Danska prijavila podvodno curenje gasa iz gasovoda Sjeverni tok 2

Njemačko ministarstvo privrede saopštilo je danas u Berlinu da mu "nijesu jasni uzroci i činjenice u vezi sa ovom stvari"

5113 pregleda 2 komentar(a)
Sjeverni tok 2, Foto: Shutterstock
Sjeverni tok 2, Foto: Shutterstock

Danska je danas prijavila curenje gasa iz gasovoda Sjeverni tok 2 koji iz Rusije ide za Evropu ispod Baltičkog mora, i ocijenila da postoji opasnost za pomorski saobraćaj.

Danski operator gasovoda Sjeverni tok 2 potvrdio je da je curenje otkriveno jugoistočno od danskog ostrva Bornholm u Baltičkom moru.

Premda se ovaj gasovod ne koristi za uvoz gasa, on je svejedno napunjen, javila je novinska agencija DPA.

Portparol Sjevernog toka 2 izjavio je da je gubitak pritiska u cijevima detektovan rano jutros, i da su nadležna tijela u Njemačkoj, Danskoj, Švedskoj, Finskoj i Rusiji smjesta o tome obaviještena, dodaje se u izvještaju DPA.

Njemačko ministarstvo privrede saopštilo je danas u Berlinu da mu "nijesu jasni uzroci i činjenice u vezi sa ovom stvari".

"Trenutno razmjenjujemo informacije sa nadležnim tijelima kako bismo razjasnili činjenice", navodi se u saopštenju.

Izgradnja Sjevernog toka 2 bila je završena kada je kancelar Njemačke Olaf Šolc suspendovao puštanje u rad ovog gasovoda pred sam početak ruske invazije na Ukrajinu i nakon što je Moskva jednostrano priznala nezavisnost Luganska i Donjecka, dve odmetnute regije na istoku Ukrajine.

Njemačka je veoma zavisna od isporuka ruskog gasa, ali otkako je Moskva 24. februara ove godine vojno napala Ukrajinu, Berlin nastoji da nađe alternativne izvore snabdijevanja.

Curenje iz gasovoda desilo se dan pred puštanje u rad novog Baltičkog gasovoda koji će transportovati gas iz Norveške do Poljske preko Danske.

Norveški gas ima važnu ulogu kao zamjena za ruski gas.

Bonus video: