Alarmantan trend sajber napada na ključnu infrastrukturu

SAD su podržale potez Tirane i obećale da će odgovoriti na napad na NATO saveznicu

7591 pregleda 1 komentar(a)
policajci ispred iranske ambasade u Tirani, Foto: Rojters
policajci ispred iranske ambasade u Tirani, Foto: Rojters

U reakciji bez presedana, Albanija je juče prekinula diplomatske odnose sa Iranom i protjerala iranske diplomate nakon što je za sajber napad iz jula okrivila Islamsku Republiku. Potez Tirane je podržao Vašington i obećao da će preduzeti aktivnosti kao odgovor na napad na NATO saveznicu.

Albanija je naredila iranskim diplomatama i zaposlenima u ambasadi da napuste zemlju u roku od 24 sata.

”Ovako ekstreman odgovor je u potpunosti proporcionalan ozbiljnosti i riziku sajber napada koji je prijetio da parališe našu javnu upravu, izbriše digitalne sisteme i upadne u državne podatke, ukrade vladinu intranet elektronsku komunikaciju i izazove haos i nestabilnost u zemlji”, kazao je albanski premijer Edi Rama, saopštavajući odluku o prekidu diplomatskih odnosa sa Teheranom.

Edi Rama
foto: Beta/AP

Eksperti vlade SAD u saradnji sa partnerima iz privatnog sektora sproveli su istragu kako bi pomogli Albaniji da se oporavi od napada koji je uništio državne podatke i poremetio rad javnih službi, saopštila je Bijela kuća.

”Zaključili smo da je vlada Irana sprovela ovaj bezobzirni i neodgovorni sajber napad i da je odgovorna za naknadne hakerske upade i curenje podataka”, navodi se u saopštenju.

SAD su saopštile da je napad bez presedana jer je prekršena norma u uslovima mira koja podrazumijeva da se ne nanosi šteta ključnoj infrastrukturi na koju se javnost oslanja.

”SAD će preduzeti dodatne aktivnosti kako bi Iran snosio odgovornost za postupke koji ugrožavaju stabilnost američke saveznice i postavljaju opasan presedan za sajberprostor”, navodi se u saopštenju Savjeta za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće.

Iransko ministarstvo inostranih poslova snažno je osudilo odluku Albanije o prekidu diplomatskih odnosa sa Teheranom, odbacujući “neosnovane tvrdnje” o razlozima za taj potez.

Albanija i Iran imaju napete odnose od 2014. godine, kada je Albanija prihvatila oko 3000 članova opozicione grupe Narodne mudžahedinske organizacije Irana, koji su smješteni u kampu blizu Drača.

”Ovo je vjerovatno najsnažnija državna reakcija na sajbernapad ikada zabilježena”, naveo je za Rojters Džon Hultkvist potpredsjednik u američkoj firmi za sajberbezbjednost Mandiant. “Mada smo bili svjedoci niza diplomatskih posljedica u prošlosti, one nikada nijesu bile ovako ozbiljne i opsežne kao ovaj postupak”.

Potez Tirane je uslijedio nekoliko dana nakon što je Crna Gora okrivila kriminalnu grupu “Kuba Ransomware” za digitalni napad na vladinu infrastrukturu..

”Mada ovi incidenti vjerovatno nijesu povezani, redovni napadi na vladinu infrastrukturu su alarmantan trend”, kazao je Hultkvist.

Bonus video: