"Nastavićemo da povećavamo našu vojnu pomoć"

Borelj: EU razmatra nove sankcije Rusiji

Borelj je izjavu dao poslije neformalnog vanrednog sastanka ministara spoljnih poslova EU u Njujorku, održanog na marginama generalne debate zasijedanja Generalne skupštine UN

7134 pregleda 1 komentar(a)
Borelj, Foto: Screenshot/Youtube
Borelj, Foto: Screenshot/Youtube

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj izjavio je kasno sinoć u Njujorku da EU razmatra nove sankcije Rusiji poslije "eskalacije" koju je najavila Moskva.

Borel je to rekao poslije neformalnog vanrednog sastanka ministara spoljnih poslova EU u Njujorku, održanog na marginama generalne debate zasijedanja Generalne skupštine UN.

Ministri su na sastanku naveli da oštro osuđuju "najnoviju eskalaciju Rusije".

"Nastavićemo da povećavamo našu vojnu pomoć i proučavamo nove restriktivne mjere protiv Rusije", rekao je Borelj.

U Rusiji je u srijedu stupilo na snagu naređenje predsjednika Vladimira Putina o dejlimičnoj mobilizaciji rezervista za popunu snaga u ratu u Ukrajini.

Putin je obećao podršku u održavanju referenduma u ​seperatističkim republikama Lugansk i Donjeck, kao i u Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti u Ukrajini za pripajanje Rusiji.

Dodao je da je rusko oružje modernije od onog koje ima NATO i da će ako bude postojala prijetnja teritorijalnoj cjelovitosti Rusije, biti upotrebljena sva sredstva.