Ukrajinski premijer upozorio na "migrantski cunami" ako se nastave ruski udari

Šmigal je rekao da će u ponedjeljak imati sastanak u Berlinu sa kancelarom Olafom Šolcom i da će zajedno sa njim učestvovati na ekonomskom forumu

4555 pregleda 3 komentar(a)
Šmigal, Foto: Reuters
Šmigal, Foto: Reuters

Ukrajinski premijer Denis Šmigal upozorio je na "novi migrantski cunami" ukoliko Rusija nastavi napade na civilnu infrastrukturu njegove zemlje.

Šmigal, koji treba u ponedjeljak da učestvuje na njemačko-ukrajinskom ekonomskom forumu u Berlinu optužio je Moskvu da hoće da izazove "humanitarnu kastastrofu u Ukrajini", prema odlomcima iz njegovog intervjua za nedjeljno izdanje njemačkog lista Frankfurter Algemajne Zontagscajtung (Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung- FAS) koji su, prije objavljivanja, poslati medijima.

"Ako nema struje ni vode u Ukrajini to može da pokrene novi migrantski cunami", rekao je on.

Upozorio je da Rusija hoće Ukrajini da priredi hladnu zimu tokom koje bi ljudi mogli bukvalno da umru od hladnoće, što bi moglo da dovede do planirane humanitarne katastrofe koju Evropa nije vidjela od Drugog svjetskog rata.

Šmigal je rekao da će u ponedjeljak imati sastanak u Berlinu sa kancelarom Olafom Šolcom i da će zajedno sa njim učestvovati na ekonomskom forumu koji okuplja predstavnike njemačkih i ukrajinskih firmi.

Šmigal je od Berlina zatražio i da isporuči Ukrajini novu municiju narednih dana da bi mogla da odbije ruske vazdušne napade.

Šmigal je rekao i da je namjera da se upotrebi ruska imovina zamrznuta u inostranstvu za rekonstrukciju Ukrajine. Ukazao je da je šteta izazvana ruskim napadom do sada procjenjuje na više od 750 milijardi dolara.

Rekao je da je zamrznuta ruska imovina u vrijednosti od 300 do 500 milijardi dolara i da bi trebalo razviti mehanizam oduzimanja te imovine.

Poslije njemačko-ukrajinskog ekonomskog foruma u ponedjeljak, na kome će se obratiti ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski putem video veze, u utorak će u Berlinu biti održana međunarodna konferencija za rekonstrukciju Ukrajine.

Šolc je rekao da će biti uložena ogromna sredstva u rekonstrukciju Ukrajine, u svom redovnom nedjeljnom podkastu objavljenom danas.

"Ukrajina to ne može sama, EU to ne može sama. Samo međunarodna zajednica koja sada podržava Ukrajinu može to da uradi i to treba da radi dugoročno", rekao je Šolc.

Bonus video: