Iz Rusije u Saudijsku Arabiju prebačeno 10 ratnih zarobljenika

Na spisku su američki, britanski, švedski, hrvatski i marokanski državljani

8193 pregleda 2 komentar(a)
Oslobođeni zarobljenici izlaze iz aviona, Foto: Reuters
Oslobođeni zarobljenici izlaze iz aviona, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.09.2022. 20:38h

Deset ratnih zarobljenika iz nekoliko zemalja među kojima su Sjedinjene Američke Države (SAD), Velika Britanija i Hrvatska prebačeno je iz Rusije u Saudijsku Arabiju u okviru razmjene zarobljenika Rusije i Ukrajine, objavilo je danas saudijsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Saudijske vlasti rade na olakšanju procedure za bezbjedni povratak u njihove zemlje bivših zarobljenika, među kojima su i osobe iz Švedske i Maroka, navodi se u saopštenju.

Razmjena je rezultat napora prestolonasljednika Mohameda bin Salmana koji je de fakto vođa Saudijske Arabije, koji "nastavlja da preduzima humanitarne inicijative u okviru rusko-ukrajinske krize", piše u saopštenju.

U saopštenju se ne navodi identitet zatvorenika ni datum dolaska ni odlaska u svoje zemlje, međutim britanska premijerka Liz Tras je rekla da je oslobođeno pet Britanaca što je ona i pozdravila.

"Vrlo dobrodošla vijest: pet britanskih državljanja koje su držale proruske snage na istoku Ukrajine, vraćeno je živo i zdravo" - napisala je Tras na Tviteru.

Ona je zahvalila ukrajinskom predsjedniku i Saudijskoj Arabiji što su olakšali oslobađanje u okviru razmjene Rusije i Ukrajine.

Hrvatska je takođe potvrdila da je oslobođen jedan njen državljanin.

Povezani članci

21. Septembar 2022.

Oslobođen hrvatski državljanin zarobljen u Ukrajini

Agencija Rojters je ranije danas javila pozivajući se na saudijskog zvaničnika da je Rusija oslobodila deset ratnih zarobljenika zarobljenih u Ukrajini uz posredovanje saudijskog prestolonasljednika Mohameda bin Salmana.

Ta agencija je navela da je zvaničnik kazao da su na spisku američki, britanski, švedski, hrvatski i marokanski državljani, i dodao je da je u kraljevinu sletio avion sa zarobljenicima.

Bonus video: