SAD upozoravaju Putina na "katastrofalne posljedice" ako upotrijebi nuklearno oružje

Moskva takođe potpomaže organizovanje referenduma u četiri separatističke oblasti u Ukrajini o pripajanju Rusiji. Smatra se da će stanovnici Hersonske, Zaporoške oblasti, kao i Donjecka i Luganska, izglasati pripajanje Rusiji – što će onda Moskvi dati opravdanje da brani svoje nove teritorije

7833 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

SAD su upozorile Rusiju na "katastrofalne posljedice" ukoliko upotrijebi nuklearno oružje u napadu na Ukrajinu.

Savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu bezbjednost Džejk Saliven rekao je da su američki zvaničnici u privatnim razgovorima prenijeli ruskim kolegama da će predsjednik Džozef Bajden „odlučno reagovati“ ako ruski predsjednik Vladimir Putin naredi nuklearni napad.

Saliven je u intervjuu za NBC rekao da Rusija „dobro zna šta će SAD uraditi ako upotrijebi nuklearno oružje, jer su im to bukvalno i rekli“, prenosi Glas Amerike.

Američki zvaničnici reagovali su pošto je Putin nagovijestio mogućnost nuklearnog napada, kada je istovremeno najavio i mobilizaciju 300.000 ljudi za rat u Ukrajini. Ruska vojska se povukla iz određenih oblasti u Ukrajini, i smatra se da je zbog gubitaka na frontu najavljena dodatna mobilizacija.

Zbog najavljene mobilizacije izbili su i protesti širom Rusije na kojima su uhapšene stotine ljudi.

"Putin zna da gubi"

Moskva takođe potpomaže organizovanje referenduma u četiri separatističke oblasti u Ukrajini o pripajanju Rusiji. Smatra se da će stanovnici Hersonske, Zaporoške oblasti, kao i Donjecka i Luganska, izglasati pripajanje Rusiji – što će onda Moskvi dati opravdanje da brani svoje nove teritorije.

Neke informacije sa terena ukazuju na to da ruski vojnici idu od vrata do vrata i da vode ljude na glasanje.

Ukrajina, zajedno sa zapadnim zemljama, ne priznaje referendum i najavljuje da rusko anektiranje njene teritorije neće biti međunarodno priznato.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je rekao za američki CBS da Ukrajinci koji odbiju da glasaju na referendumu mogu da trpe posljedice ruskih snaga.

„Rusi mogu da im isključe struju ili na drugi način onemoguće normalan život. Prisiljavaju ih na glasanje, ili ih vode u zatvor“, kaže Zelenski i dodaje da su referendumi „opasan znak da Putin ne planira da prekine rat“.

„Zna da gubi. Na terenu je Ukrajina preuzela inicijativu. On ne može da objasni svom narodu kako se to desilo i sad pokušava na drugi način da riješi to pitanje“

Zelenski takođe smatra da je moguće da se ostvari Putinova prijetnja nuklearnog napada na Ukrajinu.

„On želi da uplaši cio svijet, i ovo su prvi koraci u toj nuklearnoj ucjeni. Mislim da ne blefira“.

Ukrajinski predsjednik ipak smatra da svijet treba da nastavi da pritiska Putina da odustane od nuklearnog oružja.

„Mislim da se vojna strategija Rusije nije promijenila i da je cilj i dalje okupacija naše zemlje. I, naravno, žele da je destabilizuju iznutra“.

Zelenski tvrdi da su Ukrajinci ujedinjeni protiv Putina, više nego ikada u istoriji.