Zelenski: Uspjeh ukrajinskih vojnika nije ograničen samo na Liman

Invazija Rusije na Ukrajinu - 221. dan

45485 pregleda 33 komentar(a)
Ukrajinski vojnik skida zastavu samoproglašene DNR u Limanu, Foto: Reuters
Ukrajinski vojnik skida zastavu samoproglašene DNR u Limanu, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.10.2022. 22:32h
Završeno
22:28h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da uspjeh vojnika te zemlje nije ograničen na ponovno zauzimanje Limana.

"Priča o oslobađanju Limana u Donjeckoj oblasti sada je postala najpopularnija u medijima", rekao je Zelenski u svom večerašnjem obraćanju.

"Ali uspjesi naših vojnika nisu ograničeni samo na Liman“, dodao je on ne iznoseći nikakve detalje, prenosi agencija Rojters.

21:27h

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski zahvalio je zemljama članicama NATO-a iz centralne i istočne Evrope koji su potpisali zajedničku izjavu u kojoj su istakli podršku teritorijalnom suverenitetu Ukrajine i pozvali saveznike da značajno povećaju vojnu pomoć Ukrajini.

Zelenski je zahvalio na takvom potezu liderima tih država, među kojima je i predsjednike Crne Gore Milo Đukanović.

"Zahvalan sam našim susjedima - zemljama centralne i istočne Evrope na podrški članstvu Ukrajine u NATO i osudi pokušaja Ruske Federacije da izvrši aneksiju ukrajinskih teritorija", napisao je Zelenski na Tviteru.

13:34h

Ruske snage uništile su sedam artiljerijskih skladišta i skladišta projektila u regionima Harkov, Zaporožje, Nikolajev i Donjeck, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Kako se navodi, uništen je i radar za navođene rakete protivvazdušne odbrane S-300 u blizini Nove Kaluhe u Hersonu, piše Rojters.

13:33h

Papa Franjo uputio je apel ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da zaustavi, kako je rekao, "spiralu nasilja i smrti" u Ukrajini i dodao da tamošnja kriza predstavlja rizik za nuklearnu eskalaciju koja može da ima nekontrolisane globalne posljedice.

U obraćanju posvećenom Ukrajini, papa Franjo je apelovao i na ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da bude otvoren za svaki "ozbiljan mirovni predlog", prenosi Rojters.

13:33h

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da je istočni grad Liman u potpunosti "očišćen" od pripadnika ruskih snaga.

"Od 12:30 Liman je potpuno očišćen", rekao je Zelenski u kratkom video klipu objavljenom na Telegram kanalu, prenosi Rojters.

12:22h

Rusija je dronovima napala ukrajinski grad Krivi Rog danas, dok je Ukrajina nastavila sa kontraofanzivom poslije preuzimanja kontrole nad strateškim istočnim gradom Limanom.

Gubitak Limana, koji je Rusija koristila kao transportni i logistički centar, novi je udarac Kremlju dok pokušava dalju eskalaciju rata ilegalnom aneksijom četiri ukrajinske oblasti, navodi AP.

"Ukrajinska zastava već je u Limanu", rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u noćašnjem obraćanju i dodao da je tokom protekle nedjelje bilo podignuto više ukrajinskih zastava u Donbasu, a da će ih naredne nedjelje biti još.

Ukrajinski vojnici u Limanu
Ukrajinski vojnici u Limanufoto: Reuters

Na jugu Ukrajine rodni grad Zelenskog Krivi Rog napadnut je rano jutros dronom koji je pogodio školu i uništio dva sprata zgrade, rekao je guverner ukrajnske oblasti Dnjepopetrovsk Valentin Rezničenko i dodao da je požar koji je dron izazvao ugašen.

Rusija posljednjih nedjelja koristi samoubilačke dronove iranske proizvodnje da napada mete u Ukrajini. U južnoj Ukrajini ukrajinske vazdušne snage javile su da su noćas oborile pet dronova iranske proizvodnje, dok su dva uspjela da se probiju kroz njihovu vazdušnu odbranu.

Rusija je takođe napala grad Zaporožje, rekle su danas vlasti.

Ukrajinska vojska saopštila je da je izvela napad na rusko skladište oružja na jugu zemlje u Černihovu, i pogodila druga komandna mjesta, skladišta municije i dva protivavionska sistema S-300.

Rusija je povukla svoje trupe juče iz Limana na istoku, pošto su ih opkolile ukrajnske snage. Britanska vojska opisala je to kao znatni politički udarac za Moskvu. Za ukrajinske trupe zauzimanje grada otvara put da mogu da krenu dublje u teritoriju koju je Rusija okupirala.

Liman je bio važna veza na ruskoj liniji fronta za kopnene komunikacije i logistiku. Liman je u Donjeckoj oblasti blizu granice sa Luganskom, dvije oblasti koje je Rusija pripojila u petak poslije referenduma.

(BETA)

12:13h

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i predsjednici još osam postkomunističkih zemalja Srednje i Istočne Evrope, članica NATO, osudili su danas zajedno rusku aneksiju ukrajinskih teritorija.

Poručili su Rusiji da aneksiju nikada neće priznati, a takođe su pozvali na još veću pomoć Ukrajini i ponovili podršku njenoj perspektivi u NATO.

11:08h

Rat u Ukrajini poremetio je transport žitarica i vještačkog đubriva, što je izazvalo najgoru krizu u vezi sa bezbjednošću hrane od globalne finansijske krize 2007. i 2008. godine, objavio je Međunarodni monetarni fond (MMF).

11:05h

Italijanska energetska kompanija Eni saopštila je da je dotok gasa iz ruske energetske kompanije Gasprom zaustavljen.

"Gasprom je naveo da ne može isporučiti traženu količinu gasa za danas. Naveo je da protok gasa kroz Austriju nije moguć. Stoga će rusko snabdijevanje Enija preko ulazne tačke u Tarvisiu danas biti nula", navodi se u saopštenju.

U razgovoru za italijansku agenciju ANSA na tu temu, neimenovani zvaničnik Enija je kazao da od danas Gasprom ne može da obezbijedi protok plina Eniju i naveo je da Austrija snabdijeva gas preko Slovačke, prenosi Klix.ba.

Dodao je da su u kontaktu sa Gaspromom kako bi obnovili protok gasa.

Italijanski mediji javljaju da je protok gasa iz Rusije u Italiju trenutno manji od deset odsto u odnosu na ukupno snabdijevanje gasom, te da prekid na prenosnoj tački u Tarvisu neće izazvati veću promjenu situacije.

(MINA)

08:40h

Guverner ukrajinske oblasti Luganjsk Serhij Gajdaj, izjavio je da je ponovno zauzimanje Limana u susjednoj Donjeckoj oblasti jedan od ključnih faktora za vraćanje izgubljene teritorije.

"Oslobađanje ovog grada u Donjeckoj oblasti je jedan od ključnih faktora za dalje oslobađanje Luganjske oblasti", napisao je Gajdaj na Telegram kanalu, prenosi Rojters.

08:17h

Gubitak bastiona ruske kampanje na sjeveru Donjecke oblasti je udarac za Putina, koji je u petak tu i još tri ukrajinske oblasti proglasio ruskom teritorijom. Njegov saveznik Ramzan Kadirov rekao da je vrijeme za nuklearni odgovor.

Povezani članci

02. Oktobar 2022.

"Korak ka oslobađanju Donbasa"

08:13h

Dvjesta dvadeset prvi je dan ruske invazije na Ukrajinu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je sinoć u poruci Rusima da će biti ubijeni jedan po jedan dok je na vlasti ruski predsjednik Vladimir Putin koji je naredio invaziju na Ukrajinu.

"Dok svi vi ne riješite problem ko je sve započeo, ko je započeo ovaj besmisleni rat protiv Ukrajine, bićete ubijeni jedan po jedan, postajući žrtveni jarci, jer ne priznajete da je ovaj rat istorijska greška za Rusiju", rekao je Zelenski u svom svakodnevnom obraćanju.

Ukrajinski predsjednik je dodao da će uskoro vojska, koja od juče kontroliše grad Liman u oblasti Donjecka pod ruskom kontrolom, zauzeti i druge gradove na tom području.

"Tokom nedjelje nove ukrajinske zastave vijorile su se nad Donbasom. Biće ih još više naredne nedjelje", dodao je Zelenski.

(BETA)

Bonus video: