Rusija objavila ko je sve izuzet od mobilizacije

Prema pisanju medija, za sada je oko 300.000 građana suočeno sa pozivom za mobilizaciju, što je dovelo do situacije da mladi muškarci pokušavaju da napuste zemlju kako bi izbjegli odlazak na ratište u Ukrajinu

5261 pregleda 5 komentar(a)
Sa jednog od protesta protiv mobilizacije rezervista, Foto: Reuters
Sa jednog od protesta protiv mobilizacije rezervista, Foto: Reuters

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je da su radnici u IT sektoru, bankari i novinari državnih medija oslobođeni mobilizacije, koju je naložio predsjednik Rusije Vladimir Putin zbog rata u Ukrajini, prenosi BBC.

Prema pisanju medija, za sada je oko 300.000 građana suočeno sa pozivom za mobilizaciju, što je dovelo do situacije da mladi muškarci pokušavaju da napuste zemlju kako bi izbjegli odlazak na ratište u Ukrajinu.

Objavljujući izuzetke, Ministarstvo odbrane je navelo da poslodavci moraju predati liste zaposlenih radnika koji ispunjavanju kriterijume za mobilisanje i predati ih nadležnim kancelarijama, prenosi N1.

Pojedini sektori su izuzeti od te obaveze, kako bi se „obezbijedilo funkcionisanje specifičnih haj-tek industrija i funkcionisanje ruskog finansijskog sistema“, prenosi BBC i navodi da je jedan paragraf označen kao tajna.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov objasnio je da se taj paragraf odnosi na ukupan broj Rusa koji bi mogli biti regrutovani i da zato ne može biti dostupan javnosti.

Mediji prenose da mladi Rusi pokušavaju da napuste zemlju da bi izbjegli regrutaciju za prvu vojnu mobilizaciju od Drugog svjetskog rata.

Bonus video: