Ministarstvo odbrane Ukrajine ismijava djelimičnu mobilizaciju Rusije

Invazija Rusije na Ukrajinu - 214. dan

46405 pregleda 69 komentar(a)
Ukrajinski vojnici, Foto: REUTERS
Ukrajinski vojnici, Foto: REUTERS
Ažurirano: 25.09.2022. 22:47h
Završeno
20:29h

Predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u intervjuu emitovanom u nedjelju da je Ukrajina dobila sofisticirane sisteme protivvazdušne odbrane od Sjedinjenih Država.

To je bilo prvo priznanje da je Ukrajina dobila Nacionalni napredni raketni sistem (NASAMS), čiju je isporuku odobrio Vašington krajem prošlog mjeseca, prenosi Rojters.

"Apsolutno su nam potrebne Sjedinjene Države da pokažu liderstvo i daju Ukrajini sisteme protivvazdušne odbrane. Želim da se zahvalim predsjedniku Džou Bajdenu na pozitivnoj odluci koja je već donijeta“, rekao je Zelenski.

Zelenski je takođe zahvalio Sjedinjenim Državama i na drugim sistemima za višestruko lansiranje raketa koji omogućavaju Ukrajini da napreduje protiv ruskih okupacionih snaga.

Ukrajina je ovog mjeseca sprovela kontraofanzivu kako bi oslobodila od okupacije velike djelove teritorije u sjeveroistočnom regionu Harkova. Takođe je napredovala na jugu.

Rusija svoj sedmomjesečni upad u Ukrajinu opisuje kao "specijalnu vojnu operaciju“ i negira da cilja na civilne lokacije.

18:28h

Ministarstvo odbrane Ukrajine ismijalo je djelimičnu mobilizaciju Moskve da ojača svoje snage u Ukrajini, objavivši na Tviteru skup video snimaka na društvenim mrežama na kojima ruska policija tuče i hapsi muškarce koji protestuju zbog poziva.

Ismijavanje je uslijedila nakon što su dva najviša ruska poslanika izrazila zabrinutost zbog ove akcije, naređujući regionalnim zvaničnicima da riješe "ekscese" koji su izazvali gnijev javnosti, pokrenuli demonstracije i podstakli vojno sposobne muškarce da krenu ka graničnim prelazima, prenosi agencija Rojters.

"Rusija još uvijek ima ostatke profesionalne vojske“ koju ukrajinska vojska "još nije uništila", navelo je Ministarstvo odbrane Ukrajine na Tviteru, misleći na ovomjesečni poraz ruskih snaga iz većeg dijela sjeveroistočne oblasti Harkova.

Primjećujući video snimke na društvenim mrežama na kojima se navodno vidi kako su ruski regruti onesvijestili od prevelike količine votke, tvit je nastavio: "Takođe znamo da će ovi "vojnici" uskoro biti na frontu, a sa takvom ljubavlju prema alkoholu, biće im lakše da umru na našoj zemlji“.

Video koji je dio tvita prikazuje grobove ruskih vojnika, mapu površine više od 8.500 kvadratnih kilometara.

 
Izmjena: 18:38h
15:24h

Predsjednik Češke, Miloš Zeman, suprotstavio se odluci vlade da ne prima u Češku Ruse koji bježe od mobilizacije i upozorio je danas u intervjuu televiziji Prima da ljudi koji bježe iz Rusije nijesu bezbjednosni rizik i da im treba dati humanitarne vize.

"Mislim da tim ljudima, kao i ukrajinskim izbjeglicama, treba da dajemo humanitarne vize. Čovjek koji bježi iz Rusije nije bezbjednosni rizik. Ova mobilizacija obuhvata milion ljudi, znači sasvim je jasno da je to meso za topove sa svim što uz to ide", izjavio je češki predsjednik.

Šef diplomatije, Jan Lipavski, kazao je sredinom ove sedmice da Češka neće odobravati humanitarne vize Rusima koji bježe od mobilizacije jer ne ispunjavaju uslove, međutim, premijer Petr Fijala ispravio je svog ministra i rekao da će Prag eventualnim ruskim dezerterima pristupati kao prema svim ostalim osobama koje u Češkoj traže azil.

"Ako neko dođe njegov zahtjev biće procijenjen u okviru standardnog postupka za dobijanje azila. Nikakvih signala o prilivu Rusa koji bi željeli da izbjegnu mobilizaciju vlada nema", kazao je češki premijer.

Češka je kao prva članica Evropske unije, dan nakon napada Rusije na Ukrajinu, 25. februara, samoinicijativno obustavila izdavanje viza za državljane Rusije. Kasnije je to proširila i na Bjelorusiju a izuzetak su samo humanitarne vize, među njima i one progonjenim protivnicima režima u te dvije zemlje.

Predsjednik Miloš Zeman u današnjem intervjuu za tv Prima još je ocijenio da je moguća promjena režima u Rusiji, bilo da je iniciraju biznismeni ili armija a da su poređenja ruskog predsjednika Vladimira Putina sa Adolfom Hitlerom nepravedna.

"Armija je pokazala tako veliku nesposobnost da neće biti inicijator nikakve promjene, mogućnosti biznisa su ograničene sankcijama, a time ne govorim o zaplijenama jahti. Ukoliko bi došlo do političkih promjena vidio bih to kao pritisak privrednih krugova", kazao je Zeman.

12:53h

Ukrajinsko Ministarstvo odbrane objavilo je fotografiju vojnika koji je, kako navode, bio u ruskom zatočeništvu.

"Ovako se Rusija „pridržava“ Ženevske konvencije. Ovako Rusija nastavlja sramno nasljeđe nacizma", naveli su na Tviteru.

11:14h

Predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao je ukaz o odlaganju djelimične mobilizacije za redovne i vanredne studente.

U dokumentu se navodi da se odlaganje mobilizacije odobrava redovnim i vanrednim studentima koji pohađaju nastavu po državnim programima srednjeg stručnog i visokog obrazovanja u državnim obrazovnim i naučnim organizacijama i oni koji prvi put stiču obrazovanje odgovarajućeg nivoa, prenosi Tanjug.

Putin je 21. septembra objavio djelimičnu mobilizaciju, a biće mobilisani građani sa vojnim činovima redova i narednika mlađi od 35 godina, mlađi oficiri do 50 godina i viši oficiri do 55 godina.

U rusku vojsku biće mobilisano ukupno 300 hiljada rezervista.

(MINA)

10:49h

Mnogi muškarci pokušavaju da napuste Rusiju u strahu od mobilizacije. Dojče vele je pričao sa nekima koji su otišli posljednjih dana, i onima koji ostaju.

Povezani članci

25. Septembar 2022.

„Ne želim da biram između zatvora i ubijanja“

09:50h

Jug Ukrajine granatiran je u subotu uveče, dok Rusija istovremeno ide prema eskalaciji sukoba namjeravajući anektiranje istočne i južne ukrajinske oblasti koje su pod okupacijom njenih snaga.

Ukrajinska vojska saopštila je danas da su ruske snage u posljednja 24 sata izvele desetine raketnih i vazdušnih napada na vojne i civilne ciljeve, uključujući 35 naselja.

Rusija negira da je gađala civile. Njena državna novinska agencija RIA, pozivajući se na neidentifikovane izvore, objavila je ranije da su ukrajinske snage granatirale žitnicu i skladišta đubriva, prenosi Rojters.

Ukrajina i Rusija razmjenjuju optužbe za raketne napade i granatiranja u istočnim i južnim djelovima Ukrajine. Nezavisne potvrde ukrajinskih i ruskih tih tvrdnji do sada nije bilo.

(MINA)

08:25h

Priliv uglavnom mlađih Rusa koji ne žele da idu u rat je pitanje koje možda više dijeli Evropu od svih ostalih koja je nametnuo rat u Ukrajini.

Predsjednik Savjeta EU smatra da bi trebalo primiti one koji su u opasnosti zbog svog političkog mišljenja. Neke baltičke države su zabrinute da bi otvaranje vrata Rusima moglo omogućiti operativcima naklonjenim Putinu da uđu u EU.

Povezani članci

25. Septembar 2022.

Da li otvoriti vrata Rusima koji bježe?

08:23h

Na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, u govoru za govorom, svjetski lideri su se najviše zadržavali na temi ovogodišnjeg sastanka - ratu Rusije u Ukrajini.

Moglo se čuti negodovanje povodom zaokupljenosti svijeta ruskom invazijom.

Povezani članci

25. Septembar 2022.

Zbog Ukrajine zanemarene druge tragedije u svijetu

Izmjena: 08:25h
08:15h

Šef ukrajinske diplomatije Dmitro Kuleba rekao je da su "potpuno neprihvatljive" izjave iz Kremlja o korišćenju nuklearnog naoružanja.

"Neodgovorne izjave Putina i Lavrova o mogućoj upotrebi nuklearnog oružja su potpuno neprihvatljive. Ukrajina neće popustiti. Pozivamo sve nuklearne sile da sada razgovaraju i objasne Rusiji da takva retorika stavlja svijet u rizik i da to ne smije biti tolerisano", naveo je Kuleba na Tviteru.

08:12h

Dvjesta četrnaesti je dan ruske invazije na Ukrajinu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, koji se obratio direktno ruskim građanima, izjavio je da njihov predsjednik Vladimir Putin svjesno šalje "građane u smrt".

Volodimir Zelenski
foto: Reuters

„Ruske vlasti savršeno dobro znaju da svoje građane šalju u smrt“, rekao je Zelenski na ruskom jeziku i pozvao ruske snage u Ukrajini da se predaju.

„S vama će se postupati na civilizovan način…Niko neće znati okolnosti vaše predaje“, rekao je Zelenski nekoliko sati pošto je Rusija usvojila zakon kojim se pooštravaju kazne za dezerterstvo i odbijanje odlaska u borbu.

Kako je ranije juče saopštio Kremlj, Putin je takođe potpisao zakon koji olakšava pristup ruskom državljanstvu strancima koji se prijave na period od najmanje godinu dana u vojsci.

(BETA)

Izmjena: 18:35h

Bonus video: