktan kontakt je važan, posebno u kriznim vremenima. Želim da naše poruke dođu direktno do Putina“, rekao je Šolc u intervjuu za švedski list „Dagens Niheter“, prenosi N1.

On je rekao da na taj način želi da ruskom predsjedniku iznese poziciju Zapada u vezi sa operacijom ruske vojske u Ukrajini.

Šolc je, takođe, ocijenio da normalizacija bilateralnih odnosa sa Moskvom nije moguća u bliskoj budućnosti.

Sputnjik podsjeća da je Šolc ranije, na velikoj ljetnjoj pres konferenciji, govorio o mogućnosti Putinove posjete Njemačkoj, za šta bi uslov bio prekid operacije u Ukrajini i mirovni sporazum između Kijeva i Moskve.

11:46h

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je u srijedu da su ruske snage uništile protivvazdušni sistem Gepard koji je isporučila Njemačka u rejonu Mikolajeva, prenosi Rojters.

Ministarstvo odbrane je takođe saopštilo da je oborilo tri ukrajinska ratna aviona u regionu Mikolajeva, kao i sedam projektila HIMARS u susjednoj Hersonskoj oblasti.

Rojters nije bio u mogućnosti da nezavisno provjeri izvještaje.

Izmjena: 15:48h
11:41h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je Ukrajince da se klone ruskih vojnih baza i skladišta municije, nakon serije eksplozija za koje je Rusija rekla da se radi o “sabotažama”.

Zelenski je rekao da uzroci eksplozija mogu biti razni, uključujući nesposobnost, prenosi Al Jazeera Balkans.

“Ali sve one znače istu stvar, uništavanje logistike okupatora – njihove municije, vojne i druge opreme, i komandnih centara – spašava naše ljude.”

11:41h

Ruske snage sinoć su izvele jako granatiranje Mikolajeva, saopštio je gradonačelnik Aleksandar Senkevič, prenosi Al Jazeera Balkans.

On je naveo da su snažne eksplozije odjeknule u različitim djelovima grada i pozvao građane da ostanu u skloništima, prenosi Ukrinform.

Senkevič je precizirao da su pogođeni civilni objekti i da su oštećene stambene zgrade.

11:38h

Rusija je okrivila sabotere za eksplozije u jednoj od svojih vojnih baza na Krimu, dok je Ukrajina nagovijestila da je odgovorna jer su njeni zvaničnici rekli da je njihova strategija da unište linije snabdijevanja koje podržavaju rusku invaziju, prenosi Rojters.

Eksplozije u utorak zahvatile su skladište municije u vojnoj bazi na sjeveru poluostrva Krim, ometajući vozove i prisiljavajući 2.000 ljudi na evakuaciju iz jednog sela, navode ruski zvaničnici i novinske agencije.

Oblaci dima kasnije su viđeni u drugoj ruskoj vojnoj bazi u centralnom Krimu, piše ruski list Komersant. Eksplozije i dim uslijedili su poslije prošlonedeljnih eksplozija u ruskoj vojnoj vazdušnoj bazi na zapadnom Krimu u kojima je uništeno osam ratnih aviona.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su eksplozije u skladištu municije bile „rezultat sabotaže”. Poluostrvo Krim, koje je Rusija anektirala 2014. godine, glavni je put snabdijevanja njenih snaga u južnoj Ukrajini i baza za njenu Crnomosku flotu.

Ukrajina nije potvrdila niti negirala odgovornost za eksplozije.

Bonus video: