SAD šalju još jednu vojnu pomoć Ukrajini

Ruska invazija na Ukrajinu - 177. dan

42914 pregleda 16 komentar(a)
Jedna od uništenih zgrada u Harkovu, Foto: Reuters
Jedna od uništenih zgrada u Harkovu, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.08.2022. 21:45h
Završeno
21:41h

Američko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da Ukrajini šalje još jednu vojnu pomoć vrijednu 775 miliona dolara, koja uključuje dodatne rakete za američke precizne artiljerijske sisteme Himars.

Predviđeno je slanje mobilnih sistema topova i granata kompatibilnih sa naoružanjem koje je isporučila Velika Britanija, izjavio je neimenovani zvaničnik Pentagona.

Vašington će Kijevu obezbijediti i 15 izviđačkih bespilotnih letjelica Sken Igl (Scan Eagle), koje imaju domet veći od 100 kilometara i omogućavaju osmatranja na bojnom polju čak i u lošim vremenskim uslovima. Poslaće i 1.000 novih protivtenkovskih projektila Džavelin (Javelin).

Nova tranša vojne pomoći uključuje i protivminska oklopna vozila MaksPro (MaxxPro), namijenjena za prevoz vojnika na miniranom terenu. Biće poslate i protivradarske rakete vazduh-zemlja tipa Harm koje su Ukrajinci uspjeli da prilagode svojim bombarderima Mig ruske proizvodnje, dodao je američki zvaničnik.

Prema njegovim riječima, ukrajinske snage uspjele su posljednjih nedjelja da zaustave napredovanje ruskih snaga na jugu i istoku zemlje, posebno uz upotrebu američkih raketa Himars.

Rusija je 24. februara pokrenula invaziju na Ukrajinu.

19:09h

Francuski predsjednik Emanuel Makron rekao je ruskom kolegi Vladimiru Putinu u telefonskom razgovoru da je zabrinut zbog bezbjednosnih rizika u nuklearnoj elektrani Zaporožje u Ukrajini, saopštila je Jelisejska palata.

Kako se navodi, dvojica predsjednika dogovorila su se da nastave razgovore narednih dana, prenosi Rojters.

16:40h

Ruski predsjednik Vladimir Putin potvrdio je u razgovoru sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom spremnost Rusije da inspektorima Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) pruži neophodnu pomoć prilikom posjete nuklearnoj elektrani Zaporožje, saopštila je pres služba Kremlja.

"Ruska strana je potvrdila spremnost da inspektorima Agencije pruži neophodnu pomoć", kaže se u saopštenju, kako prenosi Rojters.

Navodi se da je razgovor održan na inicijativu francuske strane i da su dvojica lidera istakla značaj što hitnijeg odlaska misije IAEA u nuklearku Zaporožje.

Putin je, kako se dodaje, istakao da ukrajinsko granatiranje teritorije nuklearke dovode do opasnosti od katastrofe.

16:23h

Tursko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je brod sa više od 11.000 tona kukuruza iz Ukrajine stigao u Tursku, javlja agencija Anadolija.

Brod "Fulmar S" koji plovi pod zastavom Barbadosa pristao je u luku Alsandžak u provinciji Izmir na zapadu zemlje.

Ministarstvo je saopštilo da će brod biti u luci tri dana, radi obavljanja inspekcija i istovara 11.730 tona kukuruza. "Fulmar S" isplovio je 13. avgusta iz Černomorska u Ukrajini.

Ujedinjene nacije, Ukrajina, Turska i Rusija 22. jula potpisali su sporazum o obnovi isporuke ukrajinskih žitarica iz crnomorskih luka Južni, Černomorsk i Odesa.

Pošiljke nadzire zajednički koordinacioni centar u Istanbulu, u čijem radu učestvuju zvaničnici UN i tri zemlje.

16:14h

Rusko nadzorno tijelo za telekomunikacije Roskomnadzor saopštilo je da preduzima kaznene mjere protiv niza stranih IT kompanija, uključujući TikTok, Telegram, Zum, Diskord i Pinterest.

Roskomnadzor je naveo da su mjere odgovor na to što kompanije nisu uklonile sadržaje koje je ta ruska služba označila kao nezakonite i ostaće na snazi sve dok im se ne povinuju. Nije precizirano koje će mjere biti preduzete, prenosi Rojters.

Rusija je više puta zaprijetila da će kazniti sajtove - uključujući i Gugl, zato što krše nove stroge zakone koji kriminalizuju "širenje lažnih informacija o ruskoj vojsci".

Ruski sudovi su u utorak kaznili američki striming servis Tvič sa dva miliona rubalja, kao i mesindžer servis Telegram sa 11 miliona rubalja zbog kršenja zakona o vojnoj cenzuri.

16:13h

Najmanje četiri eksplozije zabilježene su tokom noći između četvrka i petka na Krimu, u blizini vojnog aerodroma Belbek i nadomak lučkog grada Sevastopolja.

Ruski administrator Sevastopolja Mihail Razvožajev napisao je na Telegramu kasno u četvrtak da je protivvazdušna odbrana oborila ukrajinski dron i dodao da eksplozije nisu izazvale "nikakvu štetu", prenosi Rojters.

Istog dana, ruski zvaničnik u gradu Kerču, gdje se nalazi Krimski most, rekao je da je aktivirana protivvazdušna odbrana. Nema opasnosti za grad ili most, naveo je neimenovani zvaničnik.

15:25h

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš rekao je da električna energija proizvedena u nuklearnoj elektrani Zaporožje, koja je trenutno pod kontrolom ruskih trupa, pripada Ukrajini i zahtijeva da se taj princip u potpunosti poštuje.

Gutereš, upitan o mogućim ruskim planovima da preusmjeri struju na rusku elektroenergetsku mrežu, rekao je novinarima u ukrajinskoj crnomorskoj luci Odesa da elektranu treba demilitarizovati, prenosi Rojters.

"Očigledno je da je struja iz Zaporožja ukrajinska struja i neophodna je posebno tokom zime za ukrajinski narod. I ovaj princip se mora u potpunosti poštovati", istakao je Gutereš.

Kako je naveo, ima još mnogo toga da se uradi kako bi se osigurao potpun globalni pristup ukrajinskim prehrambenim proizvodima i ruskoj hrani i đubrivu nakon sporazuma o izvozu hrane uz posredovanje UN.

Gutereš je naglasio da je zemljama u razvoju potrebna pomoć za kupovinu takvog žita i pozvao na nesmetan pristup svjetskim tržištima za rusku hranu i đubriva koja nisu predmet sankcija.

"Ovo je sporazum između dvije strane zaključen u ogorčenom sukobu. On je bez presedana po svojim razmjerama i obimu. Ali još je dug put na mnogim frontovima," smatra generalni sekretar UN-a.

"Vrijeme je za ogromnu i velikodušnu podršku kako bi zemlje u razvoju mogle da kupuju hranu iz ove i drugih luka, dodao je Gutereš.

13:31h

Činilo se da Ukrajinci u liku Volodimira Zelenskog vide besprekornog nacionalnog heroja, koji je ostao u zemlji da je vodi u borbi protiv ruske invazije, ipak jedna njegova izjava za Vašington post promijenila je mnogo toga.

12:47h

Ruske snage napale su obrazovne lokacije u Kramatorsku, napisao je na fejsbuku gradonačelnik tog grada Oleksij Gončarenko, a prenio je Kijev Independent.

Fotografije pokazuju da su ruski napadi pogodili lokalni koledž i mašinsku akademiju.

Nema prijavljenih žrtava.

11:57h

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov izjavio je da rusko vojno prisustvo u nuklearnoj elektrani Zaporožje na jugu Ukrajine predstavlja garanciju protiv "černobiljskog scenarija".

11:03h

Najmanje četiri eksplozije zabilježene su tokom noći na Krimu koji je okupirala Rusija u blizini vojnog aerodroma Belbek kod lučkog grada Sevastopolja, piše Radio Slobodna Evropa.

Ruski nametnuti administrator Sevastopolja, Mihail Razvožajev, napisao je na Telegramu da je protivvazdušna odbrana oborila ukrajinski dron.

Dodao je da eksplozije nisu izazvale nikakvu štetu.

10:58h

Ukrajinska državna nuklearna kompanija Energoatom saopštila je da ruske snage planiraju da isključe funkcionalne blokove u nuklearnoj elektrani Zaporožje, kao i da ih isključe iz ukrajinske električne mreže.

Rojters dodaje da je Energoatom u saopštenju naveo da vjeruje da se Rusija, koja kontroliše elektranu na jugu Ukrajine, sprema da tamo izvede "provokaciju velikih razmjera". Sama Moskva optužila je Kijev da je u četvrtak pripremio "provokaciju".

10:01h

Administracija predsjednika SAD Džozefa Bajdena priprema oko 800 miliona dolara dodatne vojne pomoći Ukrajini i to bi mogla da objavi već tokom dana, izjavila su tri izvora upoznata sa ovim pitanjem, prenosi Rojters.

Bajden bi odobrio pomoć koristeći predsjedničko ovlašćenje za povlačenje, što mu omogućava da odobri prenos viška oružja iz američkih zaliha, rekli su pomenuti izvori Rojtersu.

09:59h

Ruski predsjednik Vladimir Putin planira da prisustvuje samitu Grupe 20 koji će biti održan na Baliju kasnije ove godine, rekao je predsjednik Indonezije Džoko Vidodo u intervjuu za Blumberg njuz, a prenosi Rojters.

Dodao je da iste planove ima i kineski predsjednik Si Đinping.

08:33h

Još jedna osoba je preminula (ukupno dvije) nakon jučerašnjih raketnih napada na Slobodarski okrug u Harkovu, a povrijeđeno je 18 osoba, uključujući dvoje djece, saopštile su lokalne vlasti, a prenosi ruska Novaja gazeta Evropa.

Ministarstvo odbrane Rusije potvrdilo je udare na grad, a prema njihovim tvrdnjama uništena je "privremena baza stranih plaćenika" i ubijeno više od 90 militanata, navodi Novaja gazeta Evropa.

08:31h

Počeo je 177. dan od početka ruske invaziju na Ukrajinu - šta se juče dešavalo u ovoj istočnoevropksoj zemlji pročitajte OVDJE.

Bonus video: