Putin: Sukob u Ukrajini jedan je od rezultata raspada SSSR-a

"Zapad razrađuje scenarije za podsticanje novih sukoba u prostoru Zajednice nezavisnih država", tvrdi predsjednik Rusije. Nije iznio dokaze za te tvrdnje

7153 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ruski predsjednik Vladimir Putin ocijenio je danas da su sukobi na teritoriji bivšeg Sovjetskog Saveza, konkretno aktuelni sukob između Rusije i Ukrajine, "svakako" "rezultat raspada Sovjetskog Saveza" i optužio Zapad da sije razdor.

"Znamo da Zapad razrađuje scenarije za podsticanje novih sukoba u prostoru Zajednice nezavisnih država (ZND). Ali mi već imamo dovoljno (sukoba)", rekao je Putin na sastanku sa zvaničnicima bezbjednosnih službi zemalja članica ZND, koja okuplja bivše sovjestske republike.

Nije iznio dokaze za te tvrdnje.

"Dovoljno je pogledati šta se trenutno događa između Rusije i Ukrajine, šta se događa na granicama nekih zemalja ZND. Sve to su naravno rezultati raspada Sovjetskog Saveza", rekao je on.

On je rekao da se sada formira "pravedniji svjetski poredak" kroz jedan "težak proces".

"Jednopolarna hegemonija neumoljivo se ruši, to je objektivna realnost koju Zapad kategorički odbija da prihvati. I mi vidimo sve šta iz toga proizilazi", rekao je on.

"Držeći se prošlosti i nastojeći da vode politiku diktata u svim sferama od međunarodnih odnosa do ekonomije preko kulture i sporta, taj čuveni kolektivni Zapad stvara nove probleme i nove krize", rekao je ruski predsjednik.

Putin se 16. septembra na regionalnom azijskom samitu već postavio kao kontrateža zapadnom poretku, i pozdravio "rastuću ulogu novih centara moći", ukazuje Frans pres.

Ranije je Putin opisao raspad Sovjetskog Saveza kao "najveću geopolitičku katastrofu" dvadesetog vijeka.

Bonus video: