Rusija: Napadač u školi ubio 15 osoba, pa počinio samoubistvo

Zasad neidentifikovani napadač je bio obučen u crno, a na majici je imao nacrtan kukasti krst

42339 pregleda 17 komentar(a)
Sa lica mjesta, Foto: Reuters
Sa lica mjesta, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.09.2022. 17:21h

Broj poginulih u pucnjavi u školi broj 88 u Iževsku, u ruskoj republici Udmurtiji, porastao je na 15, a među žrtvama napada je i 11 djece, saopštile su tamošnje vlasti.

Napadač je, prije nego što je izvršio samoubistvo, ranio 24 osobe od čega je 22 djece.

Nakon napada počinio je samoubistvo.

Zasad je nejasan motiv napada u Iževsku, glavnom gradu oblasti Udmurtija, oko 970 kilometara istočno od Moskve. Nepoznat je za sada i identitet napadača, koji je bio obučen u crno, sa majicom na kojoj je nacrtan crveni kukasti krst.

"Nosio je crnu majicu sa nacističkim simbolima i 'balaklavu' (fantomka). Nije imao nikakva dokumenta, njegov identitet se trenutno utvrđuje", naveli su iz ruskog Istražnog komiteta.

Iževsk pucnjava
foto: Reuters

Objavili su i kratak video-snimak, na kojem se vidi tijelo napadača na podu učionice, sa prevrnutim stolovima i papirima razbacanim po podu, navodi Rojters.

Iževsk pucnjava
foto: Reuters

Šef Komiteta Državne dume za informativnu politiku Aleksandar Hištajn napisao je ranije na svom Telegram nalogu da je, "prema preliminarnim podacima, počinilac bio naoružan sa dva pištolja sa bojevom municijom".

Pucnjava se dogodila u školi broj 88, sa skoro hiljadu učenika i 80 nastavnika. Škola se nalazi u centru Iževska, grada sa oko 650.000 stanovnika, u blizini zgrada centralne vlade.

Bonus video: