Zelenski zatražio "pravednu kaznu" Rusiji: "Možemo da vratimo ukrajinsku zastavu na cijelu našu teritoriju..."

"Mi nismo htjeli ovaj rat, imali smo 88 rundi razgovora od početka mog predsjedništva do 24. februara ove godine", rekao je Zelenski i dodao da Ukrajina nije imala drugog izbora nego da se brani

17598 pregleda 4 komentar(a)
Zelenski, Foto: Reuters
Zelenski, Foto: Reuters

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je u noćašnjem govoru Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN) tražio "pravednu kaznu" Rusiji zbog zločina koji je počinila protiv njegove zemlje.

Zelenski je jedini državnik kome je Generalna skupština dozvolila da se obrati video-vezom.

Rat u Ukrajini dominira u govorima u UN, na zasijedanju koje se održava gotovo sedam mjeseci od početka ruske ofanzive u Ukrajini što je najveći vojni sukob u Evropi od Drugog svjetskog rata.

"Zločin je načinjen protiv Ukrajine, i tražimo pravednu kaznu", rekao je Zelenski na početku govora.

"Mi nismo htjeli ovaj rat, imali smo 88 rundi razgovora od početka mog predsjedništva do 24. februara ove godine", rekao je Zelenski i dodao da Ukrajina nije imala drugog izbora nego da se brani.

Zelenski je rekao da odluka predsjednika Rusije Vladimira Putina u srijedu da mobiliše rezerviste, pokazuje da Moskva nije ozbiljna u pregovorima o okončanju svog skoro sedmomjesečnog rata i insistirao na tome da će njegova zemlja pobijediti u odbijanju napada Rusije i protjerivanju njenih trupa.

"Možemo da vratimo ukrajinsku zastavu na cijelu našu teritoriju. Možemo to da uradimo silom oružja", rekao je predsjednik, "ali treba nam vremena" dok je u toku ukrajinska kontra-ofanziva kojom su ovog mjeseca oslobođeni djelovi teritorije koju su držali Rusi.

Zelenski nije detaljno govorio o razvoju događaja, a ocijenio je da je svaki govor Rusa o pregovorima samo taktika odlaganja i da akcije Moskve govore više od njenih riječi.

"Govore o razgovorima, ali najavljuju vojnu mobilizaciju. Oni govore o razgovorima, ali najavljuju lažne referendume na okupiranim teritorijama Ukrajine", rekao je on.

Ocijenio je da Moskva želi da provede zimu pripremajući svoje snage u Ukrajini za novu ofanzivu, ili barem se utvrđujuči uz mobilizaciju više trupa.

"Rusija želi rat - to je istina. Ali Rusija neće moći da zaustavi tok istorije", rekao je on, izjavljujući da su "čovječanstvo i međunarodno pravo jači" od "terorističke države".

Izlažući različite "preduslove za mir" u Ukrajini, on je pozvao svjetske lidere da oduzmu Rusiji pravo glasa u međunarodnim institucijama i pravo veta Savjeta bezbjednosti UN, rekavši da agresori moraju biti kažnjeni i izolovani.

Govor Zelenskog bio je jedan od najviiše očekivanih na skupu u Njujorku čija glavna tema je ove godine rat u njegovoj zemlji.

Na prošlogodišnjem zasijedanju Generalne skupštine, Zelenski je nezaboravno uporedio UN s "penzionisanim super-herojem koji je davno zaboravio koliko je nekada bio veliki", dok je pozivao na akciju suprotstavljanja Rusiji zbog njene aneksije ukrajinskog poluostrva Krima 2014. i njene podrške separatistima na istoku Ukrajine.

Bonus video: