CNN u Limanu: Ovdje je počeo Putinov poraz u Donjecku - Rusija ga osvajala nedeljama, napustila za nekoliko sati

Na periferiji grada nismo vidjeli nikakve znake od stotina ruskih zatvorenika ili mrtvih, koji su očekivani poslije strateškog poraza Moskve. Ništa nema ni u gradu, možda su već uklonjeni

17025 pregleda 3 komentar(a)
Ukrajinski vojnik u Limanu skida rusku zastavu, Foto: Reuters
Ukrajinski vojnik u Limanu skida rusku zastavu, Foto: Reuters

U Limanu, iz kojeg se ruska vojska povukla samo dan nakon što je Moskva objavila aneksiju četiri regiona, bio je i CNN-ov Nik Paton, prenosi N1.

Možda ne izgleda tako, ali tu je počeo Putinov poraz u Donjecku. Vozovi i pruge su i dalje su važni ruski način vođenja rata. Liman – šta je od njega ostalo – poslije oslobođenja od Rusije.

O tome se radi, centralno željezničko čvorište sada je u rukama Ukrajinaca. Opustošeno borbama. Bilo je tako značajan dio ruske okupacije Donjecka i Luganska, da je Moskva zabrinuta koji će efekat ovo imati za njihove trupe sve do ruske granice.

Ukrajinski vojnik u Limanu skida zastavu tzv. Donjecke Narodne Republike
Ukrajinski vojnik u Limanu skida zastavu tzv. Donjecke Narodne Republikefoto: Reuters

Na periferiji grada nismo vidjeli nikakve znake od stotina ruskih zatvorenika ili mrtvih, koji su očekivani poslije strateškog poraza Moskve. Ništa nema ni u gradu, možda su već uklonjeni. Umjesto toga, potpuna tišina. Na ulicama samo lokalci na biciklama. Nekoliko stanovnika reklo je za CNN da su Rusi u petak u velikom broju otišli.

"Odlazili su noć i dan, kažu ljudi. Ja to nisam vidjela, ali kažu da su sjedjeli na svojim oklopnim vozilima i da su im torbe padale dok su odlazili. Žurilo im se", ispričala je Tanja, stanovnica Limana.

Bio je to simboličan trenutak, da Rusi bježe iz Limana u istom satu dok je Putin potpisivao dokument kojim je proglašen ruskom teritorijom i držao miting na Crvenom trgu. Jedino što je od Rusa ovdje ostalo su spaljene zastave.

"Pobjegli su bez riječi. To je loše. Nema posla. Nema gasa. Nema struje. Ništa. Prodavnice ne rade", kaže Roman, stanovnik Limana.

Zaista izgleda kao da u gradu niko nije ostao. Vlada sablasna tišina, osim povremenog granatiranja i vatre iz malokalibarskog oružja. Veliki dio grada potpuno je uništen. CNN-u je rečeno da je većina mještana otišla kada je počeo ukrajinski prodor. Mjesto strateškog poraza Rusije djeluje sablasno.

Pucnjava u daljini… Nervoza da li su neki Rusi preostali.

"Hoćeš istinu? Stavite kapu, skini kapu. Kakav je ovo život? Imam 72 godine. Ja sam kao pacov u podrumu koji je ispuzao napolje", priča jedna Ukrajinka.

"Ovo nećete objaviti. Juče je došla Ukrajina, provjerila dokumente na kontrolnom punktu. I uhapsila mog muža", dodala je druga.

"Čovjek je nestao iz policijske stanice. Iz šešira u šešir".

"Ljudi pate. Jedni nas biju, drugi nas biju – a mi plačemo".

Ukrajinski vojnici već su prestali da slave. Malo ima vremena – opet su u pokretu. Sljedeća meta je dalje istočno: Kremina. Oni koji su ostali u Limanu – gradu koji je proklet da od njega ostanu samo ruševine – skupljaju sve što može da gori, spremajući se za predstojeću zimu.

Rusima su trebale nedjelje da ga osvoje i samo nekoliko sati da ga napuste.

Bonus video: