Najveći proboj ukrajinskih snaga na jugu od početka rata: Brz napredak duž rijeke Dnjepar

Invazija Rusije na Ukrajinu - 222. dan

35062 pregleda 9 komentar(a)
Uništeni ruski oklopni transporter u selu u oblasti Harkov, Foto: Reuters
Uništeni ruski oklopni transporter u selu u oblasti Harkov, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.10.2022. 22:37h
Završeno
22:34h

Rusija je smijenila komandanta svog zapadnog vojnog disktrikta nakon niza poraza u regionu Harkov u Ukrajini, pokazuju novi podaci u ruskim državnim registrima a danas prenosi Si-En-En (CNN).

Združeni državni registar, u koji se slivaju podaci o svim registrovanim pravnim entitetima u Rusiji, pokazuje od danas da je novi komandant Zapadnog vojnog distrikta postao general-pukovnik Roman Berdnikov.

Dosadašnji komandant bio je general-pukovnik Aleksander Žuravljov, koji je takođe bio komandant ruskih trpa u ukrajinskom regionu u Harkov, gdje su te trupe posljednjih sedmica doživjele teške gubitke. On je prethodno komandovao operacijama ruske vojske u Siriji.

Zapadni vojni distrikt jedan je od pet u Oružanim snagama Rusije. Upravo je taj distrikt imao ključnu ulogu u ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Smjena na njegovom čelu, koja još nema potvrdu iz Ministarstva odbrane u Moskvi, uslijedila je poslije povlačenja ruskih snaga iz grada Limana na istoku Ukrajine, u oblasti Donjeck koju je Rusija odlučila da pripoji.

Ruski zvaničnici kritikovali su vojno rukovodstvo poslije ovog povlačenja.

Berdnikov je završio vojnu školu u Kijevu 1991. godine, dok je Ukrajina bila u sastavu tadašnjeg Sovjetskog Saveza.

22:30h

CNN u Limanu: Ovdje je počeo Putinov poraz u Donjecku - Rusija ga osvajala nedeljama, napustila za nekoliko sati

20:32h

Ukrajinske snage su ostvarile najveći proboj na jugu zemlje od početka rata, slomivši u ponedjeljak, 3. oktobra, ruske linije brzo napredujući duž rijeke Dnjepar čime ugrožavaju snabdijevanje hiljada ruskih vojnika, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Kijev je objavio malo informacija o dobicima, ali ruski izvori su priznali da je ukrajinska tenkovska ofanziva napredovala desetinama kilometara duž zapadne obale rijeke, u kojoj su povratii kontrolu nad niz sela.

Ovaj proboj je na tragu nedavnih uspjeha ukrajinskih snaga na istoku zemlje kojima je prekokrenut tok u ratu protiv Rusije, iako je ona pokušala da podigne ulog aneksijom teritorije, naredivši mobilizaciju i prijeteći nuklearnom odmazdom.

"Informacije su napete, hajde da to tako kažemo, jer, da, zaista je bilo proboja", rekao je za rusku državnu televiziju Vladimir Saldo, proruski lider u okupiranim djelovima ukrajinske Hersonske pokrajine.

Dudčani se nalazi oko 30 kilometara južno od mjesta gde se front nalazio prije proboja, što ukazuje na najbrži napredak od izbijanja rata do sada na jugu, gdje su ruske snage bile ukopane u snažno ojačane položaje duž uglavnom statične linije fronta od prve nedjelje invazije.

Vojnici ukrajinske 128. brdske jurišne brigade podigli su plavo-žutu zastavu zemlje u Miroljubivki, selu između bivšeg fronta i Dnjepra, navodi se na snimku koje je objavilo Ministarstvo odbrane.

Anton Geraščenko, savjetnik ukrajinskog ministarstva unutrašnjih poslova, postavio je fotografiju ukrajinskih vojnika kako poziraju sa svojom zastavom na zlatnoj statui anđela u selu za koje je rekao da je Mihajlovka, na obali rijeke oko 20 kilometara iza prethodnog fronta.

Serhii Khlan, član regionalnog savjeta Hersona, takođe je naveo Osokorivku, Mihajlovku, Hrešenikovku i Zolotu Balku kao vraćena sela ili mjesta gdje su ukrajinske trupe fotografisane.

"To znači da se naše oružane snage snažno kreću duž obala Dnjepra bliže Berislavu", rekao je on.

"Zvanično još nema takvih informacija, ali ruski društveni mediji koji su u panici... apsolutno potvrđuju ove fotografije," kazao je Khlan.

Rojters nije mogao odmah da provjeri gdje su snimljene zastave.

17:05h

Šef nuklearne elektrane Zaporožje u Ukrajini, koju je okupirala Rusija, pušten je na slobodu, izjavio je danas šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi, prenosi Rojters.

Ukrajina je za pritvaranje šefa nuklearne elektrane u Zaporožju okrivila Rusiju i nazvala to terorističkim aktom.

"Pozdravljam oslobađanje Igora Murašova, generalnog direktora Ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje. Dobio sam potvrdu da se gospodin Murašov bezbedno vratio svojoj porodici", napisao je Grosi na Tviteru.

13:46h

Donji dom ruskog parlamenta odobrio je zakone o pripajanju četiri ukrajinske teritorije Rusiji, nakon na brzinu organizovanih glasanja koje su Ukrajina i Zapad proglasili prinudnim i nelegitimnim.

Nijedan poslanik u Državnoj dumi nije glasao protiv rezolucija koje se odnosi na pripajanje ukrajinskih oblasti Herson, Donjeck, Lugansk i Zaporožje u sastav Rusije.

13:36h

Češka je pozvala građane da napuste Rusiju zbog pogoršane bezbjednosne situacije, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

"S obzirom na tekuću vojnu invaziju Ruske Federacije na Ukrajinu i moguću prijetnju od pogoršanja bezbjednosti u zemlji, posebno za građane država EU i NATO-a, češko ministarstvo spoljnih poslova poziva da se ne putuje na teritorije Ruske Federacije", navodi se u saopštenju.

13:23h

Ministarstvo spoljnih poslova Litvanije proglasilo je najvišeg ruskog diplomatu u toj zemlji personom non grata.

"(Njegove) nedavne akcije i izjave su nespojive sa statusom diplomate i treba ih posmatrati kao miješanje u unutrašnje poslove zemlje domaćina", navodi se u saopštenju ministarstva.

11:31h

Kremlj je saopštio da se zalaže za "uravnotežen pristup" pitanju nuklearnog oružja, a ne zasnovan na emocijama, nakon što je ključni saveznik predsjednika Vladimira Putina tokom vikenda pozvao Rusiju da upotrijebi " nuklearno oružje niskog dometa" u Ukrajini.

Upitan o komentarima Ramzana Kadirova, lidera regiona Čečenije, koji je takođe kritikovao rusko vojno rukovodstvo zbog neuspjeha na bojnom polju, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da ima pravo da iznese svoje mišljenje, ali da vojni pristup Rusije ne treba da bude vođen emocijama.

Peskov je rekao da je osnova za bilo kakvu upotrebu nuklearnog oružja postavljena u ruskoj nuklearnoj doktrini.

Izmjena: 13:23h
11:25h

Kremlj je saopštio da će se konsultovati sa stanovnicima koji žive u dva ukrajinska regiona koje je pripojio prošle nedjelje - Hersonu i Zaporožju - o tome kako treba da budu definisane njihove granice.

"Nastavićemo da se konsultujemo sa ljudima koji žive na ovim prostorima", rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Rusija je formalno tvrdila da će pripojiti četiri ukrajinske teritorije prošle nedjelje, ali nijedna nije u potpunosti pod kontrolom moskovskih snaga i Ukrajina nastavlja da napreduje na jugu.

11:06h

Rusija ima sredstva za podršku četiri ukrajinska regiona koje je predsjednik Vladimir Putin počeo da anektuje prošle nedjelje i ta sredstva su dio budžeta zemlje, rekao je u parlamentu ministar finansija Anton Siluanov.

Siluanov nije rekao koliko će biti potrošeno, prenosi agencija Rojters.

Rusija je proglasila aneksiju regiona nakon održavanja, kako je nazvala, referenduma u ​​okupiranim oblastima Ukrajine. Zapadne vlade i Kijev rekli su da su glasovi prekršili međunarodno pravo i da su bili prinudni i nereprezentativni, podsjeća Rojters.

11:05h

Ukrajinske snage su napravile neke proboje u južnoj oblasti Hersona i preuzele kontrolu nad nekim naseljima, rekao je danas zvaničnik koga je postavila Rusija.

"Napeto je, hajde da to tako kažemo", rekao je na državnoj televiziji Vladimir Saldo, šef ukrajinske oblasti Herson.

Rusija je formalno prešla na aneksiju četiri ukrajinske teritorije prošle nedjelje, uključujući oblast Herson, ali nijedna nije u potpunosti pod kontrolom moskovskih snaga i Ukrajina nastavlja napredovanje na jugu

Izmjena: 22:34h

Bonus video: