U Ukrajini 24 ubijena civila pronađena u koloni automobila

Invazija Rusije na Ukrajinu - 220. dan

45049 pregleda 45 komentar(a)
Posljedice vojnog udara na konvoj civila u oblasti Harkova, Foto: Reuters
Posljedice vojnog udara na konvoj civila u oblasti Harkova, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.10.2022. 22:47h
Završeno
21:43h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da se nastavljaju borbe u ključnom gradu Limanu, za šta je Rusija saopštila ranije tog dana da su njene trupe napustile kako bi izbjegle da budu opkoljene, prenosi Rojters.

"Ukrajinska zastava se već nalazi u Limanu u Donjeckoj oblasti. Borbe se tamo i dalje vode“, rekao je Zelenski u video obraćanju.

20:13h

Tijela 24 civila, od kojih 13 djece, pronađena su u koloni automobilima na sjeveroistoku Ukrajine, u blizini Kupjanska, izjavio je večeras regionalni guverner Oleg Sinegubov.

"Otkrivena je kolona automobila sa ubijenim civilima", rekao je on u poruci objavljenoj na Telegramu i dodao da su prema preliminarnim podacima ubijena 24 civila, među kojima jedna trudnica i 13 djece.

Guverner je dodao da su "okupatori (Rusi) napali civile koji su pokušavali da pobjegnu od vazdušnih napada".

Sinegubov, guverner Harkova, gdje su tijela pronađena, rekao je da su policija i stručnjaci na licu mjesta i da je otvorena istraga.

Lokalno tužilaštvo saopštilo je da je u koloni bilo sedam automobila sa civilima.

"Dva automobila su potpuno izgorela, bilo je djece sa roditeljima, koji su živi izgorjeli", dodalo je tužilaštvo navodeći da kontrola ukrajinske vojske nad tim područjem nije stalna jer je na prvoj liniji fronta u takozvanoj "sivoj zoni".

Ukrajina je od početka ruske invazije krajem februara osudila zloupotrebe ruskih snaga. Ruske vlasti te optužbe sistematski odbacuju.

16:28h

Autoritarni lider ruske regije Čečenije Ramzan Kadirov rekao je da bi Moskva trebalo da razmotri upotrebu nuklearnog oružja niskog učinka u Ukrajini uslijed novih preokreta na bojnom polju, piše agencija Rojters.

U poruci na Telegramu u kojoj se kritikuju ruski komandanti zbog napuštanja istočnoukrajinskog grada Liman, Kadirov je napisao:

"Po mom mišljenju, trebalo bi preduzeti drastičnije mjere, sve do proglašenja vanrednog stanja u pograničnim oblastima i upotrebe nuklearnog oružja niskog prinosa“.

Izmjena: 16:37h
16:24h

Rusko pripajanje četiri oblasti u Ukrajini čini "gotovo" nemogućim okončanje rata u Ukrajini, ocijenio je danas visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj.

Pripajanja ukrajinskih oblasti Donjecka, Luganska, Zaporožja i Hersona čini "mnogo težim, gotovo nemogućim okončanje rata", rekao je Borelj za špansku televiziju RTVE.

"Rusija gubi rat. Izgubila ga je u moralnom i političkom smislu", ali "Ukrajina još nije pobijedila", rekao je Borelj na jednom forumu na sjeveroistoku Španije, gdje je branio evropske sankcije uvedene Rusiji i vojnu pomoć Ukrajini.

16:19h

Rusija je saopštila da su se njene trupe povukle iz grada Liman na istoku Ukrajine kako bi izbjegle da ih opkoli ukrajinska vojska, prenosi Rojters. 

Ukrajinsko zauzimanje Limana označilo je veliki poraz Moskve, dan nakon što je predsjednik Vladimir Putin proglasio aneksiju četiri ukrajinska regiona.

To uključuje Donjeck, gdje se nalazi Liman.

16:13h

Guverner regiona Harkova Oleh Sinjehubov izjavio je da su ruske snage danas granatirale konvoj za evakuaciju civila na sjeveroistoku zemlje u kome je poginulo 20 osoba.

Bombardovanja su se pojačala pošto je Moskva ilegalno anektirala dio ukrajinske teritorije u eskalaciji rata.

Sinjehubov je rekao da je konvoj granatiran u okrugu Kupiansi, nazivajući napad na ljude koji su pokušavali da pobjegnu iz tog područja "okrutnošću koja se ne može opravdati".

Ruske snage nijesu priznale niti komentarisale napad, drugi u dva dana koji je pogodio humanitarni konvoj.

Ruske trupe su se povukle iz većeg dijela regiona Harkova nakon ukrajinske kontraofanzive prošlog mjeseca, ali su nastavile da granatiraju to područje.

13:43h

Britanska premijerka Liz Tras i njena danska koleginica Mete Frederiksen saglasile su se danas da su incidenti na gasovodu Sjeverni tok "predstavljali čin sabotaže".

"Frederiksen je obavijestila britansku premijerku o šteti koja je nanijeta gasovodima Sjeverni tok prošle nedjelje. Složile su se da su incidenti očigledno predstavljali čin sabotaže", saopštila je kancelarija britanske premijerke, prenosi Rojters.

Liderke su saglasne da je opšta bezbjednost i bezbjednost Baltičkog mora u interesu svih.

13:43h

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je da traži informacije o generalnom direktoru nuklearne elektrane Zaporožje, za kojeg je ukrajinska agencija Energoatom navela da ga je uhapsila ruska patrola, prenio je Rojters.

"Kontaktirali smo ruske organe i zahtijevamo objašnjenja", naveo je portparol IAEA.

13:39h

Ukrajina drži opkoljene ruske snage u Limanu, u Donjeckoj oblasti, a operacija za oslobađanje tog grada je još u toku, saopštio je portparol ukrajinske vojske, prenio je Rojters.

Ruska vojska u Limanu ima oko 5.000 do 5.500 vojnika, ali je broj opkoljenih pripadnika ruskih snaga možda sada manji zbog žrtava i nekih vojnika koji pokušavaju da se probiju iz okruženja, saopštio je portparol ukrajinske vojske.

Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov u petak je izjavio da su ukrajinske trupe zauzele selo u blizini Limana, koje je pod ruskom kontrolom, na istoku oblasti Donjecka.

13:38h

Vjerovatno je ruski predsjednik Putin na početku invazije na Ukrajinu bio uvjeren u brzu pobjedu. Ali rat još uvijek traje, a sada je počela i mobilizacija. Koliko je stvarno jaka ruska vojska? O tome su za DW govorili stručnjaci.

Povezani članci

01. Oktobar 2022.

DW: Ruska vojska - precijenjena sila

11:51h

Turska ne priznaje novu rusku aneksiju ukrajinskih teritorija, kao što nije priznala ni aneksiju Krima, saopštilo je danas ministarstvo spoljnih poslova u Ankari.

"Turska nije priznala aneksiju Krima tokom nelegitimnog referenduma 2014. godine i uvijek je izražavala čvrstu podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine, njenoj nezavisnosti i suverenitetu", navelo je tursko ministarstvo.

"U skladu sa tim stavom usvojenim 2014. godine mi odbacujemo rusku odluku o pripajanju oblasti Donjeck, Lugansk, Herson i Zaporožje. Ta odluka koja predstavlja ozbiljno kršenje principa medjunarodnog prava ne treba biti prihvaćena", dodaje se u saopštenju turskog ministarstva.

Ruski predsednik Vladimir Putin u petak je potpisao sporazum sa proruskim liderima četiri ukrajinske okupirane teritorije o prisajedinjenju okupiranih delova Luganske, Donjecke, Hersonske i Zaporoške oblasti Rusiji.

Tursko ministarstvo je već prošle nedjelje osudilo, kako je nazvalo, "nelegitimne" referendume održane u te četiri oblasti koji su prethodili proglašenju o pripajanju rusiji.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan, koji se nije direktno izjašnjavao o ovom pitanju, od početka sukoba pokušava da održi odnose i sa Kijevom i sa Moskvom i ponudio je svoje posredovanje za pregovore između Rusije i Ukrajine.

(BETA)

10:48h

Svjetska banka je saopštila da će obezbijediti dodatnih 530 miliona dolara podrške Ukrajini, čime će ukupna pomoć toj zemlji od Svjetske banke dostići 13 milijardi dolara, prenio je Rojters.

Pomoć Ukrajini podržale su Velika Britanija sa 500 miliona i Danska sa 30 miliona dolara, navodi se u saopštenju Svjetske banke.

Dodaje se da je, od 13 milijardi dolara pomoći Ukrajini, u potpunosti isplaćeno 11 milijardi.

10:16h

Ukrajinska državna nuklearna kompanija Energoatom optužila je danas Moskvu da je kidnapovala šefa najveće nuklearne elektrane u zemlji, elektrane Zaporožje, koja je pod kontrolom ruskih snaga i nalazi se u ukrajinskoj oblasti čije pripajanje je Vladimir Putin zvanično proglasio.

Ruske snage otele su generalnog direktora nuklearne elektrane Zaporožje Ihora Murašova oko 16.00 juče, objavio je danas Energoatom.

To se dogodilo samo nekoliko sati pošto je ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao ugovore o pripajanju Rusiji četiri ukrajinske oblasti koje su bile pod ruskom kontrolom.

Energoatom je naveo da su ruski vojnici zaustvili automobil u kome je bio Murašov, da su mu vezali oči i zatim ga odveli na nepoznatom pravcu.

"Njegovo pritvaranje ugrožava bezbednost Ukrajine i najveće evropske nuklearne elektrane", rekao je predsjednik Energoatoma Petro Kotin i pozvao Rusiju da odmah oslobodi Murašova.

Rusija nije odmah priznala da je otela direktora elektrane. Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) koja ima svoje osoblje u elektrani Zaporožje nije odmah potvrdila tvrdnju Energoatoma da je Murašov otet.

Ukrajinski tehničari nastavili su da upravljaju elektranom i pošto su je ruske trupe zauzele. Posljednji reaktor u elektrani zatvoren je u septembru zbog stalnog granatiranja blizu tog pogona.

(BETA)

10:10h

Fasada ruskog konzulata u Njujorku išarana je crvenom bojom, objavila je juče policija, a po svoj prilici riječ je o protestu zbog pripajana Moskvi četiri ukrajinske oblasti.

Juče oko podneva, mogle su da se vide velike mrlje i trake crvene boje visoke više metara preko fasade konzulata, zgrade u renesansnom stilu koja se nalazi na Menhetnu, javio je fotograf Frans presa.

Ulazna vrata takođe su ofarbana crvenim.

Policijski zvaničnik rekao je da je policija upozorena oko 1.30 ujutro, da je istraga u toku i da za sada nije bilo hapšenja.

(BETA)

Izmjena: 11:53h
09:57h

Ukrajina je na istoku države ostvarila značajne rezultate protiv ruskih snaga, kazao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

On je to naveo u videoporuci koja je objavljena na društvenim mrežama, a u kojoj je komentarisao aktuelna dešavanja.

“Imamo značajne rezultate na istoku naše zemlje. O tome ionako ima dovoljno javnih informacija. Svi su čuli šta se desilo u Limanu, u regiji Donjeck. Ovo su za nas koraci koji mnogo govore”, kazao je Zelenski, prenosi Al Džazira Balkans.

Zelenski je zahvalio je ukrajinskim snagama.

“Trebamo osloboditi cijelu svoju teritoriju i to će biti najbolji dokaz da međunarodno pravo i ljudske vrijednosti ne može kršiti ni jedna drska država poput Rusije”, rekao je Zelenski.

(MINA)

08:33h

Portparol Gasproma Sergej Koprijanov rekao je, na hitnoj sjednici Savjeta bezbjednosti UN-a povodom oštećenja na gasovodu Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2 i izlivanju gasa u Baltičko more, da je iscurjelo 800 miliona kubnih metara gasa, javio je TASS.

To je, prema njegovim riječima, ekvivalentno tromjesečnom snabdijevanju Danske, prenio je Rojters.

08:27h

Predsjednik Vladimir Putin je juče proglasio pripajanje Rusiji djelova teritorije Ukrajine i obećao pobjedu Moskve u "specijalnoj vojnoj operaciji" protiv Kijeva, iako su neke njegove trupe suočene sa mogućim porazom.

Povezani članci

01. Oktobar 2022.

Putin obećao pobjedu, ni riječi o neuspjesima

08:22h

Rusija je vetom u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija (UN) spriječila usvajanje američke rezolucije kojom se osuđuje pripajanje Rusiji četiri ukrajinske oblasti i referendumi na osnovu kojih je aneksija sprovedena, javili su svjetski mediji.

Savjet bezbjednosti UN ima 15 članica od kojih pet stalnih, a one imaju pravo veta.

Kako javlja CNN, Kina, Brazil i Indija su se uzdržale od glasanja, a Rusija, stalna članica, uložila je veto.

Američka ambasadorka pri UN Linda Tomas Grinfild rekla je na početku sjednice da je američka rezolucija "tačno ono zbog čega je Savjet bezbednosti napravljen - da štiti suverenitet, brani teritorijalni integritet i promoviše mir i bezbednost", prenosi Radio Slobodna Evropa.

Rezolucija osuđuje Rusiju zbog organizacije ilegalnih takozvanih referenduma (na teritorijama) u okviru međunarodno priznatih granica Ukrajine, a referendume proglašava "nevažećim".

Rezolucijom bi Rusija takođe bila pozvana da smjesta, u potpunosti i bezuslovno povuče sve vojne snage sa teritorije Ukrajine u okvire svojih međunarodno priznatih granica.

Predsjednik Rusije, Vladimir Putin, potpisao je u petak ukaze na osnovu kojih su Zaporoška, Hersonska, Donjecka i Luganska oblast pripojene Ruskoj Federaciji.

Zapadne zemlje su oštro osudile taj postupak, kao i izrežirane referendume koji su tome prethodili.

(MINA)

08:19h

Dvjesta dvadeseti je dan ruske invazije na Ukrajinu.

Jučerašnje proglašenje o ulasku 15 odsto teritorije Ukrajine u sastav Rusije, što je najveća aneksija u Evropi od Drugog svjetskog rata, oštro su odbacile zapadne zemlje, a SAD i Britanija su objavile nove sankcije.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg upozorio da je riječ o najozbiljnijoj eskalaciji sukoba dosad. Ukrajina juče podnijela zahtjev za ubrzani prijem u Alijansu.

Izmjena: 08:28h

Bonus video: